Kako napraviti domaći sapun od ulja i svinjske masti

Sapun se inače dobija hemijskom reakcijom između masti ili ulja i kaustične sode. Ovaj proces se naziva saponifikacija. Svaka masnoća zahteva drugačiju količinu sode kako bi hemijska reakcija dala zadovoljavajuće rezultate.

Verovatno se sećate da su naše bake kod kuće pravile domaći sapun od svinjske masnoće koji su koristile prvenstveno kao deterdžent za veš. Možda je došlo vreme da i Vi probate, a recept je relativno jednostavan.

Kako napraviti sapun od svinjske masti?

Jedan kilogram žive sode (natrijum hidroksid koji se može u granulama naći u apotekama) treba da se rastvori u 9 litara meke vode. U ovaj rastvor dodajte 4 kilograma svinjske masnoće. Sledi kuvanje uz stalno mešanje u trajanju od oko dva sata na tihoj vatri. Pri kraju kuvanja, ubacite u smesu šaku kuhinjske soli i opet dobro promešajte.

sapun od masti2

Primetićete da se nakon sklanjanja sa ringle, sapun izdvojio na površini posude. Pokupite ga velikom kašikom i sipajte ga u kalup koji može biti drveno korito koje je obloženo mokrom tkaninom. Ostavite sapun da očvrsne i da se ohladi. Na kraju, ohladjen sapun isecite na kriške željene veličine i ostavite da se suši i “sazri” dvadesetak dana.

Napomene:

– Pre početka pravljenja domaćeg sapuna, spremite adekvatnu posudu za kuvanje. U obzir dolaze posude od nerdjajućeg čelika, kašika za mešanje treba dabude od ozdržljive plastike, kuhinjska vaga, i naravno kalup za sapun koji može biti od drveta, plastike ili jakog kartona ali ne od metala. Bilo bi dobro da se kalup obloži papirom za pečenje kako se sapun ne bi zalepio za zidove kalupa i kako bi se lakše izvukao.

– Natrijum hidroksid je vrlo opasna nagrizajuća hemijska supstanca, i obavezno se zaštitite jer može izazvati opekotine na koži. Nabavite odeću sa dugim rukavima, kecelju i gumene rukavice. Dok radite, sklonite decu iz okruženja.

sapun od masti

Kako se pravi sapun od maslinovog ulja

Postoje dve osnovne metode izrade sapuna: hladni postupak i topli postupak, kojima možemo dobiti čvrsti ili tečni sapun. Za kućne uslove preporučljiviji je hladni postupak izrade.

Pripremite ulja, granule sode, destilovanu vodu, posude, vagu, kalupove i štapni mikser.

Nakon pažljivog vaganja ulja, stavite ga u posudu od nerđajućeg čelika i stavite na šporet kako biste rastopili eventualno čvrsta ulja koja ćete kombinovati sa maslinovim. Pripremljenu sodu pažljivo ubacite u posudu sa uljem i primetićete da se masa zamutila.

Tokom kuvanja će se zgusnuti. Reakcija ubrzo počinje a osetićete specifičan miris i da masa postaje kao redak puding i to znači da je saponifikacija počela. U tom trenutku se ubacuju željeni dodatni sastojci – mirisi, lekovito bilje, boje, eterična ulja… Izmiksujte štapnim mikserom još malo i izlijte u kalupove.Ovaj sapun može se koristiti za ruke, a ako dodate recimo ekstrakte i boje i eterična ulja, napravićete vrste koje posebno pogoduju suvoj ili masnoj koži…

Kalup onda prekrijte plastičnom folijom pa zamotajte u ćebe ili veiki peškir. Nakon najmanje 24 sata možete izvaditi sapun iz kalupa ali koristite zaštitne rukavice. Izrežite željene komade sapuna ako ste koristili veći kalup i stavite sapune na sušenje i dozrevanje a taj proces traje i od 3 do 6 nedelja.

sapuni

Za izradu tečnog i krem sapuna, koristi sa KOH umesto NaOH, odnosno Kalijum hidroksid umesto žive sode.

Napomena: Živu sodu uvek stavljate u vodu, a ne obrnuto. Para koja nastaje ne sme se udisati jer je otrovna. Najbolje je da radite na otvorenom prostoru ili pored otvorenog prozora.

Osnovni recept za sapun sa maslinovim uljem

  • Kokosovo ulje 270 gr. 30%
  • Maslinovo ulje 360 gr. 40%
  • Palmino ulje 270 gr. 30%
  • Destilovana voda 326.07 gr.
  • NaOH  125.63 gr.
  • Postotak vode u odnosu na ulja = 36.23

Ako želite sapun od kozjeg mleka, količinu vode potrebne za reakciju smanjite i umesto nje dodajte kozje mleko u željenoj količini. Možete dodati i ovčije ili kravlje mleko.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts