Sirova hrana – saveti i jelovnik za dijetu

Pristalice konzumiranja sirove hrane propagiraju sveže i neprerađene namirnice i to isključivo biljnog porekla. Smatraju da namirnice ne treba izlagati temperaturi većoj od 50 stepeni, jer će tako izgubiti sve važne enzime koji su zaduženi i za apsorpciju hranljivih sastojaka iz hrane.

Tvrde takođe, da se ovakvim načinom ishrane održava kiselo-bazna ravnoteža u organizmu. Pobornici ovakve ishrane smatraju da preradjena tretirana hrana, naročito životinjskog porekla, telo čini podložnijem bolestima. Sirova hrana je zato idealno rešenje, ističu oni.

Dijeta sirovom hranom postaje sve popularnija a brojne su i knjige, kuvari, seminari I sajtovi posvećeni ovakvom načinu ishrane za gubitak kilograma ili kao način vodjenja zdravog života.

sirova hrana

Kontroverzno istraživanje

Jedno istraživanje o uticaju sirove hrane obavljeno je u Nemačkoj. Lekari su pratili zdravstveno stanje ljudi koji su jeli samo sirovu hranu čak tri godine. Neki od učesnika u istraživanju su  bili vegeterijanci a neki su jeli i sirovo meso. Posle odredjenog perioda, kod trećine ispitanika je primećen hronični nedostatak energije. Čak 50 posto žena izgubilo je mesečni ciklus a kod nekih se javila neredovna menstruacija. Zato je zaključak ovog istraživanja bio da su ove zdravstvene smetnje bile direktna posledica niskokalorične hrane.

Mršavljenje uz sirovu hranu

Dnevni jelovnik

Doručak: Mlaka limunada, grejpfrut ili voćni šejk.

Ručak: Marinirano povrće i zelena salata sa krekerima.

Popodnevnia užina: Sok od svežeg povrća.

Večera: Velika zelena salata, sa maslinama, krastavcem, paradajzom.

Večernja užina: Sveže voće ili keks.

Recepti

Karfiol salata

Pola isečene glavice karfiola, pola paprike, malo brokolija podeljenog na ružice, limunov sok i maslinovo ulje po ukusu, pomešajte sa kašikom meda i sa malo soka od narandže. Zašinite solju I biberom. Kada odstoji par sati, servirajte sa svežim spanaćem

Pločice od koštunjavih plodova

Četiri šolje mlevenih oraha, šolju mlevenih indijskih oraha, malo suncokretovih semenki, kokosovog brašna I šolju mlevenog rogača izmešajte i sjedinite sa kikiriki puterom, malo lanenog ulja i začinite prstohvatom soli. Zamesite kao testo, i ostavite u frižideru da se stvrdne. Isecite na štanglice i poslužite.

Prednosti dijete sirovom hranom

Ova dijeta bogata je vlaknima, kalijumom, i antioksidansima i vitaminima kojima obiluje sveže voće i povrće. Poboljšava probavu I smanjuje nivo masti u krvi. Reguliše visok krvni pritisak i dobra je za srce.

Nedostaci dijete sa sirovim namirnicama

Neke hemikalije iz voća i povrća, kao što su na primer beta karoten iz šargarepe ili likopen iz paradajza, organizam lakše apsorbuje kada su te namirnice skuvane. Kod nekih ljudi, u zavisnosti od organizma, visok unos vlakana može imati negativne učinke zbog sadržaja fitinske kiseline. Mogu se javiti i telesna iscrpljenost i pothranjenost jer je ova dijeta energetski siromašna. Naravno, uvek postoji mogućnost trovanja zbog odbijanja da se hrana termički obradi, od čega je opasnost znatno veća leti kada su temperature visoke, i kada se hrana lakše kvari. Zbog malog unosa gvoždja, takodje je moguća anemija I gubitak ili neredovnost menstrualnog ciklusa kod žena, ako se dijeta praktikuje u dužem periodu.

Možda bi zaključak mogao biti da kratkoročna dijeta sirovim namirnicama može da posluži kao dobar  tretman detoksikacije organizma, dok dugotrajno sprovođenje ishrane isključivo sirovom hranom može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema.

Na kraju, znajte da nijedna dijeta nije preporučljiva bez prethodnog savetovanja sa lekarom.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts