Moj najbolji drug – sastav o drugarstvu

Činjenica je da se tema za sastav iz srpskog jezika, a posebno kada je u pitanju pismeni zadatak vrlo retko menja. Tako već generacij pišu sastav čija je tema, između ostalih i “ Moj najbolji drug „. Nećemo sada ulaziti u razmatranje zbog čega profesori i nastavnici već godinama ne menjaju teme za pismeni zadatak, već ćemo pokušati da malo pomognemo đacima kako bi napisali što bolji sastav iz srpskog čija je tema “ Moj najbolji drug „.

Kako napisati sastav iz srpskog na temu „Moj najbolji drug“?

Sasvim je jasno da u ovom sastavu tema može teško da bude promašena, jer je vrlo jasno određena. Zato vam to ne može biti problem. Međutim, ono što se često može pojaviti kao problem kada je sastav za pismeni sa temom “ Moj najbolji drug “ u pitanju, jeste što đaci nemaju baš jasnu ideju šta treba da pišu. Oni znaju, naravno ko je n jihov najbolji drug, znaju i zašto je to tako, ali šta sada da pišu za pismeni zadatak.

Moj najbolji drug

Da pokušamo ovako… Svaki sastav iz srpskog jezika, da bi bio dobro ocenjen, bez ob zira koja je njegova tema, mora sadržati osnovne delove i to: uvod, razradu i zaključak. E, sad se javlja pitanje šta pisati u uvodu za sastav čija je tema “ Moj najbolji drug „. Moj predlog je da pokušate da se poslužite nekim od citata vezanim za prijateljstvo, a iz nekog dela koje ste radili. Ako vam se, pak ta ideja ne dopada, onda biste u uvodu za sastav mogli da napišete, recimo šta vi mislite uopšteno o prijateljstvu i druženju.

Razrada za sastav na temu “ Moj najbolji drug “ treba da sadrži, na primer opis vašeg najboljeg druga. Opis u smislu fizičkih karakteristika, ali i osobina zbog koga ga smatrate najboljim drugom ili drugaricom. Poželjno je da razrada sadrži i neki događaj kada ste, recimo shvatili da je on zaista vaš najbolji drug.Sastav “ Moj najbolji drug “ bi trebalo završiti vašim mišljenjem o osobi koju opisujete ili, pak o vašim osećanjima vezanim za vašeg najboljeg druga ili drugaricu.

Pored ovih, da tako kažem osnovnih odrednica kako napisati dobar sastav za pismeni zadatak iz srpskog jezika čija je tema “ Moj najbolji drug “ predlažem vam u svakom slučaju da prilikom pisanja zavirite u svoje srce i iskreno napišete zbog čega baš tu osobu smatrate najboljim drugom ili drugaricom. Vaš nastavnik ili profesor će to sigurno znati da ceni.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts