Najbolji prirodni lekovi za mučninu i nagon na povraćanje

Mučnina kao neugodan osećaj u stomaku može, ali i ne mora da uključuje i nagon na povraćanje.

Mogu je pratiti jače lučenje  pljuvačke, grčevi u želucu i glavobolja. Mučninu može sa izazove veliki broj bolesti i stanja kao što su razne bakterijske infekcije, virusi, neumerenost u jelu ili piću, migrena, drugo stanje, trudnoca, pankreatitis… Ne treba zaboraviti da mučnima može biti aktivirana i na psihičkoj bazi, kao deo anksioznosti, reakcija na stresne situacije, duga putovanja i slično.

Prirodni, mahom biljni preparati u ovim situacijama mogu biti od velike koristi.

Šta koristiti u slučaju mučnine i neugodnog povraćanja?

Najjednostavniji prirodni lek za mučninu je limunov sok. Posebno se preporučuje posle povraćanja jer osvežava usnu duplju i smanjuje mogućnost nove pojave mučnine. Sok od limuna napravite sa manje vode nego kad pravite klasičnu limunadu. Najbolje je da se pije bez šećera, polako, u gutljajima. Limunov sok je takodje dobro poznat narodni lek protiv mučnina u trudnoći.

mucnina limun

Djumbir kao prirodni lek za povraćanje

Zbog  osvežavajućeg mirisa i ukusa, čaj od djumbira je odlično prirodno sredstvo za eliminisanje mučnine. Ako je mučnina praćena povraćanjem i stomačnim grčevima, preporuka je da se pije čaj od kamilice i djumbira.

Djumbir će otkloniti mučninu, a kamilica smiriti želudac. Pored toga, djumbir je dobar za uklanjanje glavobolje, koja često zna da prati mučninu.

mucnina djumbir

Pelen i anis u borbi sa mučninama

Pelen se odavno koristi za lečenje oboljenja želuca, posebno ako je reč o lošem varenju hrane. Nesvarena hrana može uzrokovati mučninu, a ovo stanje će prekinuti čaj od pelena.

Čaj od anisa takodje podstice varenje hrane, otklanja mučninu i gorušicu, i preporučljivo je da se popije nekada i preventivno, odmah posle jela, kako biste sprečili pojavu mučnine.

Posebno se preporučuje  osobama koje imaju česte probleme sa varenjem.

Čaj od nane

Čaj od nane, osim što ima prijatan miris i ukus, hladi usnu duplju, osvežava dah, smiruje grčeve u stomaku i smanjuje nadražaj na povraćanje.

Korisno je piti čaj od nane u slučaju mučnine, a takodje i posle povraćanja jer će umiriti creva.

Ako osetite mučninu, možete koristiti i ulje od nane tako što ćete na jezik staviti kap ovog ulja.

Cimet protiv mučnine izazvane vožnjom

Kod mučnine koju je izazvala vožnja, može da pomogne čaj koji možete da ponesete u termosu. Napravite ga tako što ćete kašičicu kore cimeta preliti šoljom kipuće vode. Kada odstoji oko 10 minuta procedite i čaj za poneti  je pripremljen.

Kim komorač i anis za mučninu kod dece

Izmešajte po 15 grama usitnjenog kima, komorača i anisa. Dve kašičice ove mešavine prelijte sa 250 ml ključale vode. Ostavite da odstoji 10 minuta, procedite i pijte kao nezasladjen čaj.

Takodje, kim i komorač možete fino samleti i pre svakog jela uzmite pola kašičice mešavine  sa malo vode.

Ako vam je potrebno sredstvo protiv nadutosti i mučnine kod deteta koje se hrani na flašicu, izmešajte mleko u prahu s čajem od komorača umesto sa vodom. Probajte i sa lanenom kesicom koju ste  napunili sa dve kašike kima ili lanenih semenki. Zagrejte kesicu u vrućoj vodi, ohladite i stavite na stomak u trajanju od 3 minuta. Pomoći će i lagana masaža stomačića kružnim pokretima u pravcu kazaljki na satu.

mucnina dece

Dodatni saveti

Poznato je  pravilo da, ako osećate mučninu i povraćate, ne treba da boravite u zagušljivom prostoru, da ne treba piti najednom velike količine tečnosti, niti unositi velike količine hrane.

Od tečnosti je preporučljiva topla, bistro slana supa. Mogu poslužiti još i so i voda (slana voda), kako biste regulisali elektrolite nakon povraćanja ili dijareje. Dehidriranje usled povraćanja može da dovede do ozbiljnih problema, pa je neophodno, ako mučnina praćenja povraćanjem traje duže od dan dva, da se javite lekaru.

Probajte sledeći recept – čim osetite mučninu, udišite miris sveže narendane jabuke.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts