|

Korisni saveti za uređenje dečije sobe

Saveti za uredjenje dečije sobe za dečake i devojčice

Uređenje dečije sobe veliko je zadovoljstvo za svakog roditelja.

To je prostor u kome će se dete igrati, odrastati i sazrevati pa se posebna pažnja mora posvetiti njegovom kreiranju.

Ukoliko imate dete starije od tri godine obavezno poslušajte i njegove želje i ideje, a ako je u pitanju beba izbor je na vama.
U svakom slučaju osmislite prostor tako da vaše dete, a i vi sa njim možete da se osećate što prijatnije u njemu.

uredjenje decije sobe
Ideje za uredjenje dečije sobe za dečake i devojčice

Do prvog rođendana vašeg mališana sasvim je dovoljno da u sobi budu samo neophodne stvari kao što su krevetac, komoda za prepovijanje, ormar, fotelja ili dvosed za mamu. Najbolje je da krevetac bude od drveta, svetle boje, sa glatkim rešetkama pri čemu razmak između njih ne treba da bude veći od 7 centimetara. Bilo bi dobro da se ograda može spuštati. Krevetac ne treba stavljati ispod prozora zbog promaje ali ni blizu grejnog tela. Najbolja varijanta je krevetac sa točkićima koji možete lako premeštati. Komoda na kojoj presvlačite dete treba da bude na takvom mestu da je u blizini sve što vam za to može zatrebati jer ne smete ostavljati dete samo na komodi. Poželjno je da sadrži fioke za odlaganje dečijih stvari.

Nameštaj treba da je multifunkcionalan kako bi zadovoljio potrebe deteta u svakom uzrastu. Najpraktičniji je nameštaj iz delova koji se može raspoređivati na više načina i na taj način menjati izgled sobe kako bi detetu prostor bio zanimljiviji. Krevet na sprat osim što je funkcionalan jako je interesantan za svako dete.Ukoliko uz njega postavite i tobogan dete će ga prosto obožavati.

Pri izboru nameštaja za dečije sobe voditi računa da to budu svetle boje, najbolje svetlo plava, roze, bež, jer će jarko obojene igračke i sitni detalji uneti dovoljno šarenila. Zidove treba okrečiti svetlim bojama. Najbolje je da susedni zidovi budu različite nijanse iste boje. U ponudi su i različiti stikeri za zidove sa motivima junaka iz crtanih filmova kojima će deca biti oduševljena a vaš zid će ostati neoštećen.

Pored funkcionalnosti bezbednost je bitan uslov pri izboru nameštaja za dečiju sobu. Ormare i komode treba pričvrstiti ako je moguće za zid i na taj način osigurati njihovu stabilnost. Jako je bitno da ivice na nameštaju budu zaobljene kako ne bi došlo do povreda. Zaštitnik mora postojati na svakom utikaču. Poželjno je da visina polica bude preko jedan metar kako se dete ne bi moglo popeti na njh.

Kako deca dobar deo vremena provode na podu bitno je da se koriste materijali koji se lako održavaju i koji se neće klizati.Preporučuje se parket. Poželjno je da središnji deo sobe bude slobodan, prekrven tepihom, kako bi dete imalo dovoljno prostora za igru.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts