Reno Senik (Renault Scenic)

Francuski proizvođač vozila “ Renault “ svakako može da se pohvali ekonomičnošću, u svakom smislu, ali i u prostornom smislu.

Iako je 1996. godine izašla prva generacija modela Reno Senik, već dogodine je proglašen automobilom godine. Mehanika za prvobitan Senik je preuzeta od, takođe “ Renault “ modela, čuvenog “ Megan „, a inače je ovaj model osmišljen kao višenamensko vozilo. Već tri godine kasnije, kompanija “ Renault “ izbacuje model “ Renault Scenic “ sa novim motorom, koji je imao 16 ventila. Od tada se ovaj model više ne zove “ Renault Megan Scenic „, kako je bio nazvan prvobitno, već jednostavno “ Renault Scenic „. Iako su bile prisutne samo male razlike između ovog i prvobitnog modela, ubrzo se i ovaj model menja, te samo godinu dana kasnije izlazi i model koji je imao pogon na sva četiri točka, RX4. Nažalost, taj model biva povučen već 2003. godine, kada zvanično i prestaje proizvodnja prve generacije modela Reno Senik.

Druga generacija ovog modela je izašla na tržište u periodu između 2003. i 2009. godine. U to doba, uz klasičan model sa pet vrata, izlazi i model “ Grand Scenic „, koji je bio namenjen za prevoz čak 7 osoba, jer je imao tri reda sedišta.

Najnovija generacija modela Reno Senik počinje da se proizvodi 2009. godine.

reno senik

Karakteristike

Zaključavanje na prvoj generaciji modela Reno Senik je bilo klasično, međutim druga generacija ovog automobila unosi svojevrsnu novinu, pa je sada zaključavanje specijalnom ključ karticom.

Dimenzije se menjaju iz generacije u generaciju, a posebno je zanimljiva druga generacije modela Reno Senik, jer se tada prvi put pojavljuje ovaj model u varijanti sa tri reda sedišta, namenjen prevozu čak 7 osoba. Karakteristike tog modela su i veće međuosovinsko rastojanje.

Druga generacija modela kao novinu uvodi i električnu kočnicu, te četiri kočiona diska, dok je pogon na prednjim točkovima.

U automobilima treće generacije Reno Senik su prisutna znatna poboljšanja, kada su karakteristike u pitanju. Tako ovi modeli imaju automatski sistem klimatizacije, a kao posebna pogodnost se navode TFT displeji, koji su prisutni u ovim modelima. Uz to, integrisan sistem navigacije, koji je prisutan u dve varijante u najnovijoj generaciji modela Reno Senik se navodi kao svojevrsna pogodnost.

renault scenic

Zanimljiv je i sistem zaštite treće generacije koji je osmislila kompanija “ Renault „, a koji između ostalog podrazumeva i: dvostruke zatezače pojaseva sa progresivnim popuštanjem, uz sedišta koja su opremljena specijalnim sistemom protiv podvlačenja ispod pojaseva, “ Isofix “ sedišta sa čak tri tačke vezivanja, te dvostruke senzore bočnog udara sa specijalno konstruisanim vazdušnim jastucima, koji štite i grudni koš i abdomen od udara.

Treća generacija modela automobila marke Reno Senik je opremljena i specijalnim senzorima za farove i senzorima za kišu, a tu je i kontrola pritiska u gumama, kao i ksenonski farovi, koji dodatno utiču na povećanje bezbednosti tokom vožnje.

U zavisnosti od toga da li je u pitanju benzinac ili dizel, kao i koje je generacije, model Reno Senik ima različite karakteristike. Ovom prilikom ćemo navesti karakteristike najnovije generacije modela “ renault Scenic „.

Model Reno Senik treće generacije sa dizel motorom ima masu od 1430 kilograma, a namenjen je za prevoz pet osoba. Pogon ovog modela je na prednjim točkovima, a ima manuelni menjač sa šest brzina. Prosečna potrošnja ovog modela u gradu je 4,3 litra, dok na otvorenom u proseku troši 5,4 litara. Maksimalna brzina koju može da dostigne ovaj model je 180 km/h, a ubrzanje od 0 do 100 km/h ovaj model dostiže za 13,4 sekunde.

Enterijer

Enterijer svih generacija ovog modela je priča za sebe, uzevši u obzir da su Francuzi poznati kao proizvođači koji itekako vode računa o dizajnu i eneterijeru.

reno senik enterijer

Druga generacija modela Reno Senik ima ravniji krov, čime je dobijeno viiše prostora u unutrašnjosti automobila. Ručica menjača u drugoj generaciji automobila se sada nalazi na na konzoli.

Najnovija, treća generacija modela Reno Senik je namenjena za prevoz pet osoba i važi za vrlo prostran automobil, čiji je enterijer vrlo lepo osmišljen, kako za putnike, tako i za same vozače. Zapremina rezervoara u trećoj generaciji ovih automobila je zavidnih 522 litara, dok je kod modela “ Grande Scenic “ čak 752 litra.

Održavanje

Održavanje ovog modela podrazumeva mahom samo uobičajeni servis, odnosno zamenu ulja i filtera, kao i kod većine drugih automobila. Kao i za sve ostale automobile, tako i za Reno Senik važi da je redovan servis preporučljivo raditi u ovlašćenom servisu, koji iako je možda za nijansu skuplji, sigurno ugrađuje originalne delove.

Zamena ulja se najčešće vrši nakon oko 15 hiljada pređenih kilometara.

Najčešći kvarovi

Iako model Reno Senik važi za pouzdan automobil, prva generacija ovog modela je imala problem sa prekidačem koji služi za podešavanje retrovizora i bobina, a koji se često kvario.

Međutim, problem sa bobinama se nije javljao na svakom primerku, jer dosta zavisi od toga koje su bobine ugrađene u auto. No, ukoliko se i dogodi ovaj kvar, jednostavno se zameni ona koja pravi problem, uzevši u obzir da je svaka od ukupno četiri bobine potpuno nezavisna.

Cena modela Reno Senik

Modeli najnovije grupe Reno Senika se kreću od 17.400 evra, koliko treba izdvojiti za model Scenic 1.5 dCi Authentique do nešto više od 22 000 evra, koliko treba izdvojiti za model Grand Scenic dCi 110 Dyn. Energy. Naravno, cena odabranog modela može da varira, a u zavisnosti od toga koju dodatnu opremu izaberete.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts