Najbolji prirodni lekovi za štitnu žlezdu

Štitna (tireoidna) žlezda ima veoma važnu i složenu ulogu u ljudskom organizmu a to je  održavanje normalnog metabolizma ćelija, apsorpcija glukoze, sinteza belančevina, a tu su još i njen uticaj na  srčanu aktivnost, i cirkulaciju krvi.

Poremećaj rada štitne žlezde je najčešći hormonski poremećaj od koga pate vise žene nego muškarci.

Osim problema sa hormonalnom funkcijom, česti poremećaji u radu ove žlezde su njeno uvećanje, čvorići i maligna oboljenja.

Dva su vida hormonskih poremećaja u radu štitnjače – hipertireoza (stanje pojačane funkcije) i hipotireozam  (stanje smanjene funkcije).

Razlozi za ova oboljenja mogu biti genetske prirode, a tu su još faktori poput  nepravilne ishrane, neurednog životnog stila, nervoze, napora, stresova koji su učestali…

lek stitna zlezda

Lečenje

Lečenje obolele štitne žlezde se mora ozbiljno shvatiti. Neophodna je lekarska stručna pomoć i terapija koja je obično hormonska.

Kada su  bolesti štitnjače u pitanju prirodni lekovi se mogu koristiti isključivo kao dopuna terapiji i to nakon konsultovanja sa lekarom.

Za smanjenu funkciju štitne zlezde

Prirodni lek za štitnu žlezdu u ovom slučaju će biti najpre hrana bogata jodom kao što su morska riba, riblje ulje, dagnje, jastog, morske alge, so…

Može pomoći i biljni liker od oraha. Napravite ovaj poznati domaći lek od  zelenih oraha koji su vrlo  bogati jodom. Oko 40 komada mladih oraha zasecite nožem, stavite u staklenu posudu, pa prelijte sa dva litra kvalitetne domaće komove rakije. Dodajte po želji šećer, dobro zatvorite posudu pa pustite da ova mešavina stoji na suncu oko 6 sedmica. Kada prodje ovaj period, procedite pa nalijte u flaše koje ćete dobro zatvoriti.

Promena; Liker od oraha pijte svako jutro na prazan stomak po jednu rakijsku čašicu.

Za pojačanu funkciju štitne žlezde

U lečenju povećane funkcije štitne žlezde može da pomogne čaj od ivanjskog cveća kao i oblozi od ove biljke.

Kašičicu sušenog ivanjskog cveća prelijte šoljom ključale vode pa ostavite da odstoji par minuta. Ovaj čaj treba da se pije tri puta dnevno. Preporučljivo je da paralelno ispirate grlo nešto koncentrovanijim čajem od ove biljke, vise puta dnevno.

Efekat će biti bolji ako terapiju upotpunite tako što ćete na vratu gde se nalazi žlezda, stavljati obloge od ivanjskog cveća. Napravite obloge tako što ćete snopić ivanjskog cveća preliti kipućom vodom, ostaviti malo da se ohladi, pa dok je još toplo, stavite na maramicu pa onda na vrat, nekoliko puta tokom dana. Oblog treba držati oko sat vremena, najbolje dok ležite.

Čuvarkuća čuva zdravlje štitne žlezde

Čuvarkuća u medu je poznati prirodni lek koji uspešno leči miome i ciste na materici, ali i probleme sa štitnom žlezdom.

stitna zlezda cuvarkuca

Kako napraviti ovaj preparat? Oko 750 grama listova od čuvarkuće sameljite  i jednostavno pomešajte ih s kilogramom prirodnog, kvalitetnog meda. Uzimajte po jednu kašiku ujutru, na prazan stomak a onda i tokom dana jednu do dve kašike.

Djumbir

Djumbir je biljka koja ima širok spektar lekovitog dejstva. Čaj od naseckanog svežeg djumbira, koji ste zasladili medom, jedan je od prirodnih preparata koji mogu pomoći u normalnom funkcionisanju štitaste žlezde.

stitna zlezda djumbir

Aronija

Aronija reguliše rad štitne zlezde, posebno kod žena u menopauzi kod kojih je čest problem poremećaja hormona. Može se koristiti u vidu čaja, soka, džemova…

Od ostalih biljaka,  preporučljiva je upotreba čajeva  koji regulišu nivo hormona u organizmu a to su na prvom mestu žalfija i bela imela.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts