Pita sa kiselim kupusom i mlevenim mesom

Postoje trenuci kada se zasitimo nekih jela. Iako mi je sarma od kiselog kupusa jedno od omiljenih jela, moram priznati da ponekad poželim da malo promenim jelovnik. Isprobavajući razne načine pripreme jela sličnih sarmi, nekako sam došla i do ovoga. Domaća pita sa kiselim kupusom i mlevenim mesom je vrlo interesantnog ukusa. Recept koji je pred vama je od gotovih kora, mada ako znate kako napraviti domaće kore možete je pripremati i kao običnu savijaču.

Međutim, mnogo je jednostavnije napraviti je od gotovih kora, jer je tako brže. Ukus ove pite umnogome podseća na ukus sarme, tako da je odlično za promenu.

Pita sa kiselim kupusom

Ukoliko želite da i vaša pita sa kiselim kupusom i mlevenim mesom bude odličnog ukusa, biće vam potrebni sledeći sastojci:

  • 1/2 kg kora za pitu
  • 500 gr mešanog mlevenog mesa
  • 300 gr kiselog kupusa
  • 5 – 6 čena belog luka
  • 1 manja glavica crnog luka
  • so
  • biber
  • ulje
  • 250 ml kisele vode ( ili pola kesice praška za pecivo )

Kako se pravi domaća pita sa kiselim kupusom od gotovih kora?

Recept je vrlo jednostavan, jer se domaća pita sa kiselim kupusom i mlevenim mesom od gotovih kora priprema kao i sve ostale pite. Što se zavijanja tiče, postoji više načina. Možete je zavijati, pa ređati u tepsiju kao savijaču. Ili, pak kao običnu pitu ili zavijati po polovinu kore, pa praviti manje pite.

Da bi vaša domaća pita sa kiselim kupusom i mlevenim mesom od gotovih kora uspela, dovoljno je da pratite korak po korak kao što navodi naš recept. Verujem da ćete biti oduševljeni ukusom. Pa da počnemo…

  1. Prvo odvojite kore. Obično u jednom pakovanju ima po 12 kora, pa ih podelite na 4 dela, to jest po tri. Ukoliko ima 16 kora, poredlite ih na 4×4.
  2. Potom sitno iseckajte kiseli kupus, kao za kupus ribanac.
  3. Na zagrejanom ulju kratko propržite sitno iseckan crni i beli luk, ali pazite da vam ne zagori. Zato smanjite ringlu čim spustite iseckani luk.
  4. Odmah zatim dodajte iseckani kiseli kupus i blago propržite sve zajedno, pa mleveno meso. Sve zajedno pržite 10 – ak minuta. Ovako pripremljen fil ostavite da se prohladi.
  5. Pripremite preliv za pitu na sledeći način: pomešajte kiselu vodu sa malo ulja. Ukoliko nemate kisele vode, možete razmutiti prašak za pecivo u 250 ml obične vode i dodajte ulje. Ovim ćete prelivati koru po koru, a onim što vam preostane ćete preliti celu pitu.
  6. Podmažite pleh u koji ćete ređati pitu. Potom ređajte jedan po jedan prut pite. Pitu ćete ređati tako što ćete na prvu koru staviti samo preliv, a onda na sledeću koru stavljate fil, ali i nju blago poprskajte. Isto to ćete uraditi i da sledećom korom, ali i sa četvrtom ( ukoliko je imate ). Potom zavijte prut pite).
  7. Kada poređate u podmazan pleh pripremljenu pitu, onda bi trebalo da je premažete ostatkom preliva od kisele vode i ulja. Nemojte da vas zabrine ukoliko imate dosta preliva. Slobodno prelijte svom količinom koja vam je preostala, jer će tako vaša domaća pita sa kiselim kupusom i mlevenim mesom biti nalik onoj pravoj, sarajevskoj piti.
Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts