Kako zatrudneti prirodnim putem u kasnijim godinama

Mogućnost ostanka u drugom stanju najčešće zavisi od toga koliko potencijalna majka ima godina, dok starost oca predstavlja skoro nevažan faktor. Žene najlakše i najbrže mogu ostati trudne do 26. godine, dakle u tridesetim godinama, a nakon tog doba, mogućnost začeća lagano opada. Značajno se smanjuje u četrdesetim godinama, a naročito posle 35 godine, u 36, 37, 38, i 39.godini. Sposobnost da žena zatrudni u 40 godini i nakon toga, vrlo je snižena.

U 45 godini i nakon tog doba starosti, trudnoća je već jako retka pojava. Parovi koji odlažu odluku da budu roditelji moraju znati da sa protokom vremena, ta mogućnost postaje drastično smanjena.

Jajne ćelije sa kojima je žena rođena, stare zajedno sa ženom. Nema načina da se jajne ćelije podmlade. Priroda je jednostavno odredila da žene treba da radjaju izmedju 20 i 30 godina.

Moć oplodnje opada sa godinama, i to već posle tridesete. Nakon 35. Pad mogućnosti za oplodnju je još izraženiji, dok su posle 40. šanse minimalne. Većina žena koja pokušava da začne u pedesetim godinama , obično ne uspeva, pa i pored lekova koji se u tim slučajevima koriste, rešenje nalaze u donorskim jajnim ćelijama.

Kako zatrudneti u cetrdeset

Trudnoća u menopauzi

Menopauza je period kada žena više nije u stanju da postane majka, što je uslovljeno hormonskim statusom. Ako žena zatrudni posle menopauze, to znači da prava menopauza nije još nastupila.

Menopauza veoma menja organizam žene. Tada žena više ne dobija menstrualni ciklus. Hormoni koji su zaduženi za omogućavanje trudnoće, nisu više u toj koncentraciji kao nekada. Medjutim proces stupanja u menopauzu traje od 5 do 10 godina, pa žene u tom vremenskom periodu i dalje mogu da ostanu u drugom stanju.

U menopauzi,u nekom trenutku, hormoni ipak mogu biti na dovoljnom nivou što će omogućiti trudnoću.

Zato, ako ste u menopauzi, i dalje se preporučuje kontracepcija koja će sprečiti trudnoću, ako je ne želite.

Kako zatrudneti u menopauzi?

U slučaju da žena želi da ima bebu, a prošla je kroz menopauzu, postoje neki načini za to kao što su uzimanje jajne ćelije donora. Ipak, za ovakve žene, veći su rizici od problema sa fetusom nego kod mladjih žena. Tu su razni rizici od infekcije, embolije ili krvarenja. Osim rizika za bebu, moždani udari i napadi su češći kod žena koje su starije.

Ovulacija i trudnoća

Mogućnost da žena ostane u drugom stanju, zavisi od ovulacije ali i kvaliteta spermatozoida muškarca. Žena obično može da ostane trudna oko pet dana pre ovulacija, češće dan-dva pre ovulacije, dok posle plodnih dana ta mogućnost postaje isključena. U neplodnim danima, dakle nema mogućnosti za trudnoću. Ako se to ipak desi, moguće da niste dobro izračunali period ovulacije ili da kod vas nastupa malo ranije ili malo kasnije nego što je to uobičajeno.

Ovulaciju možete da prepoznate tako što će tada cervikalna sluz biti potpuno prozirna i retka, skoro kao voda.

Idealan period za trudnoću

Nema slaganja oko toga koji je period najbolji za trudnoću jer svaki period sa sobom nosi neke prednosti ali i mane. U dvadesetim imate više energije da trčite za detetom,ali imate manje životnog iskustva koje možete preneti na potomka. U kasnim tridesetim i četrdesetim sigurno je da ćete biti finansijski stabilniji, ali tada teže ostajete trudni i teže se nosite sa naporima koje dete iziskuje.

Trudnoća u pedesetim

Kod žena koje zatrudne prirodnim putem, a starije su od 40 godina žive duže od proseka, navode rezultatai jednog nedavnog istraživanja. Ipak, šanse za trudnoću kod nezaštićenog seksualnog odnosa smanjuju se na 5 posto, dok je ta mogućnost kod đena u tridesetim oko 20 odsto.

Kako ćete u pedesetim podneti trudnoću i porođaj zavisi od mnogih faktora kao što su zdravlje, kondicija, životne nevike. Žene nakon 40 godina starosti, najviše se žele na umor pa hormonalne promene u trudnoći mogu da dovedu do iscrpljenosti. Takodje, u ovom dobu veći su rizici nastanka hemoroida, visokog krvnog pritiska kao i opuštanja grudi i mišića vagine.

Oko trećine trudnoća kod žena kojesu stare između 40. i 44. godine završava pobačajem. Ovo važi i za trudnocu u 43. Godini. Deca koju rađaju majke ove starosti često se rode samanjom težinom od uobičajene.

Trudnoća posle 35 godine

Bez obzira na starost žene, ako planirate trudnoću, potrudite se da održavate dobro zdravstveno stanje. Jedite balansiranu hranu, prestanite s pušenjem, izbegavajte alkohol, upražnjavajte neku fizičku aktivnost…

Postoje mnoge prednosti u odgajanju dece kodmajki kojesu rodile u četrdesetim. Karijere je već ostvarena, finansijski ste stabilniji i tolerantniji ste.

Svako doba nosi rizike, ali se oni sa godinama povećavaju. Ipak, bez obzira na statistiku, u razvijenim zemljama čak svaka peta žena odlaže materinstvo do 35. godine života. Većina ipak rodi zdravu decu.

Napredak medicine

Upravo usled napretka u lečenju neplodnosti, i tehnike porodjaja kao što je carski rez – mnoge trudnoće se završe i traju uz manje problema i briga.

Ako starija trudnica ima prethodnetrudnoće pri kojima je bilo problema sapovišenim pritiskom, dojabetesom ili drugim komplikacijama, potrebni su dodatni napori da se izbegne ponavljnaje te priče.

Ipk, važno je znati da svaka trudnoća predstavlja događaj za sebe.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts