Za šta je dobar čaj od matičnjaka i kako se koristi

Čaj od matičnjaka

Matičnjak je višegodišnja biljka, koja raste u visinu do 60 cm. Ima karakterističan miris koji podseća na miris limuna. Lekovit je nadzemni deo biljke a bere se pre cvetanja ili dok je biljka u cvatu.

Nakon toga, suši se na toplom mestu na promaji. Matičnjak sadrži  esencijalno ulje, fenolne kiseline, flavonide i ostale sastojke. Matičnjak ili Melisa , osim što raste kao samonikla biljka u celoj zemlji, zbog svoje lekovitosti se vrlo uspešno uzgaja.

maticnjak caj

Lekovitost matičnjaka

Matičnjak je prirodni lek koji se koristi za jačanje srca  i u borbi protiv depresivnih stanja. Blagotvoran je za rad mnogih unutrašnjih organa.

Pošto  podstiče aktivnosti  hormona, preporučljiv je osobama sa problemima sa štitnom žlezdom. Ako se kombinuje sa nekim drugim lekovitim biljem, koristan je u lečenju astme, stomačnih grčeva, glavobolje, problema sa želucem, bronhitisa, premora, povraćanja, nadutosti, proliva, slabosti…

Na primer, ako se kombinuje sa kimom, majčinom dušicom i valerijanom, koristi se u lečenju angine pektoris. Medjutim,  matičnjak je najpoznatiji kao  lek  za  psihičke probleme i hipohondrije.

Za preparate od matičnjaka, najbolje je upotrebiti svežu biljku. Kada je reč o eteričnom ulju ove lekovite biljke, ono je jako retko ali vrlo skupo. Ipak, pomaže u lečenju ubrzanog rada srca, problema sa varenjem kao i kod nesanice.

Čaj od matičnjaka poznat je po tome što ima lekovito dejstvo širokog spektra. Lekovita svojstva ove biljke potiču od brojnih blagotvornih supstanci koje su  velikoj koncentraciji zastupljene u skoro svakom delu matičnjaka.

Kako napraviti čaj od matičnjaka?

Priprema čaja od matičnjaka je jednostavna. Jednu kašičicu matičnjaka prelijte sa 2 decilitra provrele vode, poklopite i pustite da stoji oko 5 minuta. Procedite i pijte po jednu šolju dva puta dnevno.

Koliko dugo piti čaj od matičnjaka da bi se osetilo poboljšanje?

Čaj od matičnjaka kao lek može se upotrebljavati tako što dnevna doza ne bi trebalo da bude veća od dve tri šolje dnevno u trajanju od 4 do 6 nedelja.

Ako upotrebljavate tunkturu, kada je kupujete obratite pažnju na to da li je napravljena tako da je udeo biljke u odnosu na etanol 1 prema 5. Tinktura se konzumira  tri puta dnevno u dozi od 2 do 6 militara koje ste rasvorili u čaši mlake vode.

Spoljna upotreba

Pronadjite kremu koja sadrži 1 procenat hladno sušenog ekstrakta matičnjaka. Ove kreme se mažu na obolelo mesto dva do 4 puta na dan a koriste se dok ne primetite da je stanje poboljšano.

Kontraindikacije i nuspojave

Upotreba u trudnoći mora biti pod kontrolom lekara pa se posavetujte sa doktorom koji vam vodi trudnoću.Travari preporučuju čaj od matičnjaka ženama koje imaju problem da ostanu u drugom stanju ili ženama koje su neuhranjene i fizički slabe.

Matičnjak je inače sigurna, netoksična biljka i skoro da nema  ograničenja i posebnih upozorenja za  upotrebu ovog lekovitog bilja, posebno zbog toga što se primenom čaja  kod psihičkih tegoba ne razvijaju  tolerancija ni zavisnost. S druge strane, ako se držite propisane doze,  eterično ulje matičnjaka će biti sigurno za upotrebu, ali u suprotnom može da izazove iritaciju i crvenilo kože.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts