|

Olimpska rivijera za tipično letovanje i netipičnu avanturu

Olimpska regija u podnožju veličanstvene planine Olimp, sa izlaskom na kristalno plavo more, a između Soluna i Atine, pružiće vam pregršt mogućnosti za savršeno letovanje 2014. godine. Već tradicionalno omiljena destinacija srpskih turista, ova regija krije neka od najposećenijih grčkih letovališta: Paralija, Leptokarija, Nei Pori, Olimpik bič i Litohoro. U okruženju naići ćete na mnogobrojne prirodne lepote i važna kuturno-istorijska obeležja. Za svega osam sati vožnje bićete u regiji daleko pristupačnijoj od ostrvske Grčke, a jednako bogatoj raznovrsnim sadržajima koji će leto 2014. ispuniti nezaboravnim utiscima.

Rajske plaže Paralije zauzimaju 10 kilometara obale i prekrivene su sitnim belim peskom. Kao tipično turističko mesto ona nudi veliki broj restorana, taverni i poslastičarnica, zlatara, prodavnica krzna, kao i diskoteka zbog kojih je omiljena destinacija za noćni provod. Na svega pola sata hoda predivnim šetalištem nalazi se popularna plaža Olimpik bič. Trgovačka prestonica Olimpske regije, Katerini, udaljena je samo pet kilometara, dok se 65 kilometara do Soluna lako prelazi vozom. Leptokarija je letovalište koje se takođe nalazi u podnožju Olimpa i izlazi na bistro Egejsko more.

Olimp

Plaža je u zapadnom delu peskovita, a u istočnom šljunkovita. Nei Pori je najjužnije mesto na Olimpskoj rivijeri sa širokim ulicama, prostranim trgovima i uređenim parkovima. Tako prostran i tih, Nei Pori je pogodan za miran odmor koji prevashodno priželjkuju porodice sa decom. Olimpska regija turistima pruža tipično grčko letovanje, ali i mogućnost da zahvaljujući dobrom položaju, koji poziva na najraznovrsnije izlete, svoje leto upotpune nezaboravnim iskustvima. Kombinacija planine i mora nudi širok spektar aktivnosti, od jednostavnog izležavanja na plaži, preko pešačenja, planinarenja, paraglajdinga i vodenih sportova, do obilazaka metropola kakve su Solun i Atina.

Impozantna planina Olimp najviša je i najlepša u Grčkoj. Nacionalni park netaknute prirode, retke flore i faune, sa više hiljada biljnih vrsta, među kojima nekoliko desetina jedinstvenih u celoj Evropi, od 1983. godine stavljen je pod zaštitu Uneska. Grčka mitologija Olimp smatra mestom rođenja Titana, gorostasa kojima su grčke planine bili prestoli. Čast da sedi na samom Olimpu imao je najmoćniji među njima, Kron. Kasnije Olimp postaje prestonica grčkih bogova. U podnožju planine nalazi se planinsko mesto Litohoro ili „grad bogova“ odakle se lako mogu naslutiti sve lepote moćne planine i odakle se kreće u osvajanje Mitikasa, najvišeg vrha, na 2917 metara nadmorske visine. Uspon uobičajeno traje dva dana, pri čemu se noći u kampu smeštenom na 2100 metara nadmorske visine. Osim što je odlična polazna tačka za planinarenje ili barem duže šetnje u prirodi, gostoljubivi i uređeni turistički gradić Litohoro pogoduje i bavljenju ekstremnim sportovima na vodi kakvi su vožnja kajaka i rafting. Nedaleko se nalaze i čuveni Afroditini izvori, kupalište koje po mitskom verovanju daje zdravlje i lepotu.

Olimpska rivijera

Na letovanju 2014. na Olimpskoj rivijeri ne smete zaobići ni čudo prirode – Meteore, kompleks pravoslavnih manastira na vulkanskim stenama stubovima, starim oko 60 miliona godina, nastalim u tercijaru. Današnjem intrigantnom reljefu stena stubova doprineli su vremenski uslovi i brojni zemljotresi. Meteori su, posle Svete Gore, najvrednija skupina manastira u Grčkoj i deo su svetske kulturne baštine Uneska. Krajem 14. veka svetogorski monah Atanasios osnovao je prvi manastir, do danas najviši manastir kompleksa, pozicioniran na 623 metra visine.

Način na koji su se monasi u to doba popeli toliko visoko i započeli izgradnju manastira ostaje nepoznanica do današnjih dana. Nekada se do nepristupačnih manastira dolazilo kožnim lestvicama ili specijalnim ogromnim mrežama, dok danas postoje uklesane stepenice koje sasvim olakšavaju prilaz. Od dvadesetak manastira preostalo je svega šest, četiri muška i dva ženska. Pripremajući se za hodočašće imajte u vidu da su manastiri za turiste otvoreni od 10h do 16h, kao i da, uprkos visokim temperaturama u letnjim mesecima, ulaz u odeći iznad kolena ili golih ramena nije dozvoljen. Ispod monaške zajednice Meteori nalazi se mesto Kalambaka u kojem posetioci mogu naći brojne taverne i prodavnice, ali i rezervisati noćenje po veoma povoljnoj ceni, čime će dobiti priliku da dožive nezaboravni suton i zoru nad Meteorima.

Mogućnosti su velike, Olimpska regija se pobrinula za to. Vama je potrebna još jedino dobra volja, avanturistički duh, karta i dobar plan kako da leto 2014. učinite nezaboravnim.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts