Upala bešike i mokraćnih kanala kod muškaraca – simptomi i lečenje

Ako osećete neprijatno peckanje tokom mokrenja i taj simptom ne prestaje, a uz to , nakon pražnjenja bešike i dalje osećate kao da je i dalje puna, a pritom imate neprijatna presecanja i bol u predelu donjeg stomaka, gde se nalazi mokraćna bešika, potražite pomoć lekara jer je vrlo moguće da bakterijsku upalu mokraćnih kanala. Ukoliko se ne leči, može preći na bubrege i izazvati ozbiljne teške posledice.

Veliki broj muškaraca suočava se sa problemom kao što je upala mokraćne bešike, koju nazivamo cistitis. Pored toga, muke sa urinarnim kanalima i organima može da poveća prisustvo većeg broja bakterija, među kojima je najčešća i najupornija ešerihija koja, ako se blagovremeno ne izbaci iz organizma, može uzrokovati ponavljanje infekcije i po nekoliko puta godišnje, što narušava imuni sistem.

Upala mokraćne bešike i kanala, ali i bubrega, mogu biti bakterijske i nebakterijske prirode. Kada je reč o akutnoj upali bešike, osnovni simptomi su često mokrenje uz osećaj peckanja i bolnog pritiska. Mogu da se jave i groznica, krv u mokraći, bolovi u leđima, u slučaju daje infekcija prešla na bubrege.

Ta bol može biti toliko jaka da mnogi odlažu mokrenje što će dodatno pogoršati stanje.

upala-besike

 

Stručnjaci zato savetuju da je vrlo važno da se reaguje na vreme i počne adekvatno lečenje, jer ako se upala ne izleči, može da predje u hronični oblik, čije lečenje traje duže.

Bolesti mokraćnog trakta vrlo su česte. Kod muškaraca koji su stariji od 45 godina, bez obzira na simptome, treba bar jednom u godini da posete urologa. Kod mladjih muškaraca češća je akutna i hronična upala prostate, a glavni signali su:

Učestalo otežano mokrenje tokom dana, a više od sedam do osam puta dnevno, najverovatnije upozorava na jednu od upala mokraćnih puteva ili prostate.

Urgencija – iznenadna potreba za mokrenjem koja se teško može odložiti, koja je česta kod uvećanja prostate.

Polakizurija – mokrenje uz osećaj boli i peckanja.

Groznica i visoka temperatura uz smetnje pri   mokrenju siguran su signal infekcije.

Signal da je infekcija u pitanju je i bol u leđima i perineumu odnosno u prostoru između anusa i skrotuma.

Najčešci uzroci upale prostate kod mladjih muškaraca su bakterije koje se prenose polnim putem.

upala mokracnih kanala

Kako se leči urinarna infekcija

Prisustvo bilo kog od spomenutih simptoma traži posetu urologu. Nelečena upala mogla bi da dovede do širenja infekcije na testise i mokraćnu bešiku. Posle otkrivanja uzroka upale počinje se ca ciljanom terapijom antibioticima.

Upale mokraćnog trakta pogađaju i žene i muškarce. Najčešći uzročnici su bakterije Ešerihija koli i Enterokoke, koje se inače nalaze u crevima ljudi. Kod pada imuniteta ili nekog poremećaja one mogu da dospeju u mokraćni trakt i izazivaju upale. Upale se dele na uretritis, cistitis, prostatitis i pijelonefritis.

Kod 80% posto akutnih upala uzročnik je Ešerihija koli. Pri upalama, mokraća je mutna, tamnije boje, ponekad i krvava. Nakon bakteriološke analize mokraće, i utvrđivanje uzrocnika bolest, terapija obično traje nedelju dana. U težim slučajevima, sprovodi se profilaktička antimikrobna terapija u trajanju od tri do šest meseci.

Preventiva ili kako sprečiti podložnost infekcijama mokraćnih puteva

Trudite se da pijete dnevno bar dve litre tečnosti, mokrite na svaka dva do četiri sata, pijte tečnost pre i posle polnog odnosa, obavezno mokrite nakon polnog odnosa, ne nosite tesnu odeću na donjem delu tela i na kraju, radije se tuširajte i izbegavajte kupanje u kadi.

Kod muškaraca upalu prostate u cilju prevencije, izbegavajte: hladnoću, alkohol, gazirana pića, ljutu hranu, vožnju biciklom. Ako su upale uporne, neophodna je dodatna dijagnostika da bi se isključilo postojanje kamenaca u mokraćnom sastavu, neke od anomalija mokraćnog sastava ili drugih procesa. Obavezno je tada otići na ultrazvučni pregled mokraćnog trakta i po potrebi obaviti složenije analize.

Prirodni sastojci u borbi protiv mokraćnih infekcija

Čaj od nane- 40 g stabljike preslice, isto toliko listova pitome nane , zatim 40 g listova i cvetova kantariona, istu koliičinu bokvice, 20 grama majčine dušice i 20 grama bele gorčice, dobro usitniti i promešati. Deset gramam mešavine stavite u litar proključale vode i kuvati poklopljeno na tihoj vatri minut-dva. Ohladiti, procediti i čuvati u dobro začepljenu bocu. Ovaj čaj trebapiti tri puta na dan po jedan decilitar pre i posle jela. Trudite se da vam deo oko bešike bude dobro utoplje.

Lečenje prirodnim putem – čajevima

Brusnica

Brusnica je efikasna pri lečenju različitih upala i infekcija, a posebno kada je u pitanju upala bešike. Zahvaljujući brusnici, bakterije se ne lepe za mokraćne kanale i uspešno se izbacuju iz tela. Čaj od brusnice napravite tako što ćete u pola litra vode suvati 30 grama brusnica. Dodajte kašiku meda i pijte toplo, tri puta dnevno, nakon jela.

Peršun-poznati narodni lek za mokraćne infekcije

Čaj od peršuna čisti telo i izbacuje višak tečnosti. Takodje, odličan je lek protiv urinarnih infekcija. Kašičicu do dve suvog lišća ili korena peršuna stavite u šolju vruće vode i pustite da odstoji desetak minuta. Procedite i popijte dok je čaj još topao, tri puta na dan posle obroka.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts