Čaj od breze prirodno je sredstvo za mršavljenje i skidanje celulita

Drvo breze je veoma  karakteristično zbog  bele kore koja je prošarana tamnim pukotinama. Drvo je vitko I ima tanke grane sa oštrijim listovima i izduženim cvetovima koji idu na dole I javljaju se u proleće.

Breza je u mnogim kulturama simbol ženske energije i obnove. Neki narodi je koriste u svojim ritualima.

U narodnoj medicini, od breze se koriste listovi, pupoljci, kora i stablo.

caj od breze1

List breze

List breze ima diuretičko dejstvo što znači da pročišćava organizam i oslobadja ga od viška vode. Sadrži  vitamin C, tanin, saponine, sluzi, smolu, eterična ulja, saharozu. Upravo zbog toga, čaj od listova breze dobar je za lečenje infekcija, gripa, upala, visoke temperature ali i protiv celulita. Čaj od brezinih listova koristi se i protiv opadanja kose pa ne čudi što su ovi listovi jedan od čestih sastojaka šampona za kosu.

Pupoljci breze

Brezini pupoljci pomažu u borbi protiv bakterija jer imaju antiseptičko dejstvo.

Kora breze

Kora sa brezinog drveta deluje lekovito na zeludac pa ulazi u sastav raznih čajeva za lečenje čireva.

Sve lekovite delove breze treba sakupljati u proleće kada su najlekovitiji.

Čaj od breze vekovima se koristi u tradicionalnoj medicini za mnoge zdravstvene probleme. I dok je nekada bio zamena lekovima protiv kašlja i služio okrepljenju organizma i jačanju imuniteta, brezin čaj s vremenom je postao popularan kao prirodno sredstvo za mršavljenje i protiv celulita – napasti modernog doba i posledice savremenog, ubrzanog i stresnog načina života koju ni jedna žena ne želi da primeti na svom telu.

caj od breze

Priprema čaja od breze

Kako se sprema brezin čaj?

Recept je sledeći:  U 2 dl vode prokuvajte  jedna  kašiku sušenih brezinih listova 5 minuta. Poklopite I pustite da odstoji 10 minuta. Čaj se pije 2 do tri puta na dan. Da bi eliminacijacelulita bila jača, kombinujte pijenje čaja sa kupkama od breze.

Mešavina čaja breze sa drugim lekovitim biljkama koristi se često i kod zastoja mokraće i u slučaju zapaljenja prostate.

Prreparati od breze mogu se upotrebiti lokalno i oralno. Berite najkrupnije pupoljke i najmekše listove breze za pripremu preparata.

Sok breze možete sakupiti  tako što ćete na stablu napraviti rez širi od 20 centimetara na visini od jedan metar nad zemljom. Sok čuvajte u staklenoj posudi.

Kora se sama odvaja u kružnim trakama, a rese skupite pre oplodnje.

Protiv celulita možete napraviti čaj od listova i pupoljaka breze. Natapajte ih deset minuta u litru vruće vode. Treba piti  tri šoljice dnevno.

Kupka od breze za mršavljenje

U toplu vodu u kojoj ćete se kupati, stavite sveže listove breze po pola šake listova za svaki litar vode. U ovoj kupki provedite oko 20 minuta.

Ulje i gel od breze u kombinaciji s  pijenjem brezinog čaja  takodje su delotvorni u borbi protiv celulita. Breza iz otklanja  višak vode, toksine i mokraćnu kiselinu, što  pospešuje uklanjanje celulita i mršavljenje. Osim toga, koža će vam biti zategnutija i elastičnija.

Iako nuspojave, odnosno neželjeni efekti prilikom primene ovog čaja nisu izraženi niti posebno problematični, savetuje se da se, ako želite da ga pijete u trudnoći, konsultujete se sa lekarom. Isto pravilo važi kada je u pitanju i dojenje, jer mnoge supstance iz namirnica koje unosimo (posebno ako je to svakodnevno) direktno kroz mleko dospeju do bebe koja na njih može različito reagovati.

Na kraju, kada vidite stablo breze, zagrlite je i obavijte rukama jer je prema ruskoj tradiciji, breza  prenositelj pozitivne energije.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts