Kako zaustaviti zujanje u ušima nakon glasne muzike

Zujanje u ušima nakon koncerta ili žurke

Znajte da zujanje u ušima nije bezazleno. Bilo kakav čudan i neprijatan zvuk u jednom ili u oba uha, može biti simotom nekih bolesti kao što su hipertenzija, problemi sa kičmenim stubom ili oboljenje samog uha. Ipak, nije retkost da se ljudi na neki način sažive sa ovakvim problemom pa i ne odu kod doktora kako bi potražili pomoć. Važno je da znate da pravovremena reakcija i terapija mogu da otklone ovaj problem u čak 60 posto slučajeva.

Konstantno i povremeno zujanje u ušima

Zujanje u ušima ako je konstantno, zbog stalnog prisustva, značajno može da negativno utiče na kvalitet života. S druge strane ako je reč o povremenom zujanju u ušima koje nastaje zbog glasne muzike, nakon koncerta ili žurke gde je di džej malo preterao, obično se ne radi o simptomima oboljenja , već o vremenski ograničenoj reakciji organizma odnosno, slušnog aparata.

Ali, ako su ovakvi nadražaju i iritiranje slušnih organa, prečesti, mogu se razviti odredjeni problemi. U poslednje vreme, savremeni način života i zahtevi od nas računajući i uslove zaposlenja, zatim okruženje u kome živimo, uslov su za pojačani rast obolenja ušiju.

Zujanje-u-usima-78

Zujanje u ušima češće je kod starijih osoba

Bilo da u ušima posle diskoteke, dakle od buke, ili posle izlaska osećate šuštanje, pištanje, zviždanje, pucketanje, znači da ste preopteretili nežni slušni aparat. Javlja se kao pulsirajući ili konstantan zvuk koji je teško opisati. Ne samo zbog buke koja može biti uzrok zujanja, već i usled drugih razloga, ovaj problem osetila je bar jednom u životu , petina stanovništva. Zujanje u ušima češće je kodstarijih osoba, jer je i slušni aparat kod njih osetljiviji.

Da biste bili mirni i ustanovili da li je zujanje u vašim ušima tek kratkotrajna posledica celodnevnog boravka na svadbenom veselju, uradite kontrolni pregled. Najpre se radi klinički pregled sa automikroskopijom, zatim audiometrija, tiponometrija, a možda i snimanje slušnog živca, ili ako je potrebno, snimanje magnentnom rezonancom.

Objektvino i subjektivno zujanje u ušima

Zujanje u ušima može biti objektivno koje mogu da detektuju i doktori primenom određenih metoda i subjektivno koje je u vezi sa oštećenjem sluha. Važno je potražiti pomoć na vreme. Teži slučajevi koji nekada mogu da izazovu slabljenje ili gubitak sluha, rešavaju se lekovima ili operacijom koja je uspešna u 60 odsto slučajeva.

Zujanje nekada može biti i genetski stečen problem. Medicinski stručan naziva za zvonjavu u ušima je –Tinitus koji može biti visokotonski ili niskotonski.

Najčešće posledice u vezi sa šumovima u ušima su nemogućnost koncentracije, spavanja ili pojačana osetljivost na normalan zvuk.

Preventiva i kako se rešiti zujanja u ušima

Potpunog terapijskog rešenja u smislu zujanja u ušima nema, i zato je potrebno preventivno delovati – izbegavati bučne situacije i okruženje, slušalice sa maksimalno podešenom jačinom zvuka, sedenje direktno pored zvučnika, praskom izazvanu buku kao što su petarde… Dakle, bolje je raditi na tome kako da ne nastane nego na tome – kako da prestane zujanje u ušima.

Kako ukloniti i kako zaustaviti šumove i zujanje u ušima?

U odnosu na to da li su uzroci zujanja objektivni ili subjektivni, odredjuje se terapija. Objektivni šumovi nastaju zbog na primer promena u krvnim sudovima, slušnim mišićma, zbog nekih fizičkih oštećenja poput obolele vilice… Objektvni pak na staju usled izloženosti buci i to zbog oštećenih slušnih ćelija u unutrašnjem uhu ili oštećenja slušnog živca.

Kod mlađih osoba ova vrsta šumova sve je prisutnija usled korišćenja slušalica i izloženosti glasnoj muzici u kafićima, diskotekama ,na koncertima. Medju uzrocima su i buka na radnom mestu, upotreba nekih lekova, smanjen protok krvi u unutrašnjem uhu, promena pritiska, anemija, arterioskleroza, benigni tumori slušnog živca ili starost.

Otolog i audiolog su adrese, odnosno specijalisti kojima je potrebno da se javite. Oni će odrediti pravu kliničku sliku i početi terapiju. U terapiji tinitusa obično se koriste lekovi koji poboljšavaju cirkulaciju u glavi i unutrašnjem uhu a nekada i laser.

Poboljšanje stanja se može postići i akupunkturom kao i preparatima od ginko bilobe. Dobro je i izbegavati potpunu tišinu.Lagana i tiha opuštajuća muzika, pomaže da se nazujanje manje obraća pažnja. Može se potražiti i pomoć psihologa u slučaju da Vam zujanje predstavlja problem koji je praćen nelagodom, nesanicom, nervozom… Može dapomogne i izbegavanje nikotina(pušenje) i alkohola.

Posebno ugroženi profesionalni muzičari

Na neke faktore nastanka zujanja u ušima moguće je delovati preventivno. Ako ste profesionalni muzičar, neophodno je dana svirkama posebno sa jakim ozvučenjem, koristite zaštitu u vidu antifona. Isto pravilo važi za osobe koje se bave streljaštvom. Smanjite jačinu zvuka u slušalicama, utišajte zvučnike, takodje, vodite računa o zdravlju srca i krvnih sudova, pazite na ishranu i redovno upražnjavajte neku fizičku aktivnost.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts