Krastavac dijeta

Krastavac je namirnica izuzetno bogata kalijumom, a sadrži kalcijum, fosfor, a ako imate sreće da nabavite neprskani krastavac, onda ga obavezno pojedite sa korom u kojoj ima vitamina E. Krastavac nema puno kalorija, i u njemu ima 90 odsto vode, pa je dobar za izbacivanje toksina iz organizma, pa se zbog toga preporučuje ljudima koji imaju kamen u bubregu. Zbog niskokalorične vrednosti, ovo povrće uvek možete jesti kada držite dijetu.

Osnova Krastavac dijete je jednostavna salata od krastavca sa jogurtom ili pavlakom uz dodatke svežih začina, koju možete jesti kad god ogladnite.

Ovo je idealna dijeta za letnje dane, za početak leta, kada brojite dane do odlaska na plažu i brinete kako ćete izgledati u bikiniju. Sa Krastavac dijetom ne brojite kalorije, nema komplikovanih jelovnika, plan ishrane je jednostavan, preporučuje se da se na ovoj dijeti jede pet puda dnevno, najkasnije do 8 sati uveče. Dnevna količina krastavaca treba da bude oko jedan kilogram. Za tri obroka jedete po 300 grama krastavaca sa čašom pavlake ili kiselog mleka ili jogurta. Ova dijeta kada je restriktivna, ne prelazi više od 900 kalorija na dan. Ne preporučuje se da držanje ove dijete duće od dve nedelje, jer  može doći do manjka hranljivih materija u organizmu.

Krastavac dijeta

Prednosti Krastavac dijete

Krastavac dijeta dobro utiče na probavu, deluje kao diuretik, u kombinaciji sa sirom ili pavlakom, dobiate osećaj sistosti najmanje tri sata. Uz nju se jede sveže povrće i voće, najbolje bi bilo da bude sezonsko. Sprovodi se 10 dana i tada može da se izgubi do 7 kilograma pod uslovom da se bavite i nekom fizičkom aktivnošću, recimo, brza šetnja svaki dan.

Šta je dozvoljeno jesti?

Dozvoljeni su proteini koji će vas napuniti energijom i zasititi vas, kao što su jaja, tunjevina, belo mesa, uz ručak po jedna kriška integralnog gleda, zeleno voće u neograničenim količinama i voće. U toku dana preporučljivo je pojesti:

2 kuvana jaja ili 150 grama tunjevine ili 150 belog mesa (na grilu),ž

2 kuvana krompira (ne pržena) ili 3 kriške integralnog hleba,

500 grama voća.

Voda koliko možete, kafa bez šećera.

Između obroka možete jesti krastavac salatu, tzaziki salatu.

Šta se ne preporučuje?

Krastavac dijetu treba da držite samo kratkotrajno, zato što je veoma restriktivna, da ne bi došlo do nedostatka vitamina i minerala. Potrebno je da se ubaci i poneki multivitaminski dodatak.

Krastavac dijeta – primer jelovnika:

Doručak: činija salate od krastavaca + 2 kuvana jaja

Užina 1: jedna jabuka ili 1 breskva (200 grama)

Ručak: činija salate od krastavaca + tostirani integralni hleb

Užina 2: šejk od krastavca

Večera: 300 grama voća.

Ako ste gladni, između svakog obroka možete jesti salatu od krastavaca.

Salata od krastavaca

  • 400 grama krastavaca
  • 2 dl kiselog mleka, jogurta ili kefira
  • So

Način pripreme:

Krastavac oljuštite i isecite na kolutiće, posolite, lagano promešajte i prelijte kiselim mlekom ili nekim drugim mlečnim proizvodom, pa ponovo lagano promešajte.

Šejk od krastavaca – recept:

U blender stavite jedan krastavac, koji ste prethodno dobro oprali i oljuštili, jednu jabuku i jednu šaku svežeg spanaća. Narendajte malo svežeg đumbira i sve zajedno izmiksajte. Sipajte u čašu, pospite odozgo sa komadićima oraha i badema i odmah popijte.

Šejk od krastavaca uvek spremajte svež, zato što stajanjem gubi svoje hranljive materije.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts