Jabukovo sirće i med za mršavljenje

Kombinacija jabukovog sirćeta sa medom je na listi omiljenih dijeta poslednjih decenija pa i više.

Naučnici i nutricionisti širom sveta dali su svoje odgovore i tumačenja u vezi učinka jabukovog sirćeta, naročito kada je u pitanju mršavljenje i ubrzanje metabolizma.

Jabukovo sirće se inače upotrebljava za ubrzanje metabolizma. Nekada su  rimski vojnici pili jabukovo sirće pre bitke kako bi povećali energiju pre velikih napora i izazova.

Takodje, Hipokrat je koristio jabukovo sirće za lečenje rana i podsticanje cirkulacije još pre 2 i po hiljade godina.

Savremena upotreba sirćeta kao sredstva za skidanje kilograma započela je 1970-ih godina.

med i sirce

Kako se koristi jabukovo sirće za mršavljenje

Program mršavljenja sa jabukovim sirćetom je vrlo jednostavan. Recept je više nego običan – jedete uobičajeno, a pre svakog jela, treba da uzmate jednu,dve ili tri kašike jabukovog sirćeta. Preporuka je da  počnete sa jednom a onda nakon par dana predjete na dve pa na tri kašike.

Pošto je ukus jabukovog sirćeta za mnoge neprijatan, u njega možete dodati malo meda, pa dobro izmešajte. Med će značajno da poboljša  ukus sirćeta i učiniti ga podnošljivijim.

Kako deluje jabukovo sirće

Iako ne izaziva  značajan gubitak  težine ili sagorevanje kalorija, otkriveno je da je dejstvo ovog sirćeta u tome što smanjuje apetit. Jedno istraživanje navodi da konzumiranje  2 kašike jabukovog sirćeta pre obroka stvara jači osećaj sitosti. Ispitivanja su pokazala i da su oni koji su redovno konzumirali jabukovo sirće izjavili da osećaju priliv izvesne energije i svežine.

Osim toga, jabukovo sirće povećava sposobnost organizma da preradjuje složene ugljene hidrate, pa tako utiče na holesterol, što je od ključne važnosti u skidanju naslaga sala.

Doziranje

Ne postoji standardna doza  kada su u pitanju jabukovo sirće i med za mršavljenje. Istraživanja su pokazala da je 2 kašike ili 30 ml pre obroka efikasna doza. Manje doze, neće imati isti efekat.

Ako baš ne možete da podnesete miris ni ukus ovog sirćeta, pa čak ni kada ga pomešate sa medom, ova dijeta se može sprovesti i pomoću tableta sa jabukovim sirćetom koje su obično njegov koncentrat.

Neželjeni efekti dijete sa sirćetom

Neželjeni efekti koji se mogu javiti usled korišćenja jabukovog sirćeta su nadražaji jednjaka, oštećenja sluzokože želuca, osteoporoza kostiju i zuba pa i oštećenja bubrega.

Važno je znati da većina neželjenih efekata, poput oštećenja mekih tkiva, zapravo predstavlja rezultat nerazređivanja sirćeta pre nego što se ono popije.

Inače, jabukovo sirće nije toksično u velikim dozama. Ipak, predoziranje može da izazove  poremećaje koji utiču na funkciju bubrega i izazivaju visok krvni pritisak.

Ako osetite neki od ovih efekata, javite se lekaru, posebno ako se jave oticanje usta, grla, obraza i vrata što su zapravo znaci ozbiljne alergijske reakcije. Dobro je to što se ovakvi efekti vrlo retko javljaju, otprilike, kod manje od 0,1% onih koji upotrebljavaju jabukovo sirće. Napomena – ako koristite dozu od dve kašike, obavezno sirće  razblažite u šolji ili čaši vode da bi ste izbegli nadražaje osetljivih tkiva.

Različita mišljenja

Na kraju, vredi pomenuti i nešto drugačija mišljenja o efektu jabukovog sirćeta prema kojima ono ne može da pomogne ljudima da izgube na težini i ubrzaju metabolizam, i da se radi o uzaludnom poslu i metodu. Protivnici ove dijete navode da je jabukovo sirće samo placebo i da za skidanje kilograma  treba smanjiti unos hrane, i redovno vežbati, uporedo sa urednim i zdravim životom.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts