Tablete za mršavljenje ili prirodan način za gubljenje kilograma

Na tržištu je iz dana u dan sve veći izbor tableta za mršavljenje i gubitak kilograma. Ipak, sigurno ste bar jednom čuli da je nakon odredjenih laboratorijskih analiza utvrdjeno da neke od ovih tableta nisu dobre za zdravlje, da imaju u sebi neke štetne materije, da izazivaju nepožejne kontraindikacije i slično. Zato se preporučuje oprez. Ako se tablete za mršavljenje kombinuju sa rigoroznom dijetom može se desiti i da izostane menstruacija, a Vi nikako ne želite da dovodite vaše zdravlje u pitanje!

Nema brzog i zdravog rešenja za gubitak kilograma

Skoro svi proizvodjači tvrde da će baš njihove tablete za mršavljenje ubrzati vaš metabolizam i vrlo brzo dovesti do gubitka kilograma. Bez obzira na sva ova obećanja u brojnim reklamama, poželjno je da konsultujete nutricionistu ili lekara opšte prakse koji će vam reći šta je preporučljivo u vašem slučaju.

Ove tablete se kupuju uglavnom bez recepta i često nisu nimalo jeftine. Bombardovani reklamama, željni vitke linije, žurite u apoteku nadajući se instant rešenju i mršavljenju bez mnogo muke, ali znajte da instant rešenja koje je zdravo prosto – nema!

tablete za mršavljenje

Oprez

Trudnoća svakako nije period kada treba da pijete tablete za mršavljenje. Vi ste , kadaste trudni u jednom posebnom stanju i vaše želje nikako ne bi trebalo da se odnose na gubitak kilograma. Ako smatrate da se u trudnoći vaši kilogrami gomilaju brže nego što bi trebalo, vaš lekar, koji sigurno ima iskustva sa takvim problemima, će vam savetovati poseban režim ishrane uz malo više šetnji i boravka na svežem vazduhu.

Zeleni čaj kao jak antioksidans može mnogo pomoći vašem zdravlju i ubrzati metabolizam i izbacivanje štetnih materija iz tela, pa je možda najbolje da razmislite da umesto sumnjivih tableta koristite upravo ovaj prirodni preparat. Naravno, ako ne smanjite unos kalorija, rezultati neće biti vidljivi. Jedite više voća i povrća i izbegavajte grickalice, a ako sepritom bar dvaputa nedeljno bavite nekom fizičkom aktivnošću – rezultati će morati da budu vidljivi.

Brojnesu tablete za mršavljenje za koje se tvrdi da su naprirodnoj bazi, patako imate široku ponudu tableta na bazi limuna, na bazi algi, od jabukovog sirćeta, ananasa, paradajza ili artičoke…

Znajte da sve ove sastojke možete u organizam unositi i putem normalne svakodnevne ishrane, i bar znate šta ste konzumirali. Takodje, tablete često sadrže neki od konzervanasa što sigurno ne ide u prilog vašem zdravlju.

Jabukovo sirće jeste zdravo, kao i limun ili ananas koji sadrže visok procenat vitamina C. Ako su tablete dobro balansirane i imaju visok nivo koncentrovanih sastojaka iz ovog voća, verovatno ne bi trebalo da imate probleme, ali ove tablete često liče po svom sastavu na vitaminske šumeće tablete.

Tablete za mršavljenje ili prirodan način za gubljenje kilograma

Uvek je preporučljivije smanjivati kilograme prirodnim putem. Šta to znači? Prilagodite vašu ishranu vašem načinu života i više se krećite. Upišite se na aerobik ili termine u teretani. Ako vam to ne prija, uvek možete odvojiti malo vremena za džoging ili vežbe u sopstvenoj sobi.

Ako vaš posao zahteva malo kretanja i dosta sedenja, učinite sebi uslugu, pa bar do posla odlazite pešice ako ste u mogućnosti. Probajte da doručkujete integralno pecivo ili musli, a užina neka vam bude od voća, umesto nezdravih i masnih i slanih grickalica. Možete pogledati i programe hrono ishrane koji će vam pomoći. Jedan od bržih načina za mršavljenje je proteinska dijeta ili Atkins dijeta, ali ona je još jedan dokaz da nema zdravih a brzih rešenja. Unošenje isključivo proteina uz minimalne količine ugljenih hidrata može da ošteti bubrege ili jetru, naravno ako ove dijete sprovodite dugo.

Dakle, pre nego što krenete u apoteku u potrazi za instant rešenjem u gubitku kilograma, dobro razmislite da li vredi da dajete novac za tako nešto. Nikakva tableta Vam neće pomoći ako se i dalje slabo krećete i redovno jedete masnu, slanu hranu sa puno zaprške, i ako uveče u krevet odlazite sa parčetom pice i limenkom gaziranog soka. Jedino brzo rešenje za skidanje kilograma je liposukcija i slični hirurški zahvati, ali sve što je rigorozno, opterećuje vaš organizam.

Imajte na umu da telu nikako ne prijaju bilo kakve nagle promene, jer se može desiti da na taj način čak i usporite metabolizam i zbunite vaš organizam.

Uvek vam je na raspolaganju stručna pomoć nutriciologa, koji vam mogu sastaviti poseban režim ishrane u skladu sa vašim godinama, načinom života, poslom koji obavljate… Ove šeme ishrane vam neće obećavati gubitak 10 kilograma za nedelju dana, već recimo 1,5 kg mesečno, što je i te kako bolje i zdravije. Takodje, izgubljeni kilogrami seneće vratiti što je vrlo česta pojava kada držite rigorozne dijete i brzo skinete kilograme.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts