Kreme sa pantenolom dobre su protiv crvenila i opekotina nastalih od sunca

Gubitak vlage je nešto što najviše ugrožava lepotu kože kao i njeno zdravlje, a do toga dolazi usled preteranog sunčanja, a koža se dodatno isušuje kada je izložena visokim temperaturama i vetru, morskoj i hlorisanoj vodi. Takođe, i osobe koje puše i malo odmaraju, takođe umanjuju sposobnost kože da se ona zaštiti i ostane zdrava. I tako dolazi do toga da je koža potpuno izmenjena, nekada i smežurana, gruba, a ako niste vodili računa o tome koliko se izlažete suncu, može biti i crvena i nadražena.

Ako je koža suva i proces ljuštenja će biti intenzivniji i brži i to će ubrzati gubitak vaše boje, pa ako spadate u one koji žele što duže da sačuvaju taman ten, moraćete da nadoknadite vlagu u koži.

Zbog toga je potrebno da, osim preparata za zaštitu od sunca, koristite i sredstva za negu posle sunčanja, zato što oni sadrže visok procenat vlage, kao i supstance koje hlade. Oni prekidaju dalja oštećenja i isušivanje, uspostavljaju regeneraciju i sprečavaju stvaranje bora.

Kreme sa pantenolom

Šta koristiti posle sunčanja?

Pantenol ili „pro B5“ poznat nam je i kao vitamin lepote i dugo je poznat u nezi i lečenju kože. On se organizmu pretvara u vitamin B5, pantotensku kiselinu i učestvuje u metabolizmu masti i belančevina kao i uklanjanju toksina. Neophodan je za normalno funkcionisanje tkiva, za otpornost sluzokože prema infekcijama kao i za regeneraciju ćelija. Pantenol ne izaziva iritacije i senzibilizacije i potpuno je netoksičan, pa se preporučuje iza negu kože beba kao i osetljive kože. Zbog svega ovoga, pantenol smatraju vitaminom lepote.

Usled nedostatka vitamina B5 ili poremećaja funkcije na nivou kože, sluzokože i kose, nastaju poremećaji kao što su zapaljenje sluzokože ili otećena kosa.

Kada se primenjuje na kosi, pantenol prodire u koren i stabljiku dlake, ubrzava rast kose i regeneriše oštećenu kosu. Pantenol daje vlažnost i mekoću kosi bez efekta masne kose. On oblaže dlaku i povećava njen volumen i sprečava njeno isušivanje i lomljenje. Zbog toga ga često dodaju šamponima za kosu.

Kreme sa pantenolom

Osim pantenola u flašici, postoje i kreme koje obavezno morate imati u svojoj apoteci zato što ih možete mazati u slučaju da ste sunčanjem oštetili kožu, kod zarastanja rana i opekotina kože, kod upala, crvenila i iritacije dečije kože, za ublažavanje simptoma alergijskih reakcija i mnogih drugih problema sa kožom. Dovoljno je da ih mažete na oštećenu kožu dva do tri puta dnevno i za tri dana problemi će nestati.

Emulzije

U skorije vreme pojavio se i pantenol u spreju, pa je veoma pogodan da ga ponesete sa sobom kada idete na sunčanje ili u solarijum i naprskate ga odmah na kožu kako bi joj vratili vlažnost. Emulzije su pogodne i za skidanje šminke.

Pantenol u bilo kom obliku je za nezamenljiv kada je vašoj koži ili kosi potrebna pažnja i posebna nega, i zbog toga ga obavezno dodajte u vašu kućnu apoteku.

Ja lično, bez njega nigde ne idem. Možete ga kupiti u bilo kojoj apoteci ili Lili prodavnicama, pa zato, ako krećete na more i još niste spakovali kofere, spakujte i Pantenol – nećete se pokajati!

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts