Pilule za kontracepciju – kako se koriste i koliko su sigurne

Pilule za kontracepciju su već duže vreme jedna od najpopularnijih metoda za sprečavanje začeća.

Statistika kaže da se kod dve trećine žena koje koriste ovakve pilule redovno i na ispravan način, javlja neželjena trudnoća u oko 5 posto slučajeva. Ali, ako je korišćenje pilula nedosledno, javlja se čak 43 odsto neželjenih začeća. Dakle odgovor na pitanje koliko su sigurne ove pilule, zavisi od vaše odgovornosti.

Znači, obratite pažnju na doslednost i redovnost pijenja ovih tableta jer one nemaju stopostotnu efikasnost, a posebno će dejstvo biti slabije ako i ne koristite u skladu sa uputstvima.

Neželjeni efekti i kontraindikacije

Sve vrste pilula za kontracepciju podjednako su učinkovite u sprečavanju začeća, ali mora se napraviti izbor onih pilula koje odgovaraju vašem organizmu, godinama, zdravlju…

Ginekolozi će na osnovu više faktora propisati pilule koje Vam odgovaraju, pa je ipak, pre početka ovakvog vida kontracepcije najbolje potražiti savet lekara.

Moguće je da Vam se tokom upotrebe pilula za kontracepciju pojave bolovi ili odredjene nalegodnosti, pa se zato obratite ginekologu koji će Vam preporučiti neke druge.

Kontraindikacije, odnosno bolesti koje ne dozvoljavaju oralnu kontracepciju su duboka venska tromboza ili tromboembolija, akutno oboljenje jetre i primarna plućna hipertenzija. Ako ste pod terapijom u koju su uključeni i antibiotici, posavetujte se sa ginekologom o tome kako bi to moglo uticati na korišćenje kontraceptivnih tableta. Alkohol i cigarete ne bi trebalo da budu smetnja učinkovitosti ovih pilula.

pilula za kontracepciju

Kontracepcijske pilule debljaju?

Neke ranije vrste ovih pilula pravljene su savećim kolilčinama hormona pa su zaista kod nekih žena uzrokovale višak kilograma. Ali, nove generacije tableta za kontracepciju su napravljene tako da neće povećati telesnu težinu, što dokazuju mnoga istraživanja. Medjutim moguće je da izazovu nadutost i zadržavanjetečnosti što se ženama može učiniti kao debljanje.

Pilule za kontracepciju i drugi lekovi

Kada dodjete po recept za pilule lekar će Vas sigurno pitati da li ste pod nekom terapijom drugim lekovima. Naime, neki medikamenti ne smeju se mešati sa drugim, kako ne bi došlo do problema u organizmu. Zato budite iskreni sa ginekologom a sve u cilju zaštite vašeg zdravlja.

Pilula za kontracepciju i spontani pobačaj?

Nekada se smatralo da ove tablete kod žena mogu da izazovu sponatni pobačaj ako ostane u drugom stanju odmah po prestanku uzimanja pilule, odnosno kada je ovulacija nastupila ubrzo po prestanku tretmana tabletama.Međutim, to nije istina i nema istraživanjakojeje potvrdilo takve navode. Treba znati i da hormoni iz ovih pilula ne ostaju beskonačno dugo u telu da bi mogli da izazovu probleme. Iskustva govore da žene mogu da ostanu u drugom stanju već prvog meseca posle prestanka upotrebe tableta, a da su te trudnoće uredne i normalne.

Kada počinju da deluju pilule za kontracepciju

Pilule za kontracepciju su zapravo oralni konraceptiv i svaka od tableta sadrži dva hormona, estrogen i progestin . Najčešće se koriste u ciklusima od 28 dana, a to znači da se tablete koriste 21 dan a pravi se 7 dana pauze. U tom periodu javiće se menstrualno krvarenje, a sa sledećim pakovanjem tableta kreće se 8. dana. Ovulacija je blokirana a tablete utiču i na sluz u kanalu grlića materice koja je lepljiva i tako samim neprohodna za spermatozoide.

Pilule za konracepciju – da ili ne

Prednosti

Osnovna prednost je pouzdanost i povoljni uticaji na zdravlje ali ne kod žena koje pate od odredjenih oboljenja.

Pozitivni učinci za zdravlje su uredan menstrualni ciklus, smanjenje bola pri menstruaciji, pad rizika od raka jajnika, cisti najanicima, raka debelog creva, smanjenje akni i maljavosti, pad rizika od oboljenja dojki i upale materice i jajovoda, manji rizik pojave anemije i osteoporoze. Zbog ovih dejstava, kontraceptivne pilule se koriste u lečenju nekih ženskih i kožnih oboljenja, ali i kao nadoknada hormona kod žena sa nedostakom ženskih hormona.

Mogući rizici

Rizici modernih pilula za kontracepciju su minimalni .Moguće je da se pri korišćenju ovih pilula jave mučnina, napetost u grudima, smedji sekret van ciklusa…

Retko se javlja migrena.

Savremene pilule za kontracepciju mogu koristiti žene svih godina koje imaju menstruaciju. Tablete mogu koristiti i devojke koje su dobile prvu menstruaciju kao i žene u zrelim godinama kod kojih još nije nastupila menopauza.

Neke vrste kontraceptivnih pilula na našem tržištu

Logest® – visoko pouzdana pilula namenjena mladim devojkama

Yasmin® – pilula namenjena svim korisnicama koja može da reši probleme PMS-a i da povoljno utiče na raspoloženje

Jeanine® – namenjena svim korisnicama, a pznata je po tome što ima blagotvorni uticaj na kožu u smislu rešavanja problema saaknama.

Diane 35® koji je poznat po primeni kod problema preterane maljavosti.

Microgynon® – namenjena starijim ženama.

Mercilon® – pilula sa povoljnim efektom na akne i neželjene PMS efekte.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts