Kako napisati sastav o sebi

Sastav o sebi

Ako mene pitate, kao nekoga ko ima prilike da se susretne sa mnogim školarcima, tema za sastav iz srpskog jezika poput: “ Ovo sam ja „, ili pak “ Moj svet “ je jedna od najzahtevniji, a istovremeno najnezgodnijih tema koju deca mogu imati za sastav. I bez obzira da li je sastav za 5 razred, za 8 razred ili, pak za srednju školu, tema je previše zahtevna.

Verujem da se mnogi nastavnici i profesori neće složiti samnom, ali činjenica je da bilo ko, ko iznese mišljenje o sebi može biti shvaćen pogrešno. I nije uopšte važno da li mora da piše sastav iz srpskog za 6 razred, za 7 razred, za srednju školu, tema je problem. Za moj ukus je prvo previše lična. A drugo, ako napišete da imate lepo mišljenje o sebi, lako se može okarakterisati kao hvalisavost, ako pak napišete da imate loše mišljenje o sebi, mogu reći da imate kompleks niže vrednosti. Bilo kako bilo, kako god da napišete iskreno o sebi, može se lako dogoditi da nastavnik ili profesor ne shvate vaš sastav onako kako biste vi to želeli.

Ali, kao i za sve, tako o i za sastav o sebi, bez obzira da li je njegova tema: “ Moj svet „, “ Ovo sam ja “ ili bilo koja druga slična postoji rešenje.

sastav o sebi

Kako napisati sastav iz srpskog jezika o sebi?

U principu, najneutralnije, a i najzahvalnije je da pišete sastav kao da ga kazuje neko drugi. Odnosno, najbolje bi bilo da nešto o sebi napišete samo u razradi sastava, bez preterivanja, jer se može protumačiti na ne tako dobar način. Mada, sve to zavisi od toga koja je tačno tema za sastav. Ako je recimo “ Ovo sam ja „, onda baš i ne možete pisati na taj način. U svakom slučaju vam preporučujem da pišete iskreno o sebi, ali da vaše mišljenje o sebi, koje želite da prikažete u sastavu govori neko drugi. Znam da to može biti malo zbunjujuće, posebno ako je sastav o sebi za 5 razred ili za 6 razred, ali se potrudite. Jedino tako možete izbeći da vaš nastavnik ili profesor srpskog jezika stekne pogrešan utisak o vama.

Jedna od ideja kako napisati sasv o sebi jeste da se prisetite nekog događaja koji se zbio, a iz koga može da se sazna nešto o vama. Iako ste mladi, jasno vam je da je istina o sebi jedna od najtežih za saznavanje i upravo to je razlog zbog koga sam i navela na početku ovog teksta da je ovo jedna od najnezgodnijih tema za sastav iz srpskog jezika.Da rezimiramo, da biste iubegli mogućnost da promašite temu za sastav o sebi, najbolje je da pišete iz ugla posmatrača, ali da istovremeno priči date neki lični pečat. To može biti bukvalno jedna rečenica, na primer u zaključku u kojoj ćete navesti koje mišljenje imate o sebi. Jer, svakako niko ne voli da čita ceo sastav u kome piše samo ja, pa ja…ja sam uradio ovo, ja sam ovakav, ja sam onakav…dodajte ličnu crtu pisanju, ali ne preterujte u korišćenju prvog lica. To vam najtoplije savetujem. Ukoliko vi imate neku bolju ideju za sasatv o sebi, onda zaboravite sve što sam napisala i poslušajte svoj osećaj.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts