Presna hrana – saveti za lečenje raka

Lečenje raka presnom hranom

Lečiti se od raka, a nastaviti sa nezdravim načinom života i lošim načinom ishrane ne vodi ničemu i pokazuje koliko je zapravo hrana i namirnice koje unosimo u organizam jako bitna za sveopšte zdravlje, jer samo uzimanje hrane izaziva veliki broj hemijskih reakcija u telu.

Dakle, ako selečite od raka, ali i ako želite prevenciju, izbegavajte kofein, rafinisani šećer, ulje I brašno. Takodje, veći deo vremena ne bi trebalo da provodite uz TV ili kompjuter, i u prostorijama bez dovoljno sunca I svežeg vazduha.

Prema nekim mišljenjima, kancer je bolest koja je zapravo posledica hronično poremećenog metabolizma. Zastupnici ove teorije smatraju da se rak zato najbolje leči hranom koja može  da uništi kancerozne ćelije, i da lečenje odredjenim namirnicama može da zaustavi kancerogene procese, pojača imunitet a metabolizam vrati u normalno stanje.

Presna hrana

Presna hrana kao lek

Nutrijenti iz povrća za koje se tvrdi da deluju pogubno na rak – alfa karotin, beta karotin i vitamin E iz sirove šargarepe, zatim – sulforafani/izotiocinati u brokulama, onda u svežem kupusu – izotiocinati, saponini u špargli, proantociadinini u cvekli…

Ipak, pobornici korišćenja presne hrane u borbi protiv rakasmatraju da tajnačin lečenja zahteva vrlo precizno formulisan jelovnik. Nema univerzalnog recepta već se ishrana mora prilagoditi svakom pacijentu. Takodje, ako se kod nekog terapija presnom hranom pokazala uspešnom, ne mora da znači da će sigurno uspeti kod drugog pacijenta.

Takodje, navode i da je u odredjivanju terapije važno gde se nalazi kancer i u kom je stadijumu, u kakvom je stanju  imuni sistem, i organizam i ima li dovoljno enegrije za varenje hrane jer sirova hrana traži više energije za apsorbovanje od one kuvane.

Pravljenje adekvatnih antikanceroznih dijeta je poslednjih decenija  vrlo poularno a njeni autori tvrde da su dale dobre rezultate.

Kako deluje presna hrana na lečenje raka

Sve antikancerozne dijete moraju da se formulišu tako da  vode računa da se nutrijenti koji deluju na ćelije raka dobro kombinuju kako bi imali kumulativni efekat. Da bi se taj efekat postigao, treba obično 3 do 5 nedelja  dijete.

Na primer u svim ovakvim dijetama se izbegavaju hlorini što znači da se u ishrani nikako ne sme koristiti voda s česme. Hlorin uništava neke fitonutrijente koji imaju ključni značaj u borbi protiv kancera.

Pristalice ovih dijeta hranu dele ne sledeće grupe:

  • Hranu koja jača kancer kao što su rafinisani šećer, rafinisano brašno, gazirana pića, proizvodi od mleka…
  • Hranu koja je uzrok raka kao što su margarin, pomfrit i svi proizvodi sa transmasnim kiselinama, zatim veštački zasladjivači, kukuruzno ulje…
  • Hranu koja ometa ozdravljenje od raka kao što su kafa i alkoholna pića,
  • Hranu koja iscrpljuje imuni sistem kao što su proteini iz teletine i ćuretine.
  • Hranu koja pomaže u tretmanu protiv raka a to su pomorandže, mandarine, grožđe sa košticama i ljuskom), maline, jagode, prokelj, ananas, badem, karfiol, šargarepa…

Dijeta protiv kancera bez glikolize

Ova dijeta je dizajnirana tako da uklanja gljivice iz tela koje mogu biti kancerogene. Potpuno isključuje voće, zbog šećera i navodno se pokazala uspešnom u konverziji kanceroznih ćelija u normalne. Iako bez  glikoze kancerozna ćelija ne može da preživi, preporučuje se na primer šargarepa koja ima visok novo glikoze, ali sa njom će u kanceroznu ćeliju ući i nutrijenti koji ubijaju rak, pa je tako ovo povrće glavni sastojak mnogih antikanceroznih dijeta.

Međutim, ako se napravi takva kombinacija da ćelija raka može da uzme glikozu iz nekog drugog izvora u kome nema antikancerogenih nutrijenata, tretman je oslabljen.

To znači da se ne sme uzimati povrće ili voće koje sadrže dosta glikoze, ako ujedno nemaju nutrijente koji ubijaju kancer.

Najbolji izvor nutrijenata sa dejstvom protiv kancera sadrži presna sirova hrana. Kuvanjem se uništava veliki deo enzima iz hrane i stvara se situacija da organizam traži mnogo više hrane da bi izdvijio dovoljno nutrijenata.

Za kuvanje su pogodne jedino mahunarke – pasulj, sočivo, grašak…

U dijete za lečenje raka nekada se ubacuju namirnice bogate vitaminom B17 a njega je najviše u košticama biljaka iz roda ruža, a najviše u košticama kajsije. Savetuje se da se jede I plod uz košticu.

Koju hranu izbegavati u borbi protiv raka

Pri antikanceroznom tertmanu izbegavajte hranu kao što su: životinjski proizvodi, masti, kuvano meso, jaja i mleko. U obzir ne dolaze rafinisani šećer, brašno i ulje već isključivo  sirovo voće i povrće i sokovi i kaše- navode autori presnih dijeta protiv kancera.

Oprez i obavezno savetovanje sa lekarom

U svakom slučaju, nikome se ne preporučuje držanje bilo kakve dijete, pa ni one koja bi trebalo da pomogne u lečenju neke bolesti, na svoju ruku. Obavezne su konsultacije sa lekarom, a ako niste zadovoljni, tražite mišljenje drugog doktora. Svaki pacijent je posebna priča, a poseban režim ishrane neće biti efikasan ili od pomoći kod svih obolelih. Iskustva jesu različita, ali nikako ne podležite savetima kvazi stručnjaka koji će vam nuditi razne biljne preparate i savetovati da prekinete klasičnu terapiju zračenjem ili hemoterapijom u bolnici ili lekovima koje vam je prepisao doktor!

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts