Zelena dijeta

U ovoj dijeti posebna pažnja posvećena je namirnicama koje su bogate gvožđem, da prilikom držanja dijete ne bi došlo do popuštanja tonusa mišića. Dozvoljeno je dnevni unos do 1400 kalorija i za 2 nedelje možete izgubiti do 3 kilograma.

Salate kao što su zelena, rukola, sastavni su deo dijete, kao i spanać i blitva i ova dijeta će vam pomoći da iz organizma izbacite otrovne toksine i skinete nekoliko kilograma viška. Zelena dijeta je bogata dijetalnim vlaknima koja pospešuju probavu, vitaminima i mineralima, a siromašna proteinima.

Zelena dijeta – šta ne treba jesti

Najvažnije je da izbacite masnoću, prerađenu hranu i slatkiše. Ne jede se grašak, soja, meso, riba, jaja.

Šta je dozvoljeno jesti

Tokom „Zelene dijete“ konzumirate voće, povrće, žitarice, krompir i manje količine nemasnog sira i mleka. Kada želite da jedete sir, dodajte ga salatama. Konzumirajte ako možete, bobičasto voće, kao što su maline, borovnice, ribizle, a takođe je preporučljivo jesti jabuke, kruške, kivi, mandarine, narandže, limun, ananas. Potrebno je da pijete naravno, što više vode, 2 litre dnevno.

Zelena dijeta

Pravila „Zelene dijete“

Doručak – Dan se počinje sa voćem, u obliku voćnog soka, bez šećera, koji ste sami izmiksali u blenderu.

Za doručak se jede voćna salata u koju možete dodati ½ kašičice meda, cimeta, oraščića.

Tokom pre podneva preporučuje se da se od hrane unosi samo voće.

Možete konzumirati proso, ječam amarant, žitarice u integralnom obliku.

Pošto su krompir i žitarice najvažniji izvori energije tokom ove dijete, treba ih konzumirati uz sve glavne obroke. Krompir mora biti uvek kuvan.

Banane su bogate skrobom, pa se mogu konzumirati u umerenoj količini.

Voće uvek jedete samo. Kao što verovatno znate, nakon što pojedete voće, narednih pola sata ne jedete ništa drugo.

Mleko, kiselo mleko, jogurt, kefir ne smeju se mešati ni sa jednom drugom hranom – konzumirajte ih samostalno.

Ručak – Ručak započinjete sokom od svežeg povrća. Povrće jedete kuvano ili dinstano, bez masnoća. Uz ručak je obavezno jesti salatu, sa malo maslinovog ulja. Salate pravite od paradajza, zelene salate, krastavca, kupusa, šargarepe. Uz to dodajte i jednu krišku integralnog hleba.

Večera – Večeru opet započinjete svežim sokom od povrća. Zatim pripremate salatu od svežeg povrća i opet jedete kuvano ili dinstano povrće uz glavno jelo.

Zelena dijeta – primer jelovnika

Svaki dan za doručak:
Integralne žitarice sa šoljom nemasnog jogurta i
Šolja kafe ili
Šolja nemasnog mleka + 3 keksa.
Svaki dan za užinu:
Jedan komad voća po izboru.

Ponedeljak

Ručak: 2 odreska rolovane ćuretine sa šunkom i sirom + spanać + 30 grama integralnog hleba

Večera: pirinač sa povrćem + 30 grama mladog sira + 50 grama praške šunke.

Utorak

Ručak: Prodinstajte kelj na malo ulja i začinite sirćetom + 200 grama zelenih njoka.

Večera: Napravite kajganu sa 2 jajeta i iseckanom blitvom + salata od paradajza sa origanom + jedna kriška integralnog hleba.

Sreda
Ručak: rižoto sa piletinom i začinskim travama + salata od radiča.

Večera: Napravite salatu od rukole sa 100 grama praške šunke. Dodajte krupno nastrugani kačkavalj i začinite biberom i limunovim sokom + jedna kriška integralnog hleba.

Četvrtak

Ručak: napravite faširane šnicle od junetine pomešane sa spanaćem (porcija od 150 grama) + zelena salata + jedna kriška integralnog hleba.
Večera: Napravite razljevušu ili proju (jaja, brašno, mladi sir, malo blitve, malo slanine) i pojedite jedno parče uz salatu od endivije i radiča sa jabukovim sirćetom.

Petak

Ručak: 70 g testenine po izboru sa spanaćem i papričicom + teleća rebra na pari.

Večera: porcija pečene piletine punjene spanaćem i mladim sirom + obarena blitva prelivena balzamiko sirćetom.

Šta kažu nutricionisti?

Zelena dijeta je dobra za detoksikaciju organizma i bogata je vitaminom C i dijetalnim vlaknima koji regulišu probavu i dobri su za snižavanje holesterola. Dobra je zato što se unosi mnogo minerala, bogata je antioksidansima i folnom kiselinom.  Ipak, ova dijeta ne preporučuje unos orašastih plodova i semenki koji bi inače mogli da snabdeju organizam potrebnim nutrijentima. Nizak unos proteina može da dovede do njihovog nedostatka i time se može oslabiti imunološki sastav. Zelenu dijetu je dozvoljeno koristiti najviše 14 dana.

Zelena dijeta – rezultati

Prvi rezultati ove dijete vide se već posle 10 dana, a vaš cilj je ispunjen posle 3 nedelje. Osim što ćete biti siti, nećete imati problema sa probavom. Ako budete dosledni i disciplinovani, ostvarićete sjajne rezultate.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts