Sok od koprive – lekovitost i recept za domaći sok od koprive

Sok od koprive

Sigurno smo se svi nekada ožarili na njen list kada smo bili mali…Ali, da li ste znali da je ova samonikla biljka, koju često nazivaju i korovom, jedna od najzdravijih. Od nje se pravi odličan domaći sok od koprive koji je izuzetno lekovit. Može se kuvati čorba ili pripremiti varivo. A ako niste raspoloženi da pripremati sami, moguće je kupiti tinkturu od koprive ili piti čaj od ove lekovite biljke, mada je uvek bolje pripremiti domaći sok.

Biljka kopriva ( lat. Urtica dioica ) raste na svim kontinentima i ima prilično jak i veliki koren. Cveta od proleća do kasne jeseni, a tokom hladnih, zimskih meseci ostaje u zemlji, da bi na proleće opet cvetala. Raste u svim vremenskim uslovima, čak i onim najnepovoljnijim.

Za lekovitost ove samonikle biljke se znalo od davnina. Koliko je poznato, još su Stari Grci ovu biljku koristili za lečenje i to reumatskih oboljenja. Inače, domaći sok od koprive, tinktura ili čaj od ove biljke je odličan borac protiv bolesti probavnog sistema. Bogata je flavonoidima, ali i kalcijumom, kalijumom, gvožđem, fosforom, te sadrži velike količine vitamina C i A i organskih kiselina.

Iako je vrlo lekovita, ova biljka se najčešće ne koristi u svežem stanju, jer može da izazove probavne smetnje, ali i crvenilo kože.

sok od koprive lekovitost

Zašto je dobar domaći sok od koprive

Sok od koprive ili, pak tinktura ili čaj od ove biljke je izuzetno dobar za organizam, na prvom mestu zato što je ova biljka vrlo bogata gvožđem, pa je samim tim sjajno sredstvo za jačanje celokupnog organizma. Takođe, domaći sok od koprive odlično pomaže u borbi protiv različitih infekcija, ali i astme, reume, te različitih alergija.

Domaći sok od koprive pomaže i kod urinarnih infekcija, te reguliše pritisak.

Ako se utrljava u koren kose, tinktura koprive sprečava opadanje kose i pospešuje njen rast. Domaći sok od koprive potpomaže rad nadbubrežne žlezde, ali i povoljno utiče na stanje organizma u celosti, jer oklanja osećaj umora i povećava životnu energiju, te povoljno utiče na zdravlje celog organizma.

Kako se pravi domaći sok od koprive

Kao što smo već rekli, iako je dokazano da je domaći sok od koprive Sok od koprive receptizuzetno dobar za zdravlje svakoga od nas, koprivu nije dobro koristiti u svežem stanju, jer može izazvati probavne smetnje ili, pak crvenilo na koži.

Koprivu za pripremu ovog soka možete sami nabrati ili kupiti na pijaci. Ako sami odlučite da je berete, vodite računa gde ćete to uraditi, jer je važno da to bude nezagađena oblast ili, barem što manje zagađena. Najbolje je za pripremu domaćeg soka od koprive koristiti mlade izdanke ove biljke, ukoliko je to moguće.

Za tri litra domaćeg soka od koprive biće vam potrebne oko 3 šolje očišćene biljke. Međutim, ukoliko pripremate domaći sok od koprive za samo jednu osobu, najbolje je da umanjite proporcionalno veličinu, jer ovaj sok treba piti svež. U principu, najbolje je da ga pravite svakog dana ili, eventualno svakog drugog. Ako piju svi članovi vaše porodice, onda pripremite onoliko soka koliko vam je potrebno. Koliko je poznato, preporučljiva dnevna količina domaćeg soka od koprive je jedna šolja. Ukoliko imate nameru da dajete ovaj sok mališanima, svakako bi trebalo umanjiti količinu u skladu sa njihovim uzrastom.

Kako se sprema domaći čaj od koprive

Domaći čaj od koprive se priprema vrlo jednostavno. U principu, samo bi trebalo da vam to pređe u naviku…

  1. Sipajte 1 litra vode i pustite da proključa.

  2. Zatim tom vodom prelijte 1 šolju očišćene koprive, te poklopite i ostavite da se ohladi.

  3. Ovako pripremljena kopriva bi trebalo da odstoji oko 4 sata, a može i da prenoći. Međutim, najbolje je da ostoji 4 do 6 sati.

  4. Sutradan, možete u domaći sok od koprive, po želji doati med i limun. U principu, možete koristiti i šećer, mada to nije preporučljivo.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts