Lovorov list za kašalj i lošu probavu

Lovor, latinski naziv (Laurus nobilis) osim kao začin u mnogim svetskim kuhinjama, od davnina se koristi kao lek i pomoć u lečenju nekih bolesti. Kolika važnost je pridavana ovoj biljci, pokazuje to što su grančice lovora, još u antičko doba bile znak najveće časti i slave, pa je tako venac od lovora ukrašavao glave pobednika olimpijada.

Proroci u Delfima su neretko žvakali list lovora, palili ga i udisali njegov dim koristeći ga za “predvidjanje budućnosti”. Takodje, verujući u njegova lekovita svojstva, ljudi su se krili u lovorovim šumama za vreme velikih zaraza i epidemija.

lovorov-list

Danas su najpoznatije vrste lovora – mediteranski, i kalifornijski lovor.

Upotreba lovora u ishrani

Lovor daje prijatnu aromu supama, varivima, marinadama, paštetama, sosovima, salatama, divljači, ribi… Lovorov list i maslinovo ulje nezamenjva su kombinacija u mediteranskoj kuhinji.

Karakterističan miris lovora potiče od eteričnog ulja koje sadrži 50 odsto cineola. Lovorovog list je bogat mineralima i vitaminima kao što su  gvožđe, mangan, kalcijum, kalijum, magnezijum, vitamin C, vitamin A…

Lekovito dejstvo lovora

Lovorov list pomaže varenje hrane, dobar je kao diuretik i protiv nadimanja, a ulje iz  plodova lovora koristi se za obolelu kožu, osipe, bolne mišiće i pospešuje cirkulaciju.

Plod lovora ima oko 30 odsto masnog i tri posto eteričnog ulja, šećere i skrob, dok je list rezervoar tanina.

Lovorov list se koristi protiv gihta, za izbacivanje soli, bronhitis, odličan je prirodni lek za kašalj…

U kozmetici se koristi protiv  peruti, za kosu, kožu, ublažava akne i bubuljice. Posebno je dobar za masnu kosu, i kosu koja sporo raste.

Takodje, miris lovorovog lista rasteruje insekte, pa se i upotrebjava kao sredstvo  protiv moljaca, paukova i ostalih insekata.

Lovorov list u hrani podstiče dobro raspoloženje, i smanjuje rizik od  kardiovaskularnih bolesti.

Efikasno je sredstvo za jačanje imuniteta kada je u vidu ulja, a posebno je proporučjiv osobama koje su često uzložene stresu. Ima snažno dejstvo kod jakih bolova zbog grčenja mišića.

Korišćenje lovorovog lista u trudnoći bi moglo da predstavlja problem, pa se ne preporučuje njegova primena. Lovorovo ulje bi u trudnoći takodje trebalo izbegavati.

U svakom slučaju, obavezno je konsultovanje sa lekarom.

Lovorov list protiv kašlja

Zai bronhitis ili kašalj, preporučuje se čaj od lovorovog lista.

lovor kasalj

Priprema – Deset lista lovora, prelijte sa pola litra ključale vode. Kada odstoji desetak minuta, zasladite po želji šećerom. Procedite i pijte čaj dva do tri puta na dan dok vam ne bude bolje. Ovaj čaj podstiče cirkulaciju, odličan je za prevenciju gripa, ublažava  glavobolju i smiruje bolne vene.

Čaj od lovora možete da zasladite i medom, a možete mu dodati i malo limunovog soka.

Čaj se koristi i u lečenju dijabetesa, kao i za odstranjivanje soli iz zglobova. Pošto  sadrži  eugenol, supstancu koja ima protivupalno dejstvo i snažan je antioksidans, preporučuju se obloge od tkanine, prethodno potopljene u vodu u kojoj ste prokuvali kratko  lovorov list. Ovakav oblog pomoći će kod prehlada, gripa, kašlja i bronhitisa.

Ako ispirate kosu vodom u kojoj ste pustili da odstoji lovorov list, smanjićete problem sa peruti.

Ulje od lovora

Ulje od ploda lovora, podstiče cirkulaciju krvi i limfe. Utrljavanje svega nekoliko kapi ulja  na limfne žlezde trenutno omogućava osećaj olakšanja. Takodje je izvrsna prevencija za grip i virusne infekcije.

Lovorovo ulje je delotvorno i kod glavobolje, naročito kod migrene. Zato što ima snažno analgetsko dejstvo, eterično ulje lovora  upotrebljava se i protiv jakih bolova nastalih zbog mišićnog spazma, odnosno grča. Delotvorno je i kod reumatskih bolova, a preporučuje se i kod problema s bolnim i proširenim venama.

Lovorovo ulje koristi se za lečenje bolova u ušima, modrica, istegnuća. Odličan  efekat postiže kod lečenja težih gljivičnih oboljenja. U kozmetici se ovo ulje često dodaje kremama za masnu kožu i šamponima za masnu kosu.

Probleme sa disanjem, ublažićete inhalacijom male količine lovorovog ulja, smanjićete kašalj i podstaći izbacivanje šlajma.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts