Ideje za uredjenje kuhinje po feng shui

Uredjenje kuhinje

Feng šui filozofija predstavlja sistem raspoređivanja stvari u stambenom ali i poslovnom prostoru tako da bude omogućen slobodan protok či energije. To ne znači da nećete moći da svoj dom uredite kreativno i da ćete morati da odustanete od svoje ideje, već je samo prilagodite po feng shui pravilima.

Či je zapravo pozitivna energija, a ‘feng shui’ u prevodu znači ‘vazduh i voda’.Ovi principi vode se time da će se pozitivna energija nalaziti na mestu gde se susreću voda i vazduh.

kuhinja enterijer

Da bi enterijer Vaše kuhinje bio u skladu sa principima feng shui-a, ne morate angažovati i plaćati stručnjaka. Dajemo Vam isnovne smernice za uredjenje kuhinje „uradi sam“ sistemom.

Uredjenje kuhinje

U vašoj Feng Šui kuhinji, jedan od najvažnijih elemenata je pećnica, odnosno položaj koji ona zauzima.

Znajte da reč hrana (Ts’ai) na Kineskom jeziku zvuči potpuno isto kao reč za zdravlje. Pećnica treba da se stavi na mesto sa kog će kuvar videti celu prostoriju. Ako je šporet okrenut ka zidu, što je tipični dizajn u današnjim kuhinjama, onda detalji mogu pomoći – okačite ogledalo iznad šporeta. Takodje, izbegavajte da šporet bude u blizini prozora.

kuhinja uradi sam

Šporet koji je u uglu prostorije, ograničava kretanje kuvaru, i blokira či energiju, pa tako izbegavajte ovakav raspored. Još jedan detalj važan za kuvara – okačite zvonce u blizini ulaznih vrata ili iznad prostora za kuvanje.

Pošto se po feng šui pravilima vatra i voda ne smeju mešati, štednjak i sudopera i frižider moraju biti dijagonalno postavljeni kako bi se sprečio konflikt ovih elemenata.

Izmedju kuhinjskih aparata je dobro da postavite zeleni tepih ili zelene biljke. Feng šui pravila ne podrazumevaju upotrebu mikrotalasne pećnice. Ako baš morate da je imate, nemojte je stavljati pored klasičnog šporeta.

Možda moderne kuhinje ne podrazumevaju luster, ali ako je kuhinja uredjena na starinski način, postavite na plafon ukusan kristalni luster.

moderna kuhinja

Od materijala od kog je napravljen nameštaj, preporučuju se drvo, i pluta umesto klasičnih keramičkih obloga kojom će biti obradjeni podovi i zidovi. Ako u kuhinji imate stolice sa šankom, one mogu biti od svih materijala, i neka imaju što viši naslon. Birajte paran broj stolica.

Keramičke pločice crpe energiju i uzrokuju umor. Zato gledajte da ih izbegnete kao i metalne površine i površine od čelika.

Ako baš želite keramiku u kuhinji, preporučuje se da pločice budu u zelenoj ili plavoj boji.

Feng shui kaže da loše raspoloženje kuvara i nepravilno uređena kuhinja mogu nepovoljno uticati na zdravlje osobe koja jede u takvim uslovima.

pločice u kuhinji

Kuhinja ne bi trebalo da gleda ka severu, a takodje je važno da se pri ulasku u stan, ne ulazi direktno u kuhinju, već preko hodnika. Zato za male kuhinje važno, da se redovno održavaju, i da bez suvišnih komada nameštaja u njima vladaju preglednost i organizacija.

Birajte nameštaj za kuhinju sa zaobljenim ivicama, i to najbolje bez sjajnih površina koje se reflektuju i stvaraju iluziju ogledala.

U kuhinji je dobro držati biljke, na primer ako imate dovoljno prostora i ako vaša kuhinja nije bez prozora. Biljke su posebno poželjno rešenje za letnje kuhinje.

Boje i rasveta

Savršeno bi bilo da i kuhinja ima najmanje dva prozora. Ako je kuhinja bez prozora, osigurajte kvalitetnu rasvetu.

uredjenje kuhinje

Za kuhinju je najprikladnija bela boja. Ako želite da je izbegnete, izaberite svetlozelenu ili svetloplavu. U svakom slučaju, izbegavajte tamne boje, kao i ružičastu i crvenu boju jer one pojačavaju vatru i mogu uzrokovati svađe.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts