Sastav o porodici: Moja porodica i ja

I mada se vremena menjaju, čini se da se teme za sastav iz srpskog jezika nikako ne menjaju. Još dok sam ja išla u školu, a pre mene moj brat, moji roditelji čini se da su teme za sastave iz srpskog jezika bile gotovo iste. Zašto je to tako, nije na nama da razmišljamo, jer ne možemo ništa da promenimo. Ono što jeste do vas, kao učenika to je da tema za bilo koji sastav o porodici iz srpskog jezika bude dobro obrađena i shvaćena, bez obzira da li je taj sastav o porodici potrebno napisati za 5 razred, za 7 razred ili, pak za srednju školu.

Od učenika se, u svakom slučaju očekuje da njihov sastav sadrži zapažanja o tome: kakva je moja porodica, kako se odnosi moja porodica prema meni ( ukoliko je, recimo tema za sastav o porodici: “ Moja porodica i ja ), da li sam srećan ili ne kada razmišljam o mojoj porodici, na koga, zapravo mislim kada kažem moja porodica, kada sam shvatio/shvatila da je moja porodica vrlo važna za mene i mnoga druga razmišljanja i zapažanja jednog učenika. I sasvim je logično da će se sastav o porodici, čija tema može biti, jednostavno: “ Moja porodica “ ili, pak “ Moja porodica i ja „, to jest zapažanja koja jedan učenik u njemu iznese, razlikovati ukoliko se sastav piše za srednju školu, od onoga koji se recimo piše za 7 razred ili, pak za 5 razred. Jer u različitom uzrastu deca primećuju i cene različite stvari. Naravno, pravi nastavnici, odnosno profesori srpskog jezika će znati da vrednuju mišljenja svojih đaka.

Sastav o porodici

Kako napisati sastav o porodici

Nakon svega navedenog, sasvim je logično da se mnogi učenici zapitaju kako napisati sastav o porodici iz srpskog jezika, bez obzira da li je tema, jednostavno: “ Moja porodica „, ili možda “ Moja porodica i ja „. Naravno, da niko nema čarobnu formulu po kojoj se piše bilo koji sastav. Zato ću vam izneti neke smernice, za koje verujem da će vam pomoći prilikom pisanja.

Kao i za sve ostale sastave, tako i za sastav o porodici, bez obzira koja je tačno tema, predlažem vam da pišete iskreno ono što mislite i osećate. Mada, naročito kada je u pitanju sastav za srednju školu, učenici se ponekad stide da iskažu svoja osećanja, a naročito ukoliko im porodica nije na okupu iz bilo kog razloga. No, nemojte da vas to sputa.

Ukoliko su, recimo vaši roditelji razvedeni ili, sticajem nekih drugih životnih okolnosti nisu zajedno, te vaša porodica nije kompletna u uobičajenom smislu, to svakako ne znači da vi i vaša porodica ne možete da budete srećni. Naprotiv, često se porodice koje muče muku sa raznim brigama mnogo više zbliže.

Na kraju krajeva, to da jedna porodia mora da bude kompletna da bi njeni članovi bili srećni, ja uopšte ne smatram istinitom. Zato, odbacite ta uobičajena verovanja i potrudite se da iskažete sve ono što smatrate dobrim kada kažete: “ moja porodica „. To vam neće pomoći samo u ovom slučaju, kada morate da pišete sastav o porodici iz srpskog jezika, već i u životu, kako biste naučili da cenite svoju porodicu i njene članove.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts