Usekovanje glave Sv. Jovana Krstitelja

Danas je u crkvenom kalendaru crveno slovo – Usekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja, jedan od značajnijih praznika Crkve i ujedno je dan jednodnevnog posta. Današnji dan, 11. Septembar, svi pravoslavni vernici trebalo bi da provedu u strogom postu i uzdržanju. Ne jede se i ne pije ništa što je crvene boje (paradajz, paprika, jabuka), zato što to podseća na prolivenu krv Jovana Krstitelja i po nekim starim običajima, za koje smo čuli od naših baka, na ovaj dan ništa se ne seče nožem.

Sveti Jovan Krstitelj bio je veliki propovednik, koji se smatra poslednjim velikim prorokom. Pojavio se pre Hrista i počeo da priprema ljude za hrišćanstvo i krstio je Isusa Hrista. Prema predanju, Sveti Jovan bio je čovek poznat po istinoljubivosti, odvažnosti i poštenju i primer čvrste i nepokolebljive vere. Stradao je zato što je javno govorio o nemoralu cara Iroda koji je živeo u grehu sa svojom snajom.

jovan-krstitelj

Stari Irod, poznat po tome što je u vreme rođenja Gospoda Isusa ubio svu prvorođenu Vitlejemsku decu, imao je sina, Iroda Antipa, koji je bio oženjen ćerkom nekog arabskog kneza koju je oterao od sebe i nezakonito počeo da živi sa svojom snajom, ženom svog brata Filipa, Irodijadom. Protiv ovog strašnog bezakonja, pobunio se Jovan Krstitelj i javno izvrnuo ruglu njihovu vezu, te ga je Irod bacio u tamnicu.

Jedne večeri, dok se slavio veliki pir na dvoru, pred gostima je plesala ćerka Filipa i Irodijane, Salomija. Zanesen njenom igrom, Irod je obećao plesačici da će joj dati šta god mu bude tražila, čak i pola svoga carstva ako bude želela. Čuvši to, Irodijana, besna na Jovana Krstitelja zbog njegovih beseda protiv nje, nagovori svoju ćerku da zatraži glavu Jovana Krstitelja posluženu na tanjiru. Tako su Jovana posekli u tamnici, proroka, koji je video kako se Duh Sveti spustio na Isusa dok ga je krštavao.Ali pravda uvek nađe svoj put do grešnih, pa je tako Irod vrlo brzo nakon toga morao da stupi u rat sa svojim tastom, koji je želeo osvetu zbog svoje ćerke, i izgubivši bitku, jedva spasao živu glavu, ali je ostao bez svoje vlasti i sa Irodijanom živeo u izgnanstvu i bedi i gde su oboje skončali u bedi i poniženju, tako što se zemlja otvorila i žive ih progutala. Ali pre nego što se to desilo njihova kazna bila je i ona najgora: smrt Irodijine nemilosrdne ćerke Salomije, koja je nastradala tako što je prelazeći preko zaleđene reke propala kroz led.

Ne mogavši da ispliva iz hladne reke, led se sve više i više stezao oko njenog vrata, dok je nije posekao, te je njena glava bila odnešena Irodu i Irodijani, baš kao nekada Jovanova. I tako je Božija pravda bila zadovoljena, a Usekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja počeo je da se slavi još od davnih vremena, o čemu prva svedočanstva nalazimo još u spisima iz V veka.

Inače, Sveti Jovan se kao što znamo slavi još i 20. Januara po gregorijanskom kalendaru u znak poštovanja prema velikom i poštovanom svecu koji je krstio našeg Spasitelja.

Ako se danas još uvek niste omrsili, imate dovoljno vremena da pripremite neko lagano i brzo posno jelo danas. Skuvajte posnu čorbu od povrća, ispecite skušu ili oslića u rerni, napravite laganu salatu od krompira, nije teško postiti. Potrebna je samo dobra volja.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts