Ko je bio Sveti Sava, kako je živeo i pomagao ljudima

sveti_sava 54

Sve o Svetom Savi – Saznajte na koji način je Sveti Sava pomagao ljudima, zašto je bio tako poštovan, kako je dobio ime, kada se zamonašio i sve ostalo o životu i radu Svetog Save. 

Kada je rođen  – Iako se ne zna sa sigurnošću, preovlađuje pretpostavka da je oko 1174. veliki župan Stefan Nemanja dobio sina, kome je na rođenju dato ime Rastko.

Kako je dobio ime – Pretpostavlja se da je ime Rastko povezano sa hrastom, drvetom za koje hrišćani veruju da poseduje magijsku moć.

Kada i kako se zamonašio – Kada je Rastko Nemanjić napunio 15 godina, otac mu je dao da upravlja Zahumljem, negde oko 1190-1191. godine. Ubrzo je Rastko shvatio da nije predodređen da vodi svetovni, već duhovni život i krenuo je put Svete Gore. Kako je pretpostavljao da mu roditelji ne bi dozvolili da se zamonaši, bio je primoran da pobegne sa srpskog dvora. U tome mu je pomogla grupa ruskih monaha, koji su došli u posetu velikom županu.

Rastko se zamonašio u svetogorskom manastiru Sveti Pantelejmon, odnosno Vatoped i tom prilikom je dobio ime Sava.

Nedugo posle njega, kada se odrekao srpskog prestola, zamonašio se i veliki župan Stefan Nemanja, postavšio monah Simeon.

Kako je živeo – Monasi Sava i Simeon su imali želju da na Svetoj Gori izgrade srpski manastir. Na mestu gde je nekada bio manastir Helandarion, odlučili su da podignu srpsku svetinju. To je bila 1197. godina, kada je Sava krenuo put Carigrada, kako bi obezbedio dozvolu da na Svetoj Gori podigne srpski manastir. Godine 1198. mu je car Aleksije III Anđelo izdao dozvolu, kada je i započela izgradnja jedinog srpskog manastira na Svetoh Gori.

Kako je pomagao ljudima – Sveti Sava je u srpskoj istoriji ostao posebno zapamćen po tome što je izdejstvovao autokefalnost srpske crkve, a vaseljenski patrijarh koji mu je i dao dozvolu 1219. godine je upravo njega proglasio prvim srpskim arhiepiskopom.

Sveti Sava je puno radio na prosvećenju srpskog naroda. Kada je Sava preneo mošti svoga oca u manastir Studenicu, tada počinje i njegov rad na prosvećenju naroda, a Studenica postaje centar, kako crkvenog, tako i prosvetnog života čitave zemlje.

Kada i kako je umro – Prilikom povratka sa hodočašća u Jerusalimu, Sveti Sava je ispustio svoju plemenitu dušu 14. januara 1236., po Julijanskom kalendaru, u bugarskom gradu Trnovu.

Njegov nećak Vladislav je preneo mošti Svetog Save u manastir Mileševu.

Kako je verovanje u Svetog Savu bilo vrlo rasprostranjeno i jako među Srbima širom Srbije, a u želji da se poljulja moral naroda, turski zapovednik Sinan paša je 1594. godine spalio mošti Svetog Save na Vračarskom platou. Pretpostavlja se da se čitav događaj odigrao na mestu gde se danas nalazi Hram Svetog Save na Vračaru. Kao upsomena na taj dan se proslavlja praznik posvećen ovom svecu, 27. januara po gregorijanskom kalendaru.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts