Melem od nevena za hemoroide i proširene vene  

Neven je, s pravom se može reći, “biljka kože”, jer gotovo da ne postoji kožna bolest kod koje neven ne može da pomogne! Neven je lekovita biljka posebo popularna kod travara koji je decenijama koriste za pravljenje melema namenjenih  oboleloj i osetljivoj koži. Takodje, neven je izuzetno popularan i u kozmetičkoj industriji gde se koristi za proizvodnju krema za lice, losiona, masti, tonika, mleka za telo, ali i kao prirodna boja za mnoge kozmetike proizvode.

Cela biljka nevena je lekovita ali se najšešće melem od nevena, pravi isključivo od cvetova.

Melem od nevena ima široki spektar primene – odlično je prirodno sredstvo za proširene vene, za rane i ožiljke, psorijazu, dermatitis, ekcem, opekotine, a jedan je od najviše upotrebljavanih prirodnih preparata za šuljeve (za hemoroide).

neven melem1

Kako napraviti melem od nevena?

Recept: Jedan kilogram svinjske masti otopite a kada provri, stavite u mast dve pune šake latica nevena i kuvajte sve zajedno sve dok se neven dobro ne ukuva. Nakon toga, sklonite šerpu sa ringle i umotajte u tkaninu pa pustite da odstoji 24 časa.

Sutra treba da ponovo zagrejete mast dok se potpuno ne otopi. Pažljivo je procedite kroz cediljku ili gazu, sipajte u staklene posudice i čuvajte u frižideru.

Primena melema od nevena

Obolela mesta, osetljivu kožu lica ili tela, mesta gde su se javili šuljevi, mažite melemom od nevena dva puta na dan, ujutru i uveče. Nakon ovog tretmana koža postaje glatka, zategnuta, hidrirana i umirena.

Promene na koži kod blažih oblika ekcema biće manje vidljive a kod osoba koje imaju psorijazu, melem će omekšati površinski sloj kože.

neven melem2

Lekovitost nevena

Terapijska primena nevena, latinski naziv (Calendula officinalis) smatra se, počela je još u drevnom Egiptu odakle se ta praksa seli u Evropu i svet.

Neven se kao lekovita biljka tada koristio skoro kod svih antičkih naroda i to u borbi protiv bolesti probavnih organa, upalnih i infektivnih bolesti, protiv žutice, kuge ali i kao začin.

Ime „calendula“ na latinskom znači prvi dan u mesecu. Cvetovi ove biljke se otvaraju sa izlaskom, a sklapaju sa zalaskom Sunca. Narod koristi neven i kao biljku koja će predskazati kišu. Naime, ako  cvetovi nevena ujutru  ostanu zatvoreni, to je znak da će tokom dana padati kiša.

Iako mu je prirodna postobina južna Evropa, zbog svoje lekovitosti, neven se gaji širom sveta, dok može da raste i kao divlja biljka na obodima livada i šuma.

Kako i kada ubrati neven za melem

Tražite zdrave primerke biljke koja je narasla od 30-50 cm u visinu, razgranata je i bujna.  Neven ćete prepoznati i po lakavim listovima i duguljastom, takodje dlakavom stablu. Cvet je tamno žut do narandžast prečnika od dva do 5 centimetara. Cvetove nevena koji su posebnog blagog mirisa, je najbolje skupljati  tokom juna, jula i avgusta. Beru se kada su otvoreni, odnosno, kada je sunčano vreme, a suše se na toplom i prozračnom mestu u hladu, kako bi se zadržala prirodna boja cveta.

neven

Sušenje je najbolje obaviti brzo, na temperaturi do 35 stepeni. Kad se cvetovi osuše skinite latice i dodatno ih osušite.

Sadržaj lekovitih supstanci u nevenu:  kalendulin, karotinoidi, albumin, likopen, flavonoidi, organske kiseline: jabučna, salicilna, palmatinska, voloksantin, citroksantin, rubiksantin, smole, biljni šećer, belančevine, enzimi, fitosterol, kalcijum, sumpor…

Spoljna i unutrašnja primena lekovitog nevena

Za spoljnu uporabu neven koristimo u obliku masti, melema ili ulja odnosno tinkture, kada se preparat nanosi lokalno.

Osim kod  ranije navedenih problema sa kožom, spoljna primena nevena se koristi i kod dekubitisa, modrica, ublažavanje ožiljaka…

Smanjiće mogućnost inficiranja oštećene kože jer flavonoidi sadržani u nevenu uništavaju različite bakterije, viruse i gljivice.

Za unutrašnju primenu nevena koristi se čaj koji se preporučuje za menstrualne grčeve, tegobe sa žuči, čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu i kod loše probave ali i za groznicu jer poboljšava znojenje. Dobar je diuretik pa će pomoći kod izbacivanja suvišne tečnosti iz tela.

Čaj se priprema kao svaki drugi – na dva decilitra kipuće vode ide 2 grma sušenog nevena. Kad odstoji desetak minuta, može se piti ali i koristiti za ispiranje, obloge i grgoljanje.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts