Čaj od aronije za mršavljenje i imunitet

Čaj od aronije sve se više koristi za mršavljenje I gubljenje kilograma. Nekada se aronija koristila najviše u prehrambenoj industriji, kao dodatak proizvodima od voća kojima je poboljšavala aromu I ukus.

Ipak, novija istraživanja potvrdjuju da ova crnolista i crnoplodna biljka iz porodice ruža ima mnoga lekovita svojstva, medju kojima je I blagotvoran uticaj na smanjenje masti iz organizma. Aronija vodi poreklo iz Severne Amerike  gde su je Indijanci koristili u ishrani ali I kao čaj koi ima lekovita dejstva. U Evropi se čaj od aronije počeo prvi koristiti u Engleskoj.

Aronija je grmolika i atraktivna biljk pa je kao takva često krasila kraljevske dvorove I vrtove.

Osim što pomaže metabolizmu pri mršavljenju, spisak lekovitih dejstva aronije je podugačak.

caj od aronije

Aronija kao lek I jelo

Aronija je dobra za poboljšanje cirkulacije i regulisanje krvnog pritiska, pomaže pri regulisanju šećera u krvi, smanjuje jačinu migrena, blagotvorna je za rad jetre, neutrališe dejstvo čira na želucu…

Da biste osetili blagodeti ronije možete je koristiti u mnogim jelima. Od nje se prave džemovi, sokovi, kašice, dobra je kao dodatak za kolače, pudinge I bez problema je mogu koristiti I deca I stariji ljudi.

Koliko je aronija čudesna biljka pokazuje I to što je retko ili nikada ne napadaju bolesti biljaka, a otporna je I na mrazeve I druge nepovoljne uticaje.

Čaj od lista ronije dobar je za lečenje stomačnih tegoba kao I za ispiranje rana.

Aronija čisti organizam od štetnih materija

Čaj je posebno lekovit jer je aronija otporna biljka koja uopšte ne zahteva nikakvo prkanje pesticidima I drugim hemijskim preparatima.

Na gubitak kilograma utiče tako što čisti organizam od štetnih materija. Pošto čisti telo od teških metala, preventivno deluje na maligna obolenja.

Aronija će pri dijetama pomoći da ne osećate malaksalost ni slabost jer daje snagu pošto sadrži vitamine C, A, E, B2, B6, B9 i vrlo redak vitamin P. Od minerala u aroniji ima kalcijuma, kalijuma, gvoždja, molibdena, mangana, fosfora i joda. Tu je i redak voćni šećer sorbitol.

aronija za mrsavljenje

Mršavite I prolepšajte se uz čaj od aronije

Osim toga, čaj od ronije utiče pozitivno na imunitet I rad štitne žlezde.

Pored toga što će vam pomoći u gubljenju suvišnih kilograma, aronija će vas prolepšati. Ova biljka usporava starenje organizma i kože, sprečava nastanak bora, štiti od štetnog UV zračenja.

Čaj od aronije je prijatnog osvežavajućeg ukusa ali bez mirisa.

Čaj od aronije pravi se kao I svaki drugi. Jednu kašiku sušenog lista aronije prelijte sa 2 decilitra ključale vode. Kad odstoji desetak minuta, zasladite ga po želji I pijte.

Čaj čuvajte u dobro zatvorenoj posudi na suvom mestu. Berite mladje listiće I sušite na promaji neko vreme. Ako imate mesto u vrtu, ne bi bilo loše da posadite ovu biljku, jer će vam uvek koristiti na hiljadu načina.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts