|

Evo kako savladati vožnju hoverboarda

Da li ste primetili kako sve više mladih ljudi jezdi po ulicama, skoro kao da lebde u vazduhu?

Ne brinite, nisu savladali tehniku levitacije. Za to je zapravo zaslužno prevozno sredstvo pod nazivom hoverboard, nekima možda poznatije i kao samobalansirajući skuter.

Na električne trotinete po ulicama smo se koliko-toliko već navikli, ali hoverboardi su ipak nešto na šta će većini trebati još malo navikavanja, a nekim ljudima oni predstavljaju potpunu misteriju.

Kako bismo ovu misteriju razrešili, u nastavku teksta objasnićemo vas kako se vozi hoverboard i pokazati da uopšte nije toliko teško kao što vam se možda čini. Verovali ili ne, vožnju hoverboarda je prilično lako savladati!

Šta je hoverboard i kako on funkcioniše?

Hoverboard ili samobalansirajući skuter predstavlja vrstu personalizovanog prevoznog sredstva. Nastao je 2013. godine u Americi, kao razvijeniji oblik segwaya, koji bi možda najlakše bilo opisati kao trotinet sa mnogo većim točkovima, koji su postavljeni sa leve i desne strane od postolja za stopala.

Međutim, za razliku od segwaya, hoverboard samobalansirajući skuter nema dršku i može imati i manje točkove. Dakle, hoverboard je samobalansirajuć ‒ uspešnost vožnje zavisi od vašeg balansa, a za upravljanje koriste se stopala.

Naime, hoverboard funkcioniše tako što u sebi ima ugrađene senzore koji detektuju u kom smeru se vozač naginje i okreće stopala, te u skladu sa vašim pokretima menja brzinu i smer kretanja.

Karakteristike haverboarda u velikoj meri utiču na lakoću upravljanja

Pre nego što krenete da učite kako se vozi haverboard, biće potrebno da ga kupite, a pre nego što krenete u potragu za njim, bitno je da znate na šta da obratite pažnju prilikom izbora.

Odabir samobalansirajućeg skutera zavisiće pre svega od terena po kojem planirate da ga vozite. U tu svrhu, biće potrebno da obratite pažnju na veličinu točkova, dužinu trajanja baterije, kao i ugao uspona.

Veći točkovi rezultiraju većom stabilnošću prevoznog sredstva i lakšim savladavanjem neravnina. Točkovi od 7 inča su predviđeni za ravne staze, točkovi od 8 inča za teren sa neravninama, a točkovi od 10 inča za vrlo grube površine, poput trave.

Takođe je vrlo bitno naglasiti da se ova prevozna sredstva ne mogu voziti po mokrom terenu i kiši.

Kako da naučite da vozite hoverboard?

Zapravo je vrlo jednostavno, iako na prvi pogled možda deluje kao nemoguća misija.

Pre svega, potrebna vam je dobra ravnoteža. Vožnja hoverboarda zahteva balans, te se nemojte obeshrabriti ako vam ne pođe odmah za rukom. Biće vam potrebno bar 10 minuta da naučite da stojite na njemu.

Takođe, zapamtite da se haverboardom upravlja stopalima. Naginjanjem stopala unapred i unazad kontrolišete brzinu kretanja, a pravac kretanja blagim uvrtanjem stopala u određenom smeru.

Vrlo je važno napomenuti da su senzori visokoosetljivi, te pokreti treba da budu vrlo lagani minimalni. Za promenu brzine koristite samo stopala ‒ nemojte se naginjati celim telom.

Kako biste lakše savladali vožnju ovog prevoznog sredstva, osim na teren po kome ćete ga voziti, te veličinu njegovih točkova, obratite pažnju i na veličinu celog haverboarda i odlučite se za onaj koji odgovara vašem prirodnom raskoraku.

Bezbednost kao važan deo vožnje haverboarda

Nije dovoljno samo naučiti kako se upravlja određenim prevoznim sredstvom. Pre nego što se otisnete u saobraćaj na njemu, treba znati i koje mere je potrebno preduzeti, kako biste sačuvali svoju bezbednosti i bezbednost ostalih učesnika u saobraćaju.

Pre svega, potrebno je osvrnuti se na brzinu vožnje. Većina haverboarda može dostići brzinu kretanja do 10 km/h. Međutim, nemojte voziti brzinom koju ne možete da kontrolišete, kao ni brzinom mnogo većom od pešaka među kojima vozite.

Takođe, uvek vozite po stazama predviđenim za to ili po trotoaru. Izbegavajte vožnju po putu, jer ona može biti opasna po vas. Ukoliko ne postoji staza predviđena za bicikle i trotinete, preostaje vam trotoar. U tom slučaju, ispoštujte svoju obavezu i prilagodite se pešacima.

Još jedna bitna preporuka jeste da uvek nosite zaštitnu opremu, kako biste se zaštitili od eventualnog pada sa svog prevoznog sredstva. Različite nepredviđene situacije se uvek mogu desiti, a zaštitna oprema će vas zaštititi od većih povreda. Zato uvek koristite kacigu i štitnike za kolena i laktove pirlikom vožnje haverboarda.

Vožnja haverboarda nije komplikovana, a kao i za sve druge veštine, potrebna je praksa kako biste je savladali. Nadamo se da vam je naš tekst bio zanimljiv, da ste naučili nešto novo o ovom prevoznom sredstvu, kao i da smo vas ohrabrili da konačno stanete na njega.

Takođe, haverboardi su vrlo lako dostupni. Ukoliko se odlučite na kupovinu, možete ih pronaći u mnogim prodavnicama tehnike, ali i dobro snabdevenim online prodavnicama. Dakle, ništa vas ne sprečava da nabavite svoj primerak i otisnete se na njemu po ulicama svog grada!

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts