Korisne ideje i saveti za mala kupatila

Kako urediti enterijer malog kupatila

Da li je moguće da se mala kupatila urede tako da budu i funkcionalna ali bez kompromisa u estetici i da im enterijer ne bude narušen? Da, moguće je i nije teško uz malo mašte i kreativnosti.

Družite se najpre sa olovkom i papirom kako biste osmislili najbolje rešenje i definitivno uredjenje Vašeg malog kupatila. Morate uzeti u obzir svaki element u vašem kupatilu, moguće dimenzije, prepravke…

Na žalost, verovatno ćete se morati odreći nekih elemenata kao što je bide, fotelja ili poseban prostor za ukrasne biljke, ako imate malo kupatilo. Ali , sve je to moguće nadomestiti uz samo nekoliko saveta i trikova.

malo kupatilo1

Evo nekih preporuka u cilju maksimiziranja malog prostora kupatila:

Prostor se može uštedeti tako što ćete na primer umesto klasičnog toaletnog ormarića, kupiti lavabo sa postoljem,u koje možete odlagati sitnice. Odlučite se za što viši umivaonik.

Tuš kabina ili kada?

Tuš kabina će Vam oduzeti manje prostora, ali ne mora da znači jer su se na tržištu pojavili razni modeli jako malih kada, uglavnom sa nogicama, što daje posebnu romantičnu notu.

Ako želite kupatilo sa kadom, a ne sa tuš kabinom, nabavka male kade je jedno od rešenja, a naročito sada kada je na tržištu toliko mnogo neobičnih i šik modela i oblika.

malo kupatilo5

Birajte velike podne pločice, i svetle pločice ili boje za zidove koje će vizuelno otvoriti i uvećati prostor. Tamna boja zidova se ne preporučuje. Takodje, neka dizajn pločica, kupatilskog nameštaja i prostirki u kupatilu bude što veseliji.

Mala kupatila ne moraju biti nužno i jednostavna! Igrajte se stilovima, bojama, dekupaž tehnikom na policama i ormarićima,ogledalima, izaberite lude zavese za kadu ili tuš…

Najlepša kupatila nisu ona koja su najveća i najprostranija , već ona u kojima ćete se osećati prijatno i udobno, a to svakako možete da postignete i sa malim kupatilom.

Ideje za uredjenje malih kupatila koja se obično nalaze u potkrovlju, svode se na prvenstveno kupatilski nameštaj napravljen po meri, koji je obično ugaon, i koji će Vam omogućiti da iskoristite svaki centimetar vrlo bitnog prostora. Prostor koji je pod kosinom iskoristite za duboke podne police.

malo kupatilo2

Boje, svetlost i ogledala

Odaberite boje koje će uneti mir i učiniti kupatilo svetlijim, kao što su blede, pastelne i nežne nijanse. Izbegavajte jake boje, a gde god ima mesta stavite ogledalo, koje će dodatno osvetliti prostoriju i dati joj dubinu. Preporučuju se nežno roze, bebi plava, bež, ili kombincija ovih boja sa belom. Možete napraviti i rozete, bordure ili stakleni mozaik na jednom zidu. Sigurno je da ćete tako prostor učiniti interesantnijim.

malo kupatilo4

Ogledalo iznad umivaonika je obavezno. Najbolje je da ram ogledala poseduje svetiljke.

Ne samo zidove, potrudite se da za sve elemente u kupatilu, računajući i pribor i peškire, koristite vesele ali svetle boje. Obratite pažnju i na rasvetna tela. Nabavite ogledalo sa ramom od halogenih svetiljki, ili se odlučite za zidnu rasvetu koja unosi toplinu u prostor. Korišćenje svetlijih boja za pod, obloge ili tepihe takođe je preporuka.

malo kupatilo3

Nameštaj

Neka police i ormarići budu zidni a ne podni. Tako ćete pod ostaviti slobodnim za neke druge elemente koji su Vam u kupatilu potrebni. Izbegavajte taman ili crni nameštaj, bolje birajte svetli medijapan ili staklo u kombinaciji sa metalom.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts