Posni kolač sa jabukama i petit keksom

Kolač sa jabukama

Posledica ubrzanog načina života, čega smo svi u većoj ili manjoj meri svesni jeste i činjenica da savremene žene, a posebno one koje su zaposlene imaju sve manje vremena za pripremu kolača. Ponekad čak jedva stignu i ručak da spreme. Obično se kuva danas za sutra, a vikendom se trude da naprave što više specijaliteta i stvore makar privid nekadašnjeg načina života, kada su naše mame čini se stizale sve.

Baš iz tog razloga se sve više traže brzi, jednostavni, a istovremeno najbolji recepti za kolače. Većina tih recepata je vrlo jednostavna, a svakaku su najbolji kolači sa voćem. Običan posni kolač sa jabukama je jedan od njih. Brz, jednostavan, a za mene najbolji. A uz to nije ni malo običan, iako se pravi od keksa i voća. Ukoliko želite da ovaj brzi kolač bude i posni, dovoljno je da ga pravite sa posnim keksom, a puding umutite sa vodom, umesto sa mlekom. Takođe, možete koristiti i posni šlag, pa kolač sa jabukama i petit keksom možete praviti i kada postite. I postoji još jedna varijanta, a to je da kolač sa jabukama i petit keksom premažete glazurom od čokolade za kuvanje, koju ste rastopili sa malo vode, ukoliko vam se ne dopada da kolač ukrasite šlagom. A ako vam se ne dopada ni šlag ni čokoladna glazura, možete da ga ostavite i bez ikakve glazure.

kolac sa jabukama

Videćete i sami da je recept za spremanje ove poslastice vrlo jednostavan, a ako želite i vi da ga napravite, biće vam potrebni sledeći sastojci:

  • 200 gr posnog petit keksa
  • 1 kg slatkih jabuka
  • 150 – 200 gr šećera
  • 2 kesice pudinga od vanile
  • malo cimeta ( po želji )
  • 150 gr posnog šlaga ( po želji ) ili 100 gr čokolade za kuvanje ( takođe po želji )

Kako napraviti brzi najbolji posni kolač sa jabukama?

Pa, da vidimo kako se pravi ovaj jednostavan kolač… Pratite sledeće korake i brzo ćete uživati u savršenom ukusu ovog kolača.

  1. Oljuštite i izrendajte jabuke na krupno rende. Dodajte oko 100 ml vode, cimeta po ukusu i šećera po potrebi. U principu su i jabuke same po sebi dovoljno slatke, pa je baš iz tog razloga navedena količina od 150 do 200 grama šećera.
  2. Razmutite puding u malo vode, pa dodajte jabukama, u koje ste prethodno dodali još 100 ml vode. Zakuvajte puding sa jabukama, ali na tihoj vatri i mešajte sve vreme, dok se fil ne zgusne.
  3. Ukupnu količinu keksa podelite na tri dela, a fil na dva. Ređajte u dublji pleh prvo keks, pa polovinu vrelog fila, pa opet red keksa, red fila i na kraju opet red keksa.
  4. Ostavite brzi kolač sa jabukama i petit keksom u frižider, da se dobro ohladi.
  5. Zatim umutite šlag prema uputstvu sa pakovanja i nafilujte ovaj jednostavan brzi kolač sa jabukama. Ili, pak rastopite čokoladu za kuvanje sa par kašika vode, pa nafilujte kolač. Nakon toga ga ostavite u frižideru da se stegne. Ukoliko ovaj jednostavan kolač pravite bez ikakve glazure, možete ga služiti čim se fil stegne.
Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts