Čaj od ovsa za mršavljenje i protiv bakterija

Ovas ili zob, latinski naziv (Avena sativa), dugo je važio za žitaricu koja se isključivo koristila za  ishranu životinja.

Medjutim, na osnovu mnogih istraživanja, ovas je postao jedna od najpoželjnijih namirnica u ljudskoj ishrani, jer je odličan izvor energije i važnih nutrijenata pa se često koristi kao lek i to potpuno prirodan.

Sadrži proteine, vitamine, naročito B grupe, a od minerala su u ovsu zastupljeni kalcijum, magnezijum, natrijum, silicijum, gvožđe, mangan, cink, i bakar. Ova žitarica ima još i zavidne količine flavonoida, kalijumovih soli, skroba i šećera.

ovas

Ovas se  trenutno nalazi na listi 20 najzdravijih namirnica. Koristi se kao celo zrno, u vidu pahuljica, mekinja ili  brašna. Nije skup pa je tako svima lako dostupan i može se naći u mnogim trgovinama i prodavnicama zdrave hrane.

Upotreba ovsa

Zob se može konzumirati kao sirova, kuvana, pečena, slatka ili slana namirnica. Tanjir zobene kaše za doručak daje organizmu sve potrebne sastojke za početak aktivnog dana.

Ipak, ovas možete jsti u bilo koje doba dana bez bojazni od suvišnih kilograma.

Priprema obroka od ovsa ima bezbroj načina. Izaberite da li više volite zobene pahuljice pomešane sa jogurtom, mlekom ili voćem i voćnim sokom.

Inače, može da se jede u bilo koje doba dana, spremljena na bezbroj načina, bez straha da će dovesti do stvaranja suvišnih kilograma. Naprotiv – ovas je dobar za mršavljenje.

Pahuljice od ovsa možete jesti u vidu kaše, ili  kao dodatak čorbi od povrća. Ako ste alergični na mleko i mlečne proizvode,ili ako ste vegetarijanac, prelijte ovsene pahuljice sojinim, pirinčanim ili ječmenim mlekom.

Kako se kuva ovas

Kuvanjem, koje ne treba da traje više od pet minuta, ovas neće izgubiti ništa od svojih hranljivih vrednosti, a takodje će biti i lako svarljiva.

Zobene pahiljice, kaša od zobi, kuvani ovas ili čaj od ovsa, preporučuje se slabim i umornim osobama, rekonvalescentima, u trudnoći, ženama posle porođaja, kao i ljudima koji su pod stalnim stresom.

Ovas  jača kvalitet zuba i kostiju, pa se zato preporučuje deci, ženama u menopauzi, i osobama koje pate od hormonske neravnoteže. Ovas je poznat po tome što  jača imunitet, prirodno je sredstvo protiv bakterija a pomoći će kod nesanice, anksioznosti, depresije, nervoze… Čaj od ovsa posebno se preporučuje obolelima od multipla skleroze.

Ovas za holesterol

Osobe koje imaju probeleme sa varenjem, preporučuje se kaša od zobenih pahuljica, kuvanog zrna ili čaj koji se sprema od neoljuštenog zrna ovsa.

Strukturu ćelijskog zida ovsa čini ugljeni hidrat beta-glukan koji se vezuje za receptore ćelija imunološkog sistema, aktivira ih i čini ih jačim u borbi sa virusima, bakterijama, tumorima i teškim metalima koji dospevaju u ljudski organizam. Beta-glukan je biljno vlakno koje snižava i holesterol. Neka istraživanja su pokazalada šolja od 250 grama kuvanih ovsenih mekinja dnevno ili  šolja i po kuvane ovsene kaše sadrže količinu beta-glukana koji može da snizi nivo holesterola u krvi za oko pet odsto, i rizik od infarkta za oko 10 odsto. Idealno je da dnevno unosite 10 grama biljnih vlakana a u 100 grama ovsa ih ima čak 11 grama.

Regulisaće rad želuca, i smiriti osetljiva creva. Ovas bi u ishranu trebalo da uvrste i svi koji imaju povišen nivo holesterola u krvi, kao i hipertoničari, odnosno pacijenti sa visokim krvnim pritiskom.

Čaj od ovsa se dobro pokazao i kod lečenja dijabetesa  jer se njegovom redovnom upotrebom u ishrani, smanjuje nivo šećera u krvi.

Čaj od ove žitarice povoljno utiče na prostatu, a dobar je za osobe obolele od raka debelog creva jer može da ublaži posledice hemioterapije.

Flavonidi i mikroelemenati ovsa iz čaja, ojačaće imunitet i popraviti krvnu sliku. Kod sportista i osoba koje su podložne velikim naporima zob je delotvorna jer daje neophodnu energiju i pomaže uvećanju mišićne mase.

Recept za čaj od ovsa za jačanje organizma

Jednu šaku neoljuštene zobi operite hladnom vodom, ocedite i opet prelijte litrom hladne vode. Ovaj sadržaj zagrejte do ključanja, a onda pustiti da ključa pet minuta. Sklonite sa ringle i neka odstoji oko sat vremena. Nakon toga, čaj procedite i pijte tokom dana. Možete ga zasladiti medom.

Čaj mogu da koriste i malokrvna neuhranjena deca, kao i osobe koje su ispljene nakon teških bolesti.

ovas caj

Čaj od ovsa protiv promuklosti

Jednu šaku neoljuštenog ovsa prelijte litrom hladne vode i zagrejte dok ne proključa. Dodajte tada dve kašike semena anisa i kuvajte još tri do četiri minuta. Sklonite sa ringle i pustite da se ohlad ioko 30 minuta. Nakon toga sadržaj procediti, dodati tri kašike meda, pomešati i pijte u malim  gutljajima  tokom celog dana.

Kaša od ovsa

U pola litra ključale vode uspite  pet kašika zobenih pahuljica. Neka se kuva 5 minuta. Ostavite da odstoji dok ne upije svu vodu i nabubri. Ovoj kaši po želji možete da dodate jogurt, med ili nešto drugo. Kaša, se umesto sa vodom, može pripremati i sa mlekom ili supom.

Ovas topi kilograme

Biljna vlakna formiraju i želatinasti sloj na zidovima želuca pa tako usporava varenje, što daje duži osećaj sitosti. Jedna do dve kašike ovsenih mekinja dnevno pomaže u gubljenju suvišnih kilograma. Ista stvar je i sa ovsenim pahuljicama, koje  sadrže više biljnih vlakana od instant kaša od ovsa koje su često  obogaćene šećerom što bi trebalo izbegavati ako želite da smršate.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts