bolovi posle amputacije

Narodni lek za bolove posle amputacije

bolovi posle amputacije

Narodni lek za bolove posle amputacije


Takozvani „fantomski“ bolovi su prisutni često i godinama posle amputacije. Poznato je da mogu biti izuzetno jaki i neprijatni.

Prema iskustvima različitih travara, za ovakvu vrstu bolova od pomoći mogu da budu oblozi od kaše gaveza. Priprema se na sledeći način: dobro osušen koren biljke gavez se fino izmelje, a zatim se izmeša sa malo vrele vode i par kapi jestivog ulja. Tako dobijena kaša se nanese na komad pamučne tkanine, najbolje gaze i tako topao oblog se stavi na bolno mesto i pričvrsti zavojem.

Ova kaša ublažava bolove, koji posle upornog previjanja i nestaju.

Takođe, može da pomogne i esencija crnog luka. Možete je nabaviti u specijalizovanim prodavnicama za homeopatske lekove. Ako, pak odlučite da je sami napravite, evo recepta: crni luk oljuštiti i iseeći na kolutove. Napuniti teglu ili flašu sa širokim grlom do vrha tako pripremljenim lukom, pa naliti rakijom od žita, jačine 4o gradi. Zatim tegleu ostaviti da stoji 10 dana na toplom mestu ili suncu, pa tečnost razliti u manje bočice. Ovako dobijenom esencijom mazati delove pod bolovima.

Čaj od korena perunike, takođe dosta pomaže kod ovih bolova. Osušen koren biljke treba samleti sitno, kao kafu. Polovinu male kašike samlevenog korena preliti sa 250 ml vode i ostaviti da odstoji preko noći. U toki dana treba popiti 1-2 šolje u gutljjima.

Još jedna preporuka narodnih travara: amputirane delove bi trebalo 3 puta nedeljno kupati u kupki od timijana (majčine dušice). Prva kupka se može koristiti, zagrejana još dva puta. Za pripremu jedne kupke, preporučuje se puna šaka majčine dušice. Dobro je i koristiti obloge od jastučića koji su napunjeni majčinom dušicom ili prečicom. U manju navlaku od običnog platna, staviti 100-150 gr pomenutih biljaka.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts