Argentinska doga

Argentinska doga ili Dogo Argentino kao rasa potiče iz Argentine kao što joj i ime kaže. Dobijena je ukrštanjem desetak vrsta, između ostalih i pointera, mastifa, boksera, bulterijera i buldoga. Pasmina je priznata od strane kinološke federacija Argentine 1964, a 1973, pasminu je priznala i Svetska kinološka federacija. U nekimdržavama, zabranjeno držati Argentinsku dogu. U prošlosti je često korišćena u borbama pasa, što je u nekim delovima sveta i dalje popularna nelegalna zabava.

Ali znajte da, uz pravilnu dresuru i ranu socijalizaciju, ovaj pas može postati odličan porodični ljubimac.

Argentinska doga u lovu

Argentinska doga je pas za lov, i stvorena je najpre za potrebe lova na velike divlje životinje, kao što je divlja svinja ili puma. Medjutim, iako je izgled argentinske doge zastrašujući, i mnogi smatraju da je odlikuje visoka agresivnost, nikada nije zabeležen nijedan slučaj napada ovog psa na čoveka. Zbog izvanrednog čula mirisa doga se školuje za traganje, otkrivanje i spašavanje. Veliki zubi i makazasti čvrsti ugriz kojim ne ispušta plen, karakteristike su koje argentinsku dogu čine pravim psom za odlazak u lov.

argentinska-doga2

Karakteristike argentinskog psa

Uši argentinske doge stoje uspravno, rep je dug i snažan. Leđa su mišićava, a dlaka veoma kratka. Dlaka mora da bude potpuno bele boje uz izuzetak male crne fleke na glavi.

Oči ovog psa su boje lešnika, njuška je crna kao i ivice usana. Ima čvrsto, snažno, elegantno i mišićavo telo. Nema poddlaku. Grudi su široke.

Ženka može da poraste u visinu od 60 do 65 centimetara i imati težinu od 38 do 45 kg. Mužjaci su visine od 62 do 68 cm i imaju težinu od 45 do čak 60 kilograma.

Osobine i temperament

Reč je o izuzetno inteligentnom i hrabrom psu koji ima odlično razvijen njuh, pa ga je lako istrenirati za traganje. Dresura nije veliki problem jer pas ume da bude vrlo poslušan.

Bolesti

Iskustva uzgajivača argentinskih doga kažu da su ovi psi jako otporni na razne bolesti.Može se desiti da dobije opekotine od sunca ili da oboli zbog četog izlaganja niskim temperaturama jer hladnoću i jake zime ne podnosi.

Uzgoj argentinske doge

Argentinska doga se uspešno odgaja pohvalama i nagradama,nikako kaznama. Zbog poslušnosti se osim u lovu na velike životinje, koriste i za potrebe carine, vojske i policije.

Argentinska doga je verovali ili ne – dobrodušna, karakter joj je takav da je nepoverljiva prema strancima i drugim psima, ali jeipak vrlo verna svom domu, posebno deci porodice koja je čuva. Odličan je čuvar i nije glasna, vrlo retko laje. Vesele je naravi i ne traži preteranu stalnu pažnju. To je inteligentan pas koji brzo i lako uči.Ipak, zahteva iskusnog i strpljivog vlasnika koji treba da pokaže svoju dominantnost, da bude istrajan i čvrstog karaktera.

Karakteristike ovog neustrašivog, odanog psa su takve da o njemu mora da brine isključivo iskusni vlasnik.

Agresivnost (Da li je argentinska doga opasan pas?)

Može se desiti da odrasla Argentinska doga postane agresivna prema drugim psima, ali najčešće ona nije ta koja počinje sukob. Agresivnost treba zaustaviti uz čvrsto i istrajno vaspitavanje. Medjutim, savetujemo da budete oprezni ako u kući držite kućne ljubimce kao što je hrčak ili mačka jer ih doga zbog urodjenog lovačkog nagona može smatrati plenom.

Održavanje i čuvanje argentinske doge

Argentinska doga može da živi u stanu ali samo ako dovoljno seta i ako se svakodnevno izvodi na otvoren proctor. Odealno je da ima dvorište jer joj treba mnogo fizičke aktivnosti.

Pošto je osetljiva na hladnoću, ne bi trebalo da je držite napolju po vrlo niskim temperaturama. Ali, i jako sunce joj smeta i može izazvati opekotine.

Kratko krzno argentinskog psa je lako održavati. Nema mirise, i ne linja se previše. Obratite ipak pažnju na nokte koji vrlo brzo rastu pa ih redovno skraćujte.

Ishrana argentinskog psa

Posebnu pažnju ishrani treba posvetiti kada je kuja argentinskog psa gravidna. Treba pojačati hranu vitaminima i mineralima, naročito kalcijumom.

Hrana koja se inače preporučuje za argentinskog psa je gotova hrana premium ili superpremium programa.

Takodje, Royal canin brend je odličan izbor za mladog psa argentinske doge u kategorijama junior. Birajte liniju za giganske rase i to u zavisnosti od starosti štenaca (mini, medium, maxi…)

Životni vek argentinske doge

Očekivana starost koju argentinska doga može da postigne je od 8 do 12 godina.

Cena štenaca argentinske doge

Cena mladunca argentinske doge u zavisnosti od porekla kreće se od 100 do 550 evra.

Pogledajte slike argentinske doge iz naše galerije.

argentinska doga1

argentinska doga3

argentinska doga4

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts