Ubrzan rad srca na nervnoj bazi (Tahikardija)

Tahikardija ili ubrzani rad srca može da uzrokuje ozbiljne probleme pa je zato potrebno javiti se lekaru kada puls pređe 90-100 otkucaja.

Srce zdrave, odrasle osobe uobičajeno ima od 65 do 85 otkucaja u minutu, a kod sportista čak i manje. Kod dece, srce kuca znatno brže nego kod odraslih osoba. Takodje, ubrzan rad sca je evidentan i kod ljudi koji su sitnog rasta i kod žena, pa zato, svako povećanje broja otkucaja srca ne mora da znači da je isključivo reč o tahikardiji.

Ako traje nekoliko godina, ubrzano lupanje srca, koje nije lečeno adekvatnom terapijom, može da izazove oštećenje srčanog mišića i dovede do ozbiljnijih kardioloških problema. Muškarci su inače ugroženiji od pojava posledica u odnosu na žene.

Ako srce otkuca više od 100 puta u jednom minutu to znači da je ritam srca poremećen . Medjutim, i ako neko ima 90 ili 95 otkucaja u minutu,takodje treba da se javi lekaru.

Uzroci i razlozi tahikardije

Povišena telesna temperatura može da izazove ubrzan rada srca. Ako niste znali, svaki stepen povišene temperature, uvećava broj otkucaja za 10. Tako na primer, ako čovek ima 38 stepeni, broj otkucaja srca je od 90 do 95, a sa temperaturom od 39 broj otkucaja dostiže već 100.

Gojaznost je još jedan uzrok tahikardije, kao i prepterano konzumiranje kafa i kofeinskih napitaka, poremećaj u radu štitne žlezde, ali se stres kao uzrok tahikardije sve više pominje.

ubrzan rad srca

Simptomi ubrzanog rada srca

Ubrzani rad srca može se osetiti u mirovanju i u ležećem položaju i to kao jako lupanje srca, uz osećaj nelagodnosti , preznojavanje, lako umaranje. Pacijenti koji duže vreme pate od ubrzanog rada srca ove simpome skoro i da ne osećaju jer su se privikli na to stanje. Simpomi se nekad osećaju i pri najmanjem naporu, a mogu ih pratiti i otežano disanje, knedla u grlu, pritisak u glavi, malaksalost, vrtoglavica…

Od simpoma još treba izdvojiti bol u prsima , gušenje i nedostatak vazduha, brzo umaranje, iznenadna slabost, niski krvni pritisak, neugodan osećaj nepravilnog kucanja srca.

Lečenje tahikardije

Lečenje tahikardije i terapija zavise od toga da li je tahikardija udružena sa nekim drugim tegobama.

Ako je uzrok tahikardije u funkciji srca, bolest se reguliše lekovima, kao što su beta blokatori . Ukoliko pak ne postoje jasni i vidljivi razlozi za tahikardiju kao što je na primer gojaznost, ovakvi pacijenti se uglavnom ne stavljaju na terapiju,o sim ako tahikardija značajno ne ometa njihov život.Ako je tahikardija nastupila od nervoze, preporučiće se verovatno neki preparati za smirenje, izmena stila života i životnih navika, neki biljni čajevi kao što su žalfija, valerijana ili kantarion. Sa smanjenjem stresa i nervoze, nestaće i simptomi ubrzanog rada srca.

Uzroci tahikardije – stres i nervoza

Medju uzrocima tahikardije izdvajamo: jako fizičko naprezanje, stres, iznenadni šok ili strah (tahikardija na nervnoj bazi), povišena telesna temperatura, neke infekcije, anemija , anksioznost, virusne upale, infarkt miokarda, nepravilan rad štitne žlezde,suženje krvnih sudova, pritisak želuca na srce, smanjen dotok krvi u srce…

Tri vrste tahikardije

1. Sinusna tahikardija je najčeđće uzrokovana zbog jakog fizičkog napora, visoketelesne temperature, anemije, pada koncentracijekiseonika, psihičke napetosti ili zbog nepravilnog rada štitne žlezde. Takodje uzrok može biti pušenje i upotreba alkohola. Ova tahikardija se odlikuje povećanom srčanom frekvencijom iznad 100 otkucaja u minuti, i postepeno nastaje ali i prestaje.

Sinusna tahikardija može nastati kod pacijenata koji imaju kongestivno zatajenje srca ili teške plućne bolesti. Terapija najčešće uključuje beta blokatore.

2. Ventrikularna tahikardija je za život opasno stanje koje može da dovede odo ventrikularne fibrilacije, asistolije pa i iznenadne smrti. Ventrikularna tahikardija, koja traje duže od 30 sekundi, zahteva hitnu lekarsku intervenciju. Učestalost otkucaja srca kod ove vrste tahikardije je između 120 i 200 u minutu, i za razliku od supraventrikularne tahikardije, rad srca može biti blago nepravilan.

Terapija ovevrste tahikardije uključuje primenu antiaritmika, a ukoliko nema boljitka, vrši se električna konverzija ritma, dok je pacijent u kratkotrajnoj intravenskoj anesteziji.

3. Supraventrikularna tahikardija je ubrzan rad srca, koji se manifestuje se kao brz, ali regularan ritam koji počinje ali se i završava naglo. Broj otkucaja srca kod ove vrste tahikardije je od 150 i 220 otkucaja u jednom minutu.

Šta možete sami da učinite ako osetite ubrzan rad srca?

Puls ćete usporiti ako zadržite dah na neko vreme, popijete čašu hladne vode ili se umijete . Jedite što više namirnice bogate Omega 3 masnim kiselinama. Pošto cigarete, alkohol, čaj i kafa mogu pogoršati stanje, savetuje se da ostavite cigarete i preteranu konzumaciju alkoholnih pića.

Izbegavajte situacije koje uzrokuju stres. Probajte da odete na relaks masažu, na saunu, i da stavljate hladne obloge oko vrata.

Izbegavajte naporna fizička opterećenja, ali se dovoljno krećite kako biste održali kondiciju. Pravilno dišite i vežbajte tehnike pravilnog disanja.

Čajevi takodje mogu da pomognu – Pijte čajeve ododoljena, matičnjaka, hmelja, lipe, belog gloga… Pri masaži, koristite eterična ulja od hmelja ili lavande, naročito za predeo vrata i grudi.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts