Ideje za betonske ograde za dvorište

Osim udobnog i lepog stana, i kuće, potrebno je imati i lepo uređeno dvorište, naročito ako u njemu provodite dosta vremena sa svojim porodicom. Pošto smo jedan deo godine jednostavno upućeni na boravak napolju, potrebno je taj boravak učiniti prijatnijim.

Ograde, kapije i uopšte galanterija od betona, posebno se lepo slaže sa hortikulturom. Uređenje gradskih trotoara, trgova i parkova skoro je nezamislivo bez detalja i elemenata od betona.

Betonske ograde se u novije vreme izradjuju novom tehnologijom, od prefabrikovanih panela i nude se u bogatoj paleti boja i oblika. Za moderan dom i izgled, preporučuju se betonske zidane ograde u beloj boji čime ćete stvoriti pravi kraljevski utisak.

betonske ograde1

Betonski stubovi su nekada bili obični betonski blokovi, dok u poslednje vreme, zahvaljujući dizajnerima, i ovaj deo ograda postaje sve lepši i sadrži šare, ukrasne elemente a izradjuje se u različitim stilovima.

Od izvodjača radova možete birati vrstu stubova, veličinu i dizajn, dok se ostatak može izraditi u sve polularnijem kamenom stilu, odnosno od betona koji podražava ovaj prirodni materijal, pa ćete stvoriti iluziju kamene ograde.

Prednosti betonske ograde za dvorište

Brza izrada

Zauzimanje minimalnog prostora

Dugotrajnost

Izgradnja kako na ravnoj površini, tako i pod kosinom

Nema dodatne obrade

Mogućnost kombinovanja sa različitim ukrasnim i dopunskim elementima

Kombinacije

Betonske ograde su idealne za kombinovanje sa drugim materijalima. Tako na primer, beton možete dodatno ukrasiti fasadnim ciglama raznih boja ili lomljenim pločicama, kamenčićima, keramičkim krhotinama…

Ove ograde se obično se grade tako što se betonski elementi slažu jedan na drugi do željene visine, a onda se stavljaju po želji, završni delovi u vidu kugli, kapica ili sličnih ukrasa.

betonske ograde2

Važnost stubova

Stubovi za ograde su armirani,sa šupljinom u centralnom delu i koji se uz pomoć armature i betona vezuju za podlogu.

Betonski stubovi su glavni elementi ograda od betona. Mogu biti u raznim bojama ako su betonski ili čak i od drugih materijala.

Betonski stubovi su vrlo stabilni, podnose velika opterećenja i otporni na razne vremenske uticaje. Postavljaju se u kratkom vremenskom roku i ne treba im neko komplikovano održavanje. Nisu skupi , uklopivi su sa raznim drugim materijalima kovane ograde i mogu se bojiti po želji.

betonske ograde7

Lako do željenog dizajna i oblika

Pošto se lako kombinuje, brzo postavlja i omogućava bojenje, betonske ograde su vrlo praktično rešenje ako niste sigurni ili se dvoumite oko toga kakvu ogradu za dvorište želite.

Betonski potporni zidovi za ograde, mogu se praviti i bez armature a pritom će zadovoljiti sve arhitektonske zahteve.

Kreativnost i betonske ograde

Kapije i ograde svakako moraju zadovoljiti kriterijum funkcionalnosti, ali i ne samo to. Mogu biti potpora za baštenske biljke puzavice i prostor za iskazivanje vaše kreativnosti.

Ako više volite moderni dizajn u odnosu na tradicionalne oblike, ograjte se linijama, materijalima i proporcijama…

Još jedno kreativno rešenje za ogradu, ako imate decu i volite umetnost je – ograda kao površina za slikanje.

Ostavite odredjenu površinu ograde sa namenom da se po njoj slika. Angažujte decu ako ste slobodnijeg duha ili ukrašavanje slikanjem prepistite umetniku ili još bolje majstoru grafita. Upotrebite maštu na najbolji način! Rezultat mora biti efektan! Omaćete jedinstvenu unikatnu ogradu od betona.

Pogledajte slike betonskih ograda iz naše galerije i izaberite najlepše možda i za vaše dvorište.

betonske ograde3

betonske ograde4

betonske ograde5

betonske ograde6

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts