Majski prevrat – zanimljivosti

Majski prevrat dogodio se, po starom kalendaru, u noći između 28. i 29. maja 1903. godine, kada je grupa oficira izvršila državni udar, ubivši tadašnjeg srpskog kralja Aleksandar i njegovu suprugu kraljicu Dragu. Time je u Srbiji završena je vladavina dinastije Obrenović i na vlast dolazi dinastija Karađorđević, koja će na vlasti ostati do Drugog svetskog rata.

Kralj Aleksandar i kraljica Draga

  • Aleksandar (Saša) Obrenović i Draga upoznali su se u fancuskom letovalištu Bijaric. Draga je tada bila dvorska dama kraljice Natalije, Sašine majke. Po jednoj priči Draga ga je spasila da se ne udavi dok je plivao. Tada su postali bliski i prijateljstvo se brzo pretvorilo u ljubav.
Kralj Aleksandar Obrenović, bio je omržen pre svega zbog braka sa Dragom Mašin koja je bila starija od njega dvanaest godina, udovica i nije bila plemenitog porekla.
Kralj Aleksandar Obrenović, bio je omržen pre svega zbog braka sa Dragom Mašin koja je bila starija od njega dvanaest godina, udovica i nije bila plemenitog porekla.
  • Draga Mašin, rođena Lunjevica bila je udata za izvesnog Svetozara Mašina, inžinjera. Njegov brat biće nekoliko godina kasnije, jedan od glavnih zaverenika koji su isplanirali ubistvo kraljevskog para. Brak sa Svetozarom bio je iz koristi, a poznato je da je Draga bila u to vreme zaljubljena u profesora Bogdana Popovića. Međutim nakon tri godine braka, Svetozar umire, a kako je bio kraljev dobar prijatelj, kraljica Natalija pozvala je Dragu da joj bude dvorska dama i da zajedno putuju.
  • Inače Draga je bila veoma inteligentna i načitana žena. Rođena je u Gornjem Milanovcu, ali porodica ju je poslala u Beograd na školovanje, gde se sama izdržavala, radeći kao prevodilac. Govorila je nekoliko jezika, pisala pripovetke, u svakom smislu, bila je veoma pametna i samostalna, što u to vreme nije bio običaj za žensku osobu, pogotovo onu iz bogate porodice, koja može da je izdržava.
  • U početku niko nije branio ljubav između Saše i Drage. Verovalo se da je to samo prolazna avantura i da će se vremenom mladi kralj oženiti nekom evropskom princezom. Međutim Saša se zaljubio, i to što je Draga bila čak dvanaest godina starija, očigledno mu nije smetalo. Nagovorio ju je da napusti službu kod kraljice Natalije, Draga se vratila u Beograd i brigu o njoj preuzima Saša.
Između Aleksandra Obrenovića i Drage rodila se velika ljubav, koja će nekoliko godina kasnije dovesti do Majskog prevrata.
Između Aleksandra Obrenovića i Drage rodila se velika ljubav, koja će nekoliko godina kasnije dovesti do Majskog prevrata.
  • 8. jula 1900. Saša je iznenadio celu Srbiju objavivši da je verio Dragu. Buduća kraljica je odjednom dobila mnogo neprijatelja. Među njima je bila i njena buduća svekrva, kraljica Natalija, do skoro njena prijateljica. Dragu su optuživali da je bludnica, a Natalija je tvrdila da joj se Draga poverila da je još kao devojka nezgodno pala na led i ostala nerotkinja. Kada na sve te optužbe dodamo i to da je bila mnogo starija od Saše i da je još udovica, možemo samo da zamislimo kolika je bila netrpeljivost prema budućoj kraljici. Samo se Saša nije obazirao na optužbe koje su bile upućene njegovoj verenici. Zato je u mnogome izgubio na popularnosti, što će ga nekoliko godina kasnije koštati života.
  • Zbog Drage, Saša se posvađao i sa ocem, Milanom. Oslobodio je iz zatvora radikale koji su pokušali atentat na Milana dok je bio kralj. U zavadi je bio i sa crkvom jer je beogradski mitropolit odbio da blagoslovi brak. Kada je Saša zapretio da će abdicirati, otići sa Dragom u Francusku i ostaviti zemlju bez kralja, mitropolit je pristao da ih blagosilja.
  • Svečano venčanje održano je 23. jula 1900. godine. Iako novopečeni kraljevski par nije bio preterano omiljen, na hiljade građana izašlo je na ulice da prati venčanje. Ruski car Nikolaj II Romanov bio je kum, a u svečanoj pratnji nalazio se Dragutin Dimitrijević Apis, koji će tri godine kasnije organizovati Majski prevrat.
  • Nakon venčanja, Srbija prekida, do tada, prijateljske odnose sa Austrougarskom i okreće se Rusiji. Bivši kralj, Milan Obrenović izjavio je da više nikada neće kročiti u Srbiju, a Natalija se javno odrekla svog sina.
Aleksandar i Draga Obrenović na venčanju
Aleksandar i Draga Obrenović na venčanju

Ubistvo kraljevskog para i smena dinastije

  • Godinu dana nakon venčanja, objavljena je radosna vest da je kraljica u drugom stanju, što je potvrdio i doktor. U Srbiji je zavladala opšta radost, a kralj je oslobodio sve političke zatvorenike. Car Nikolaj Romanov je poslao zlatnu kolevku za buduće kumče. Taj period obeležila je i smrt Sašinog oca, Milana u Beču.
  • Međutim u Srbiju stižu ruski lekari, koji šokirali sve, objavivši da kraljica nije trudna, niti je ikada bila. U afektu kralj je hteo da ubije ginekologe, uveren da su oni nasilno prekinuli trudnoću. Vest se Srbijom proširila kao požar, i Draga nikada nije bila omrženija. Jedina osoba koja je uvek bila uz nju bio je Saša. Posvetila se pomaganju siromašne dece i književnika, dok je kralj pokušavao da se izbori sa silnim problemima u državi. Zbog lažne trudnoće, kraljevski kum i ruski car Nikolaj odbio je da primi u posetu Sašu i Dragu. Saša je pobesneo, okrivio je radikale za ovaj problem i postavio novu vladu.
  • Kralj je postao nepopularan, ne samo zbog svoje supruge, već i zbog načina na koji je vodio državu. Rusija ga je odbacila, pa je pokušao ponovo da obnovi saradnju sa Austrougarima. Često je menjao zakone, nije umeo da se uhvati u koštac sa problemima i pobunama, što je iskoristila grupa mladih oficira, da započne pobunu. Prve demonstracije počele su u martu 1902, a kralj je raspustio Skupštinu i ukinuo Ustav. Uplašena Draga, predložila je razvod, kako bi se saša oženio nekom uglednijom princezom i dobio naslednika, ali kralj nije želeo ni da čuje.
1902. godine počinju pobune protiv kralja Aleksandra, koje će dovesti do Majskog prevrata i kraja dinastije Obrenović
1902. godine počinju pobune protiv kralja Aleksandra, koje će dovesti do Majskog prevrata i kraja dinastije Obrenović
  • Ovo će biti kobna odluka jer nekih godinu dana kasnije, grupa zaverenika na čelu sa Dragutinom Dimitrijevićem Apisom, upala je u dvor, 29. maja par sati nakon ponoći, pronašla kralja i kraljicu kako se skrivaju iza tajnih vrata u spavaćoj sobi. Ubijeni su na licu mesta i izmasakrinani.
  • Još dok se planirala zavera, odlučeno je da Petar Karađorđević preuzme vlast, kako država ne bi ostala bez kralja. Petar je tada živeo u Ženevi i nije se bavio politikom, a protivio se ubistvu kraljevskog para. Zato je isplanirano da se kralj samo odrekne prestola i protera, ali se od ove zamisli odustalo.
  • Majski prevrat osetila je na koži i Dragina porodica. Braća su joj ubijena iste večeri. Njen mlađi brat Nikola Lunjevica, takođe je bio omržen zbog bahatog ponašanja, a neposredno pre prevrata, ubio je jednog žandarma. Dragine sestre su poslate u Minhen.
Majski prevrat i ubistvo kralja i kraljice dovešće do velikih promena u Srbiji.
Majski prevrat i ubistvo kralja i kraljice dovešće do velikih promena u Srbiji.

Promene u Srbiji

  • Čuvena austrijska književnica i nobelovka Berta fon Sutner, nakon majskog prevrata je izjavila: ,, Vojnički duh imaće tako jak uticaj u zemlji, da će Srbija vrlo lako biti uvučena u ratne i osvajačke avanture, i mi ćemo, može biti, videti da će ideje o Velikoj Srbiji prouzrokovati među balkanskim narodima takav ustanak, koji će velike sile teškom mukom moći da uguše od straha da ne izazovu svetski rat“, i na taj način predvidela neke od sukoba u koje će Srbija ući naredne decenije.
  • Iako je bilo puno ljudi koji su mrzeli kralja i koje je Majski prevrat obradovao, činjenica je da je kraljev predstavnik na parlamentarnim izborima samo nekoliko dana pre masakra u dvoru, osvojio većinu glasova. To znači da mladi kralj i nije bio toliko omržen koliko se pretpostavlja. U nekim mestima pobunila se i vojska, a među pobunjenicima bio je i, kasnije vojvoda, Živojin Mišić. On je tada penzionisan, ali je reaktiviran 1909.
Smena dinastija - na vlast dolazi kralj Petar I Karađorđević
Smena dinastija – na vlast dolazi kralj Petar I Karađorđević
  • Rusija i Austro-Ugarska osudile su zločin na kraljevski par, nazvavši ga ,,mučkim“, dok su neke druge zemlje čak povukle svoje ambasadore. Srbiji su uvedene sankcije na dve godine, dok se atentatori nisu kaznili. Majski prevrat je uglavnom našao na osudu u svetu a Srbi su po ko zna koji put prikazani kao divlji i primitivan narod.
  • Naravno, Petar Karađorđević postaje kralj, ali se nije previše mešao u politiku i rukovođenje državom je bukvalno preuzela organizacija ,,Crna ruka“, koju su zaverenici oformili. Oni će imati dosta uticaja kada se radilo o propagandi protiv Austro-Ugarske . Pomagaće organizaciju ,,Mlada Bosna“ koja će 1914 organizovati atentat na austrougarskog princa, što će kasnije dovesto do početka Prvog svetskog rata. Srbija je tokom njihove vladavine ušla u tzv Carinski rat, koji je pogoršao trgovinske odnose sa Austrougarima.
  • Apisa je stigla kazna tek 1917, kada je ubijen pod optužbom da je organizovao ubistvo kralja Aleksandra i kraljice Drage.
Dragutin Dimitrijević Apis bio je jedan od glavih zaverenika koji su ubili kralja Aleksandra i kraljicu Dragu.
Dragutin Dimitrijević Apis bio je jedan od glavih zaverenika koji su ubili kralja Aleksandra i kraljicu Dragu.

I još par zanimljivosti

  • Po kraljici Dragi nazvana su mesta Draginac i Draginje.
  • Istog dana kada su ubijeni Aleksandar i Draga, ubijen je i knez Mihailo u Košutnjaku.
  • Pošto se u jednom trenutku pomirio sa činejnicom da neće dobiti naslednika, kralj Aleksandar je planirao da usvoji jednog od potomaka ženske linije Obrenovića.
  • Mržnja prema kraljevskom paru je bila toliko, da su zaverenici nuduili čak Austrougarima i Rusima da oni preuzmu brigu nad Srbijom, pošto Sašu nije imao ko da nasledi. Međutim ako bi Rusija preuzela Srbiju, Austro-Ugarska bi se žestoko usprotivila, i obrnuto, tako da velike sile nisu želele da se mešaju.

Slike preuzete sa sajtova: sr.wikipedia.org; svisrbisveta.org; rts.rs; vaseljenska.com

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts