Dijeta „Mesečeve mene“ ili „Mesečeva dijeta“

Dijeta „Mesečeve mene“ ili „Mesečeva dijeta“ je metod detoksacije organizma i služi za skidanje kilograma poštujući pravila kretanja Meseca. Neka iskustva navode da se na ovaj način može izgubiti i 2 do 3 kilograma dnevno.

Pravila dijete

Mesečeva dijeta se sastoji od posta koji traje 24 sata i to u periodu kada je Mesec mlad. Iako i pun Mesec može uticati povoljno na rezultate dijete, ipak je uspešniji post u vreme mladog Meseca.

Kada počinje mesečeva dijeta

Vaša dijeta treba da počne onog momenta kada počinje mlad Mesec, odnosno kada ulazi u novu fazu. Kako bi Vam bilo lakše koristite tabele mesečevih mena.

meseceva dijeta1

Jelovnik u vreme mesečeve dijete

Za vreme posta, sme se konzumirati samo tečnost. Najbolje je da to bude obična negazirana voda ili blagi biljni čaj koji nisu zasladjeni. Dozvoljeni su i prirodni voćni sokovi – dakle bez šečera i aditiva. Bilo koja čvrsta hrana nije dozvoljena , kao ni alkohol ni mleko. Neophodna količina vode koju bi u organizam trebalo uneti za vreme posta je 3 do 4 litra. Ako osetite neizdrživu glad, popijte čašu prirodnog soka od povrća.

Mesečeva dijeta i vežbanje

Fizička aktivnost za vreme od 24 sata trajanja posta je dozvoljena i poželjna jer ćečak i lagana šetnja pomoći pri mršavljenju i ubrzaće proces detoksikacije odnosno izbacivanja otrova i štetnih materija iz tela.

Rezultati

Ako poštujete sva navedena pravila, za 24 sata posta, trebalo bi da izgubite do 3 kg telesne težine.

Dodatni saveti

Pošto ste uspeli da izgubite nekoliko kilograma nemojte se odmah narednih dana prejedati, već nastavite da konzumorate lakšu i zdraviju hranu da biste rezultat održali. Post možete ponavljati na duže staze, pa ćete se za nekoliko meseci osloboditi viška težine.

Meseceva dijeta2

Četiri osnovne Mesečeve mene:

Prva je Mlad Mesec, i nastupa kada je Mesec između Sunca i Zemlje, zatim – prva četvrt, kada je Mesec sa leve strane Zemlje, sledi pun Mesec, kada je Zemlja izmedju Meseca i Sunca i na kraju druga četvrt koja nastupa kada se Mesec nalazi s desne strane Zemlje.

Uticaj jedne Mesečeve mene traje 24 časa.

Uticaj mesečevih mena

Neka istraživanja ukazuju na to da se u momentu Mesečevih mena aktiviraju neki enzimi u organizmu koji mogu usporiti metabolizam, pa tako sledi gomilanje masnih naslaga, telnosti i toksina u ljudskom organizmu. Princip uticaja mesečevih mena koristila je i narodna medicina nekih naroda od davnina.

Zato je prema zastupnicima Mesečeve dijete, tokom uticaja Mesečevih mena, potrebno potpuno uzdržavanje od hrane. Najbolje je koristiti izvorsku vodu.

Organizam se u navedenom periodu od 24 sata čisti od otrova iz hrane ili drugih izvora. Takodje, u ovom periodu moguće je aktiviranje nekih bolesti.

Pažnja- Ako imate neku od bolesti ili poremećaja kao što su nizak nivo šećera u krvi, anemiju, nizak krvni protosak ili ste tek operisani, ne biste smeli da primenjujete ovu dijetu.

Naravno, pre bilo kakve promene u režimu ishrane konsultujte se sa lekarom.

Protivnici Mesečeve dijete

I dalje ne postoje ozbiljna naučna istraživanja o uticaju Mesečevih mena na telesnu težinu, na osnovu koji će Vam nutricionisti preporučiti ovakvu dijetu.

U svakom slučaju instant rešenja ne postoje a možda možete potražiti pomoć nutricionista koji će Vam preporučiti režim ishrane u cilju gubljenja kilograma a sve u skladu sa vašim zdravstvenim stanjem i godinama.

Još jedna verzija Mesečeve dijete

Recepti za Mesečevu dijetu u trajanju od 6 dana

Dan prvi – jedite se sirovo i kuvаno povrće koliko god želite

Dan drugi i dan treći – Jedite dnevno po 300 grma kuvanih pečurki i svež ananas.

Dan četvrti – Pikirajte da ovaj dan bude dan kada je mlad Mesec odnosno dijeta treba da počne 3 dana pre mladog meseca. Četvrtog dana treba piti samo vodu, nezasladjene lagane čajeve i prirodne sokove.

Dan peti i dan šesti – 300 grama kuvanih pečurki i svež ananas.

Pečurke možete da začinite i prelijete maslinovim uljem. Ananas je poznat po jakom svojstvu pomoći u detoksikaciji organizma.

Zahvaljujući pečurkama ,telu ćete obezbediti neophodne proteine i kаlorije.

Rezultat nakon šest dana trebalo bi da bude izgubljenih 4 do 6 kilogrаmа.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts