Crveni zdravac za bolju plodnost

Crveni zdravac, latinski naziv (Geranium robertianum) poznata je još kao priboj ili ždralica.

Kako izgleda? Crveni zdravac je zeljasta, višegodišnja, niska, neupadljiva biljka sa uspravnom stabljikom i listovima  na tankim, dugim peteljkama. Ima do 1 m dugacke, debele rizome koji puze skoro po površini zemlje. Rizom je dobro razvijen, krupan, sa ljuspastim zaliscima i koso postavljen. Rizomi se vade u septembru i oktobru. Biljka može da naraste u visinu do 35 cm. Ima  crvenkasto-Ijubičast cvet jakog mirisa.

Ova lekovita biljka raste na senovitim mestima u brdskim i planinskim područjima, ali se može gajiti i kao baštenska biljka.

Najbolje je da se crveni zdravac  bere od aprila do juna, za vreme cvetanja. Sakuplja se njen rizom koji se potom  suši na suncu.

Crveni zdravac

Crveni zdravac kao lek

Lekovito dejstvo crvenog zdravca omogućava da se ova biljka koristi kao prirodno sredstvo za lečenje manjih zapaljenja i oštećenja sluzokože i kože, kod upala sluzokože organa za varenje i tegoba poput gorušice.

Crveni zdravac sadrži tanine, gorka jedinjenja i flavonoide pa deluje kao blagi antiseptik. Može se upotrebiti protiv proliva, i u vidu tečnosti za ispiranje usta i grla.

Destilacijom se iz nadzemnog dela biljke dobija etarsko ulje prijatnog mirisa koje se često upotrebljava koristi u kozmetici. Zdravac pomaže u borbi protiv nesanice, jer deluje umirujuće na nervni sistem.

Čaj od crvenog zdravca blagotvorno deluje na rad bubrega, jača imunitet,smanjuje simptome iscrpljenosti i hronični umor, a pije se u toku menstruacije kada su obilne ili bolne kao  i kod neredovnih menstruacija. Nadzemni deo crvenog zdravca u fitoterapiji se koristi najčešće za lečenje upalnih procesa na koži, infekcija usne duplje i protiv neugodnog zadaha iz usta.

Priprema čaja od crvenog zdravca

Sa 2 dl ključale vode, prelijte 10 grama osušene biljke, poklopite i ostavite da odstoji pola sata. Procedite.

Kako se pije?  Pijte jednu šolju čaja ujutru na prazan stomak, a drugu šolju u toku dana.

Crveni zdravac za plodnost

Prstohvat crvenog zdravca spustite u 125 ml  vrele vode. Kada odstoji deset minuta, procedite. Čaj se pije nekoliko puta tokom dana a treba da ga piju oba partnera. Za vreme terapije ne preporučuje se da se konzumira i alkohol.

Iako se pije za plodnost, za konzumiranje ovog čaja u trudnoći, najbolje je da konsultujete lekara.

Crveni zdravac za ispiranje usta

Napravite mešavinu od 25 grama crvenog zdravca, idjirota i kamilice. Dvekašikemešavine prelijte sa dva dl kipuće vode. Neka odstoji pola sata. Procedite pa koristite za ispiranje nekoliko puta dnevno.

Crveni zdravac protiv proliva

Napravite čajnu mešavinu od po  20 grama crvenog zdravca, virka, petrovca, smilja i vranilovke. Tri kašike ove mešavine prelijte sa pola litre hladne vode. Pustite da prenoći. Sutra ga zagrejte dok ne proključa ali u zatvorenom sudu.

Sačekajte da se čaj prohladi a onda ga procedite i pijte umesto vode tokom dana.

Možete probati sledeći recept:

Napravite mešavinu od po 30 grama zdravca, kantariona, žive trave sa 10 grama majčine dušice. Tri  kašike dobijene mešavine prelijte sa pola litre hladne vode, neka odstoji tokom noći, a ujutru ga zagrejte u poklopljenoj posudi dok ne proključa. Ohladite, procedite i pijte umesto vode.

Važno je znati da crveni zdravac sadrži veće količine tanina pa bi veće količine čaja ili preparata od ove biljke mogle da uzrokuju  odredjene želudačne tegobe, zbog čega treba biti oprezan prilikom njene upotrebe.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts