Mikrotalasna pećnica – da li je zaista tako štetna?

Mikrotalasne pećnice jesu jeftine, lake za upotrebu, štede vreme, troše malo struje… Ipak, mnoge od nas zanima da li je ovakav način zagrevanja hrane bezbedan i da li i koliko na taj način, hrana gubi na kvalitetu.

Mikrotalasna pećnica ne proizvodi toplotu na način kao običan klasični šporet sa rernom. U mikrotalasnoj pećnici stvara se naime elektromagnetno polje mikrotalasne dužine koje se usmerava na hranu. Oni se apsorbuju od strane molekula vode iz hrane, izazivaju njihovo rotiranje, što dovodi do trenja između molekula koje stvara toplotu .Tako nastala  toplota  se prenosi i na okolne molekule i tako zagreva hranu. Zato se namirnice koje sadrže puno vode brže zagrevaju u mikrotalasnoj nego ona koja je nema puno.

Toplota u mikrotalasnoj nastaje nejonizujućim zračenjem, koje imaju i mobilni telefoni, radio aparati, razni električni uređaji itd. Zračenje je usmereno samo na unutrašnjost pećnice i ne emituje se van nje. Energija mikrotalasa pretvara se u toplotu pa se zračenje ne prenosi dalje na bilo koji način.

mikrotalasna stetnost

Problem sa zračenjem ako vrata mikrotalasne ne dihtuju dobro!

Kada je reč o hranjivim materijama u hrani, zna se da, što je vreme kuvanja duže i temperatura viša to je veći i gubitak hranljivih materija. Većinu hrane je bolje podgrevati u mikrotalasnoj, jer je zagrevanje brže, a samim tim i kraće. Ipak, ovo ne važi za sve namirnice: na primer povrće izgubi najviše vitamina kada se kuva u vodi, zatim u mikrotalasnoj, a najmanje vitamina se gubi kada se povrće sprema na pari.

Problem sa zračenjem u  mikrotalasnih pećnica moguć je kada vrata pećnice ostanu otvorena ili ne dihtuju dobro, jer bi tada  mikrotalasi delovali na molekule vode i u našem organizmu isto kao i na molekule vode u hrani. Ipak, dobro je da novije verzije mikrotalasnih pećnica automatski prekidaju zračenje kada se vrata otvore.

mikrotalasna stetna ili ne

Koristite keramičko i stakleno posuđe, nikako metalno!

Podgrevanje jela u mikrotalasnoj može biti neodgovarajuće kod hrane koja je nehomogenog sastava (npr. supa sa mesom, krompirom i šargarepom) jer se svi delovi hrane ne zagrevaju jednako, pa se možete opeći. Takođe, hrana zagrejana u mikrotalasnoj se sporije hladi, zato malo sačekate pre nego što je probate.

U mikrotalasnu pećnicu najbolje je stavljati posuđe od keramike, vatrostalnog stakla, porcelana i termootporne plastike. Čak i mala količina metala, poput šara na porcelanskom posuđu mikrotalase pretvara u struju što može pokvariti pećnicu. Kod plastike koja nije namenjena za mikrotalasnu pri zagrevanju može doći do migracije opasnih materija iz plastike u hranu.

Omiljena grickalica za mnoge – kokice iz mikrotalasna, mogu biti opasne po zdravlje. Neka pakovanja kokica sadrže perfluorooktansku kiselinu koja se razgrađuje na visokim temperaturama i proizvodi te razgradnje su potencijalno kancerogeni. Preporučuje se da kokice napravite tako što ćete kukuruz za kokice zajedno sa puterom ili uljem staviti u zatvorenu staklenu ili keramičku posudu i tako ih zagrevati u mikrotalasnoj dok ne popucaju.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts