Postavljanje stola po bontonu za svečani ručak

Postavljanje stola

Organizacija svečanog ručka za goste prvo će Vas opteretiti spremanjem hrane. Ali, to nije sve! Kad konačno utvrdite meni, potrebno je sve to lepo i postaviti po stolu, naročito za svečane prilike kao što su svečani ručak za slavu, za Božić ili za Novu godinu. Džaba ste se trudili da satima pripremate savršeno ukusan ručak, ako na kraju pokvarite utisak stolom koji ste na brzinu postavili.

Postavljanje stola za svečani ručak

Ako pripremate svečani ručak, po bontonu se preporučuje beli stolnjak od kvalitetnog materijala, kao što je damast. Salvete moraju biti u istoj boji, dakle beloj ili blagoj bež boji, a stolnjak, možda je suvišno reći – savršeno opeglan i čist.

Šareni i karirani stolovi mogu se upotrebiti za svečane prilike, ali ne za ručak već na primer za večeru ili druge svečane prilike.

stol po bontonu

Escajg

Pribor za jelo se postavlja na sledeći način – viljuška se stavlja s leve strane , a nož desno od tanjira. Kašika se postavlja desno od noža, i to sa spoljne strane. Oštrica je okrenuta prema tanjiru, a drške su prema ivici stola za ručavanje. Ovo je jednostavnija varijanta. Kašičicu za kompot i viljušku za desert stavite iznad tanjira. Pribor namenjen predjelu, stavlja se sa spoljne strane, pored već postavljenog osnovnog pribora. Ipak, pravilo je da se nikada ne stavlja više od tri viljuške i tri noža.

Tanjiri

Kod postavljanja tanjira, najpre se stavlja plitak, a preko njega dubok tanjir za supe i čorbe, ako su one planirane prema utvrdjenom meniju. Ako se služi i predjelo, onda se postavlja , preko svega toga još jedan manji tanjir . Za potpuno elegantno i svečano postavljanje, kolekciju tanjira upotpunićete najvećim osnovnim tanjirem, koji će samo služiti kao servis – podloga za ostale tanjire.

Ako se pre glavnog jela poslužuje riba, obavezno je da postavite poseban pribor za ribu, koji obuhvata viljušku levo od tanjira sa spoljne strane, a nož treba da bude između kašike i noža koji su namenjeni za glavno jelo. Preporučljivo je da viljuška za ribu ima drugačiji oblik, i da je malo manja.

postavljanje stola

Salvete i hleb

Na svaki tanjir se stavlja višeslojna bale salveta, a već isečeni komadi hleba u korpicu.

Začini i voda

Obavezno na svečani sto postavite posude za so i biber. Na stolu takodje treba da senalazi bokal sa običnom svežom vodom i po jedna čaša za tu namenu za svaku osobu.

Čaše

Čaše za vodu treba da budu od dva decilitra i obavezno je da su na stolu sve vreme dok traje ručak. Čaše za vino treba da su od jednog decilitra.

Čaše se na stolu nikada ne okreću naopako, već moraju biti postavljene tako da se u njih piće odmah može sipati.

Veliki pribor za jela koji koriste svi, kao što su velike kašike za soseve, supe, varivo ili kutlače, pribor za vadjenje mesa, na stolu treba da stoje sa desne strane od domaćice.

Dekoracija

Dekoracija nije obavezan detalj ali je poželjan. S a belim stolnjakom, uklopiće se elegantne duže sveće ili diskretne ikebane od belog cveća. Važno je ne preterivati, i dovoljan je samo jedan detalj. Dekoracije u vidu šljokica, bisera i kristala se ipak ne preporučuju jer je tako nešto namenjeno svečanim večerama u salama i restoranima.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts