|

Zašto posetiti Novi Sad ovog leta – čak i kada je Egzit otkazan

Uprkos najnovijim dešavanjima, zabranama i otkazivanjima, Novi Sad itekako ima šta da ponudi.

Srpski grad sa sigurno najviše najlepših epiteta, veliki ponos srpskog turizma. Grad koji sav odiše atmosferom kulture i tradicije. Mesto u kome odmah pored starine stoji moderno, mladalačko, evropsko. Prestonica Vojvodine, kulture, omladine, mirnog, tradicionalnog života i urbanih kretanja zaslužuje da joj se svake godine iznova vraćamo. Sigurno je da ćemo svakog puta pronaći nešto što nam je prošlog puta promaklo, a što zaslužuje našu pažnju. I pored toga što ove godine nema Egzita, ima u Novom Sadu toliko toga u čemu možete uživati.

Novonastala situacija uticala je na turizam više nego na bilo koju drugu oblast. I pored toga što su zabrane popustile, ostala je doza straha pri kretanju i odlasku u nove sredine. Ipak, turistički obilazak nikada nije ni trebalo da predstavlja sedenje u zatvorenom prostoru. Prema tome, ništa vas ne može sprečiti da istražite lepote koje Novi Sad nudi svakog, pa i ovog varljivog leta. U nastavku smo izdvojili par vrlo primamljivih novosadskih atrakcija na otvorenom, a nije reč o Fruškoj gori i Petrovaradinu.

Novosadske vinarije

Više od dvadeset lokacija u neposrednoj blizini Novog Sada otkrivaju vam tajne pripreme vrhunskog vina i omogućavaju uživanje u prelepoj prirodi. Određen broj vinarija nalazi se na obali Dunava, pa tako u toku degustacije možete da se prepustite pogledu na reku i dozvolite sebi nekoliko sati pravog hedonizma. Vinarije imaju svoje specijalne metode pravljenja vina, pa tako tokom boravka možete nešto i naučiti o samom procesu.

Parkovi u Novom Sadu

Evo još jednog načina da u Novom Sadu odmorite telo i duh. Zelene površine u gradu su savršene destinacije tokom vrelih letnjih dana, u kojima možete pronaći potreban mir i beg od gradske gužve. U nastavku izdvajamo četiri najlepše novosadske oaze:

  • Dunavski park – zaštićeno prirodno dobro u samom srcu Novog Sada. U parku možete uživati u hladu koji prave stabla platana, jablanova, divljeg kesten i čuvenog hrasta lužnjaka. Pored brojnog rastinja, u parku se nalaze i biste pesnika Branka Radičevića, Mike Antića i Đure Jakšića, spomenik Prepodobnom Sergeju Radonješkom i figura Nimfe koja drži rog obilja.
  • Futoški park – odlikuje ga vrlo egzotična flora i mnogobrojne autohtone vrste, kao što su: magnolija, sofora, ginko, crni i beli bor, pančićeva omorika i bela topola. U severnom delu parka je sportsko-rekreativni centar i igralište za decu, dok je u jugozapadnom malo jezero sa više geotermalnih izvora.
  • Kamenički park – najveći i najstariji park u Novom Sadu, koji se nalazi u Sremskoj Kamenici, na obroncima Fruške gore. Prostire se na 33 hektara i nosi titulu značajnog prirodnog dobra. Predstavlja spoj travnatog i šumskog kompleksa, koji zauzima dve trećine ukupne površine. Park poseduje čuvenu skulpturu Pet glava, a veruje se da one predstavljaju likove pet rimskih vojnika ili članova porodice Koronjači, oko čijeg dvorca je park podignut u 19. veku. Skulptura je postavljena u centralnom delu parka, koji predstavlja glavni vidikovac i nazvan brežuljak ruža ili pentagon.
  • Limanski park – rezervat prirode koji zauzima centralni deo stambenog naselja Liman, u neposrednoj blizini Dunava. U središnjem delu je prelep ružičnjak, a duž celog parka nalaze se najrazličitije vrste drveća. U sastavu Limanskog parka nalazi se jedini skejt park u Novom Sadu.

Sve iznete prirodne lepote i lepote napravljene ljudskom rukom sigurna su garancija da će vaš boravak u Novom Sadu biti prava oaza mira. Potrebno je samo da pronađete idealan smeštaj za sebe i svoj porodicu i uživate u čarima najvećeg vojvođanskog grada. Ukoliko želite da svoj odmor provedete u nešto luksuznjem smeštaju, koji nudi dodatne pogodnosti, preporučujemo da vaš izbor budu apartmani sa djakuzijem Novi Sad. Za šta god da se odlučite, nesumnjivo je da ćete u Novom Sadu provesti izuzetno kvalitetno vreme.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts