Rakija od zelenih oraha kao lek (orahovača)

Orahe možemo koristiti u različitim preparatima I proizvodima poput rakije I likera kako bismo pomogli našem telu u borbi sa nekim oboljenjima. Proizvodi sa orasima brzo deluju I jako su blagotvorni za probleme sa štitastom žlezdom, grlom, respiratornim traktom, bronhitisom, imunitetom…

Orasi i med

Dvadeset mladih zelenih oraha dobro operite i osušite suvom krpom. Iseckajte svaki plod na 4 dela i stavite u posudu, najbolje staklenu teglu. Orahe prelijte sa pola koligrama meda, najbolje bagremovog i zatvorite teglu dobro. Ovo treba da odstoji mesec dana na suncu.

Dok seckate mlade orahe, stavite na ruke zaštitne rukavice kako biste izbegli fleke po koži koje se teško skidaju.

zeleni orasi i med

Možete probati i sledeći recept

Jedan litar lozove rakije stavite u teglu gde ste prethodno stavili 40 mladih iseckanih zelenih oraha. Prelijte sa kilogramom domaćeg meda.  Promešajte plastičnom kašikom I dobro zatvorite najbolje plastičnim poklopcem. Neka stoji  na suncu 40 dana.

I jedan I drugi preparat nakon perioda stajanja, procedite I pijte svakodnevno po jednu rakijsku čašicu.

Rakija od oraha za smanjen rad štitne žlezde

Rakoja od oraha se od davnina u narodnoj medicini koristi kao prirodni lek za bolesti štitaste žlezde. Koriste se zeleniorasi jer su oni najbogatiji jodom.

Oko 40 komada vrlo mladih oraha zasecite nožem, stavite u veću staklenu posudu i prelijte sa 2 litra domaće komove rakije. Zatim se dodaje šećer u količini koju želite, ali ne previše. Posudu dobro aztvorite I neka 6 sedmicaodsroji nasuncu.

Proceditei nalijte u flaše vaš domaći liker od oraha. Na prazan stomak pijte ujutru po jednu malu čašu.

Liker od zelenih oraha prirodan je preparat  za lečenje bolesti želuca, sluzokože usta i grla, i posebno, za štitnu žlezdu, jer je bogat jodom.

Rakija od zelenih oraha

Kad brati zelene orahe

Zelene orahe berite početkom juna jer su tada najlekovitiji. Nekabudu zdravi plodovi bele bojekadaih presečete.

Uliker osim oraha, komovice I šećera možete dodati malo karanfilića , štap vanile, cimet ili osušenu koru limuna ili narandže.

Veoma zanimljiv napitak ćete dobiti I ako se u proceđenu tečnost doda i 700 ml crvenog vina ukuvanog sa 1/2 kg šećera.

Orahova rakija se može napraviti I od ekstrakta oraha. Jedan decilitar ekstrakta pomešajtesa litrom komovice I li lozovače.

Drugi način je da 2 decilitra ekstrakta pomešate sa pola litre rakije. Ovo ušpinujte sa 200 grama šećera I pola litre vode. Pomešajte I ostavite da odstoji 2,3, nedelje.

Liker od zelenih oraha,  pre posluženja, blago promućkajte da se podigne lekoviti talog. Služite kao aperitiv ohladjeno I to u čašicama sadodatkom malo leda I kriškom limuna.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts