Kako napisati sastav na temu Ulica mog detinjstva?

Možda ću sada zvučati kao vaši baka ili deka, ali “ u moje vreme “ je bilo mnogo lakše napisati pismeni sastav iz srpskog jezika za 6 razred, čija je tema “ Ulica mog detinjstva „. Kada to kažem, zapravo mislim da je bilo mnogo lakše bukvalno odgovoriti na temu za pismeni sastav, jer su se deca i igrala napolju, najčešće u ulici u kojoj su bili rođeni, za razliku od sadašnjeg vremena kada je detinjstvo potpuno drugačije. Mnogi kažu da deca danas imaju mnogo gore detnjstvo nego što smo mi imali, ali priznajem da nisam saglasna sa tim. Svaka generacija ima pravo na detinjstvo, bez obzira da li sedi za računarom igrajući igrice ili se igra napolju ceo dan.

Zato ćemo pokušati da odgovorimo na temu “ Ulica mog detinjstva “ koju deca imaju za pismeni sastav iz srpskog jezika za 6 razred. Danas se deca najčešće, kada izađu vani igraju u parkovima, zato i ne čudi što ne razmišljaju puno o ulici u kojoj su rođeni. Mešutim, kada kažemo da je tema za pismeni sastav “ Ulica mog detinjstva “ ne mora da znači da ćete promašiti temu ukoliko, recimo pišete o ulici vaše bake, u kojoj ste proveli lepe trenutke tokom vašeg detinjstva. Zato je važno da odlučite o čemu ćete tačno pisati, pre nego što pređemo na to kako napisati pismeni sastav iz srpskog jezika čija je tema “ Ulica mog detinjstva „.

ulica mog detinjstva

Kako napisati pismeni sastav iz srpskog jezika na temu “ Ulica mog detinjstva „?

Dakle, prvo ćete odlučiti da li ćete pisati o ulici u kojoj ste rođeni ili o ulici koja je obeležila vaše detinjstvo, na primer o ulici vaše bake, u kojoj ste provodili letnje raspuste.

Tema “ Ulica mog detinjstva “ za pismeni sastav iz srpskog jezika je, zapravo vrlo jednostavna i lako razumljiva. Tako da teško možete da promašite temu, ukoliko je shvatite bukvalno. Međutim, da bi vaš sastav zaista bio dobro napisan, predlažem da u razradi iskoristite neki od citata koji su primereni za ovakve vrste sastava. Nekako mi sada pade napamet delo “ Rani jadi „, u kome Danilo Kiš maestralno prikazuje potragu dečaka za ulicom njegovog detinjstva. To je motiv, koji svakako možete iskoristiti, a vaš nastavnik će pretpostavljam biti zadovoljan, jer ćete time pokazati da ste pročitali i razumeli ovu lektiru.

Razrada za pismeni sastav iz srpskog jezika čija je tema “ Ulica mog detinjstva “ bi trebalo da sadrži opis ulice, u fizičkom smislu i naravno, događaje koji su obeležili vaše detinjstvo, a zbili su se u njoj.

Zaključak može sadržati vaša osećanja, to jest onako kako vi doživljavate ulicu vašeg detinjstva koju ste opisali u sastavu.

Jasno vam je da je ovo samo jedna od mogućih ideja za “ Ulica mog detinjstva “ sastav koji školarci najčešće imaju kao pismeni zadatak iz srpskog jezika za 6 razred. Postoji ih još mnogo, kao i za većinu drugih sastava, a od vas zavisi kako ćete napisati sastav, da li će glavni motiv biti moja ulica ili, pak doživljaji koji su se zbili u njoj. Bilo za koju od ideja da se odlučite, budite jasni u opisima, čitko pišite i sve će to sigurno doprineti da vaš sastav iz srpskog jezika na temu “ Ulica mog detinjstva “ bude dobro ocenjen.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts