Koliko novca treba izdvojiti za maturu

Svako ko ima maturanta u kući, strepi od maja i juna meseca. Osim što, praktično, cela porodica prolazi kroz neku vrstu stresa zbog budućih brucoša, oni sa malo plićim džepom, već nekoliko meseci unapred moraju da krenu sa prikupljanjem novca za prijemni i maturu.

Matura je danas veliki izdatak za roditelje. Nečija cela plata ode na odelo, restoran i druge sitnice koje moramo obezbediti našim maturantima. E sada, suma novca koju treba izdvojiti je relativna stvar, zavisi koliko je ko skroman i na šta ste navikli svoje dete.

Koliko novca odvojiti za matursku haljinu i matursko odelo?

Kada je reč o maturskim haljinama, najniža moguća cena koju morate odvojiti jeste oko tri hiljade. Ukoliko želite da je sašijete, trebaće vam možda neki dinar manje. Cena sašivene haljine zavisi od cene rada krojača, ali i od materijala. Danas se haljine uglavnom šiju ako devojka ima neki svoj, specifičan ukus, ili ne može da pronađe željenu haljinu u butiku. Niža cena šivene haljine nije presudna, jer je, uglavnom, zanemarljiva.

Momci mogu proći sa nekih pet hiljada dinara, za skromniju kombinaciju koja se sastoji od košulje i elegantnih pantalona. Maturanti koji se odluče za parno odelo moraju odvojiti i do deset, petnaest hiljada, i to ukoliko se radi o nekom skromnijem odelu. Za markirano parno odelo, treba mnogo više.

Koliko novca treba izdvojiti za matursko odelo ili matursku haljinu?
Koliko novca treba izdvojiti za matursko odelo ili matursku haljinu?

Na sve ovo dodajte još i cipele koje u nekoj, opet kažemo, najskromnijoj varijanti koštaju od tri do pet hiljada. Kod devojaka imamo i razne modne dodatke poput recimo torbica ( prosek od hiljadu dinara do dve hiljade ). Kada je nakit u pitanju većina već ima nešto vredno, što su dobili za osamnaesti rođendan, tako da na ovoj stavci i može da se uštedi. Devojke koje reše da kupe nakit najčešće se odlučuju za bižuteriju pa potroše u proseku oko hiljadu dinara.

Kada su devojke u pitanju, ne smemo zaboraviti ni frizuru ( oko hiljadu dinara). One maturantkinje koje odu kod šminkera moraju izdvojiti od hiljadu i po do dve, a za sređivanje noktiju isto oko hiljadu i po dinara.

Poslednjih godina, mnogi maturanti naučili su nas da matursko veče nisu samo skupa odela. Tako da se veliki broj odeljenja pojavio na ovoj svečanosti u majicama i farmerkama, bez elegantnih haljina i parnih odela. Neki od njih jednostavno nisu želeli da robuju trendovima i modi, dok su drugi novac koji bi dali za odeću, poklonili bolesnim prijateljima ili ga dali u dobrotvorne svrhe.

Koliko košta matursko veče?

Neke škole tradicionalno imaju restorane i sale u kojima proslavljaju maturske večeri. Ta tradicija se znatno odrazila na cenu mature, jer ,,prestižne “ škole ne narušavaju ovaj običaj. Ukoliko je škola voljna da se zadovolji nekim običnim restoranom (i to mislimo na škole van Beograda) cena zakupa restorana, sa muzikom, hranom i ostalim pratećim elementima iznosi oko dve hiljade dinara.

Cene restorana za proslavu maturske večeri variraju, u zavisnosti od lokacije.
Cene restorana za proslavu maturske večeri variraju, u zavisnosti od lokacije.

Dodatni troškovi za maturu

Logično je i da maturant mora poneti sa sobom nešto novca, jer će verovatno, nakon proslave otići negde sa društvom. Tu su još i troškovi prevoza, poput taksija ili goriva. Dodajte tu još i novac za fotografije.

Koliko novca odvojiti za maturu?

Čak iako vam je dete skromno, odvojte minimum nekih petnaestak hiljada dinara. Naravno ako ste ga navikli na luksuz, cifra obično biva mnogo veća, ali kao što vidite cena mature uopšte nije zanemarljiva stavka.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts