Čokoladni kuglof sa višnjama

Kako napraviti čokoladni kuglof sa višnjama

Ako ste ljubitelj ovog specijaliteta nemačke, švajcarske i austrijske kuhinje, onda će vas sigurno zanimati recept koji smo pripremili za vas. Iako se primarno smatra specijalitetom koji potiče iz nemačke kuhinje, kuglof se sada pravi širom sveta, a naročito u: Austriji, Švajcarskoj, ali i Mađarskoj, Češkoj, Slovačkoj, pa i u Srbiji.

Ono po čemu je ovaj kolač poznat je njegov specifičan oblik, koji je okrugao, a sa rupom u sredini. Obično se služi uz kafu ili čaj.

Međutim, u slučaju da nemate poseban kalup za pečenje ovog kolača, možete ga napraviti i u običnoj tepsiji, s tim da u sredinu stavite manju šerpu, kako biste dobili kolač sličnog oblika.

Za sve one koji se pitaju kako se pravi kuglof sa višnjama i sa čokoladom, evo i odgovora: vrlo jednostavno. A u to se možete uveriti ako pričitate recept u nastavku teksta.

kuglof sa visnjama

Ukoliko želite da pravite kuglof sa višnjama i sa čokoladom, biće vam potrebni sledeći sastojci:

  • 5 jaja
  • 250 gr šećera
  • 250 gr margarina
  • 400 gr brašna
  • 1 kesica vanilinog šećera
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 400 gr višanja
  • 250 gr čokolade za kuvanje
  • bademi ili lešnici ( po želji, za posipanje kolača )

Kako napraviti čokoladni kuglof sa višnjama?

  1. Prvo umutite margarin mikserom. Zatim postepeno dodajte šećer i vanilin šećer, pa sve dobro sjedinite.
  2. Kada se dobro sjedini, dodajte jaja, ali je vrlo važno da dodajete jedno po jedno i da dobro sjedinite sa margarinom i šećerom.
  3. Potom sve zagustite brašnom, u koje ste prethodno dodali prašak za pecivo.
  4. Ovako pripremljeno testo, bi trebalo da podelite na tri dela, pa da prvi deo sipate na dno podmazanog kalupa za kuglof. Zatim rasporedite višnje preko, pa još jedan deo testa. Preko rasporedite narendanih 150 gr čokolade ( 100 gr ostavljate za prelivanje kuglofa ) i na kraju preostalu količinu testa.
  5. Kuglof pecite oko sat vremena na temperaturi ne višoj od 200 stepeni.
  6. Pred kraj pečenja, pripremite čokoladnu glazuru, jednostavno tako što ćete rastopiti čokoladu za kuvanje na tihoj vatri.
  7. Prelijte pečeni kuglof glazurom od čokolade i po želji pospite sitno seckanim lešnicima ili bademima. A možete ga ukrasiti i višnjama ili čak i šlagom.
Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts