Bezveze ili bez veze

Kako se piše pravilno – bezveze ili bez veze?

Bezveze ili bez vezeJoš jedna od mnogih jezičkih nedoumica jeste da li je ispravno napisati bezveze ili bez veze? Pa da pokušamo da razrešimo i ovu nedoumicu, citiraćemo možda najboljeg poznavaoca pravopisa, gospodina Ivana Klajna, koji je komentarišući kvalitet prevoda na televiziji rekao: “ Jedna navika koja je zajednička svim titl – pravopiscima jeste da izraz bez veze pišu kao jednu reč, bezveze. Gledao sam razne filmove i serije na RTS – u, Pink – u, BK, B 92, a u njima, naročito ako američki i ako su omladinski, svaki čas se za nešto kaže da je bez veze. Nijednom još nisam video da piše pravilno, uvek je bezveze. A to je zaista bez veze, sasvim kao kad bismo sastavljeno pisali bez smisla, bez volje, bez potrebe, bez žurbe, ili desetine drugih spojeva predloga sa imenicom. “

Sasvim je jasno da zvaničan pravopis, te gramatika srpskog jezika govore da se prilog bez, nakon koga sledi imenica veza piše odvojeno.

Međutim, mnogi od nas često pisšu sastavljeno, neko iz neznanja, a neko po sluhu. Tek, ako želite da pišete pravilno i ispravno, kako preporučuju pravopis i gramatika onda bi trebalo da pišete bez veze, a ni u kom slučaju bezveze. Bez obzira na značenje, pravilno je pisati rastavljeno.

Sada znate šta je ispravno i pravilno, pa verujem da ako vas neko pita kako se kaže bezveze ili bez veze, sigurno ćete znati tačno da odgovorite.

Evo i nekih primera:

  1. Na žurci smo se proveli baš bez veze.
  2. Kako si mislio da to završiš bez veze?
  3. Rastužila sam se kad mi je rekla da izgledam skroz bez veze.
  4. Ne zna, zašto bez veze trošiš pare na te gluposti!
  5. Sine, kako je bilo u školi? Bez veze, dosađivao sam se.
  6. Da li je danas moguće završiti bilo kakav posao bez veze?
  7. Bez veze se nerviraš!
  8. Kako je moguće da ne razumeš da je bez veze da ideš da se vidiš sa njom posle svega što ti je uradila?
  9. E, baš se bez veze ponaša u društvu. Hoće da ispadne mangup pred svima!
  10. Bez veze trošiš reči! Vidiš da uopšte ne sluša šta mu pričaš!
Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts