Jorkširski terijer

Jorkširski terijer može biti patuljastog rasta kada mu je visina od 15 – 17 cm a težina do 3,2 kg, dok ovaj pas normalne veličine može da naraste visinu do 21 cm i da dostigne težinu do 7 kg. Uzgajaju se kao kućni ljubimci više od jednog veka. Potiču iz Engleske i u 19. veku su korišćeni za lov zbog njegove hrabrosti. Zanimljivo je da su tada u Engleskoj svi psi veći od 21 cm bili zabranjeni. Kraljevske sluge su proveravale veličine pasa obručem prečnika 21 cm, i onaj pas koji nije mogao da prodje kroz obruč, odmah je bio ubijen.

Karakter i osobine

U početku su ovi psi negovani i uzgajani kao mali lovci, što danas više nisu. Ipak, karakter lovca i ratnika ostao je u njihovim genima. Karakter

Ovo su veoma znatiželjni, hrabri i psi koji su uvek spremni na neku avanturu, pa ih to dovodi neretko u nezgode i nevolje. Vlasnici zato treba daih stalno drže pod kontrolom, i na povocu.

Jorkširski terijer je lojalan svojem vlasniku, a sumnjičav prema strancima i gostima koji vam ulaze u dom. Iskustvapojedinacanavode da može biti agresivan prema drugim psima, posebno manjim od sebe, dok se vrlo lepo slažu sa decom.

Ipak, to je jedan od najljubaznijih, najneagresivnijih pasa koji jako vole da se igraju.

Jorkskrski terijer

Dresura – Jorkširski terijer

Ovi terijeri lako uče i treniraju, ali su tvrdoglavi pa zahtevaju punu pažnju vlasnika . Poznati su po tome što vrlo energično brane svoju teritoriju. Pri dresuri im se ne sme popuštati jer mogu da postanu neurotični ida beskrajno dugo laju.

Ako su dobro odgojeni, oni osvajaju svojom umiljatošću i slatkoćom, a i lakše će se prilagoditi životu u stanu i kući gde će biti vrlo aktivni. Zato što su osetljivi na niske temperature, vole boravak u toplom domu.

Karakteristike

Jorkširski terijeri su zlatno smeđe boje s crnim paležom. Imaju dugu, sjajnu i finu dlake nalik svili.

Imaju živahne pokrete, crn nosić i oči. Uši su u obliku slova „V“, oko kojih ima dosta dlake koju je potrebno vezati u sladak repić kako ne bi smetala pri hranjenju i kako ne bi zaklanjala pogled. Nega dlake pored obaveznog repića podrazumeva i šišanje i redovno četkanje.

Potrebna je svakodnevna briga o dlaci, pogotovo ako vašeg ljubimca vodite na izložbe.Dlaka   mora biti besprekorne boje i sjaja što ćete postići brižnim i ispravnim češljanjem dlake, vezivanjem dlake na telu pomoću posebnih svilenih papirića ali i kupanjem sa specijalnim šamponima koji su namenjeni za tu vrstu dlake. Njihova dlaka je slična ljudskoj, ali se ne preporučuje da za negu vašeg ljubimca koristite šampon za ljude, jer psi imaju drugačiju Ph vrednost kože, pa upotebom šampona za ljude možete izazvati iritaciju kože psa izazvanu preteranim sušenjem kože.

Nemojte nikada češljati psa dok mu je dlaka skroz suva jer može oštetiti dlaku.

Četka mora biti što mekša a morate imati i jedan manji češalj koji će vam služiti za češljanje dlake psa oko očiju. Kada kupate svog terijera , koristite veliki peškir kojim ćete ga dobro osušiti , ako ga sušite fenom budite pažljivi da ne preterate sa temperaturom. Redovno mu perite zube proverenim proizvodima.

Dlake u ušima trebalo da da šišate na svake dve do tri nedelje. Čišćenje ušne šupljine se podrazumeva i to posebnim losionima koje vam preporuči veterinar.

Mali su psi i lako ih je voditi na putovanja u posebnim transporterima koji se mogu nabaviti u većini radnji za pse.

Bolesti

Ovi terijeri uglavnom boluju od bronhitisa i imaju probleme sa propadanjem zuba ili paralizom ekstremiteta.

Ishrana horkširskog terijera

Zbog čestih problema sa paralizom ekstrermiteta koju uzrokuje hernija kičmenih pršljenova, i čestih lomljenja krttih i tankih kostiju, preporučuje se da se ovi terijeri hrane isključivo premium suvom hranom koja će povoljno uticati i na zdravlje osetljive usne šupljine .

Prosečan životni vijek jorkširskog terijera je od 10 do 15 godina. Patuljasti jorkširski terijeri imaju kraći životni vek.

Parenje

Kad mlada kuja stasa za priplod, prvi znaci teranja počinju otokom i krvarenjem koje može biti veoma intenzivno i obilno, ali može da bude i samo nekoliko kapi krvi.Nepisano je pravilo da se kuja pari od devetog do jedanaestog dana. Najbolje je ženku pariti počev od trećeg ciklusa do treće godine.

Određivanje tačnog termina za parenje je značajno ako vašeg terijera parite sa mužjakom koji je u drugom mestu ili inostranstvu.

Najpreciznije utvrdjivanje termina   za parenje je mikroskopski pregled razmaza vaginalne sluzi.

Cena jorkširskog terijera

Štene jorkširskog terijera kod nas možete kupiti po ceni od 200 do 450 evra.

Pogledajte slike jorkširskog terijera iz naše galerije.

jorksirski terijer1

jorksirski terijer2

jorksirski terijer3

jorksirski terijer4

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts